Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Γλιτώνουν την τιμολόγηση αλλά όχι και τη φορολόγηση οι επιδοτήσεις.

Χωρίς την έκδοση τιμολογίου θα μπορούν να αποτυπώνονται οι επιδοτήσεις ως έσοδο στα λογιστικά βιβλία των αγροτών, όπως προβλέπει εγκύκλιος που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 
 Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 8.1.2. της ΠΟΛ. 1003/15 με θέμα : "Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του N. 4308/2014 (ΦΕΚ Α΄ 251) περί των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις" για τις αγροτικές επιδοτήσεις δεν προβλέπεται έκδοση τιμολογίου. Το ίδιο ισχύει και για τις αποζημιώσεις. 
Το ακριβές απόσπασμα έχει ως εξής: 
"Για την είσπραξη αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και λοιπών συναφών εσόδων, δεν προβλέπεται ή έκδοση τιμολογίου από την Οδηγία 2006/112/ΕΕ. Η συναλλαγή δύναται να τεκμηριώνεται από παραστατικό που εκδίδει ο χορηγών το σχετικό ποσό ή η τράπεζα που το καταβάλλει (π.χ. απόφαση επιχορήγησης, βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που περιλαμβάνει τα στοιχεία του δικαιούχου, το ποσό, την ημερομηνία ή άλλο ανάλογο στοιχείο)". 
Ωστόσο, πουθενά στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται απαλλαγή των επιδοτήσεων από τη φορολόγηση. Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και του ίδιου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αγροτικές επιδοτήσεις φορολογούνται κανονικά. 

Πηγή: www.agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.