Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

"Πονοκέφαλος" τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια στο φετινό ΟΣΔΕ.

Χωρίς δικαιώματα ενίσχυσης κινδυνεύουν να μείνουν αγρότες που καλλιεργούν μισθωμένες εκτάσεις γης τις οποίες, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν φροντίσει να θεωρήσουν ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Το πρόβλημα έρχεται στην επιφάνεια με πιεστικό τρόπο ενόψει της έναρξης υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ -όποτε κι αν ξεκινήσει τελικά η σχετική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα θα άνοιγε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, μεταφέθηκε για τη Δευτέρα 19 του μήνα, αλλά ακόμα παραμένει κλειστό. 
 Τυχόν απώλεια των δικαιωμάτων, βεβαίως, συνεπάγεται και απώλεια των ενισχύσεων που συνδέονται με αυτά. Το ζήτηµα αφορά αγρότες που ήδη µισθώνουν αγροτικές εκτάσεις αλλά και εκείνους που σκοπεύουν να μισθώσουν. Σύµφωνα µε το καθεστώς φορολόγησης των µισθωµάτων αγροτικών ακινήτων που βρίσκεται σε ισχύ από πέρυσι, τα ενοικιαστήρια συµβόλαια που συνάπτονται µετά το 2014 ή όσα ανανεώνονται µετά την ηµεροµηνία αυτή πρέπει να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά µέσω του taxisnet.
 Όπως είναι λογικό, οι αγρότες-ενοικιαστές «καίγονται» να εµφανίσουν τα συµβόλαια αυτά στο φετινό ΟΣ∆Ε προκειµένου να θεµελιώσουν δικαιώµατα. Ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες, είτε λόγω αµέλειας είτε λόγω «ανοιχτών» εκκρεµοτήτων (E9, κληρονοµικά κλπ) δεν έχουν προχωρήσει στην ηλεκτρονική υποβολή των µισθωτηρίων µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί-ενοικιαστές να βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα». 
Παρόµοια προβλήµατα είχαν προκύψει και την περυσινή χρονιά, όταν και κατέστη για πρώτη φορά υποχρεωτική η συγκεκριµένη διαδικασία. Ωστόσο, ξεπεράστηκαν αφενός µε την παράταση που είχε δοθεί στην αρχική προθεσµία ηλεκτρονικής υποβολής των νέων συµβολαίων, αφετέρου µε την σχετικά «ελαστική» αντιµετώπιση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των στοιχείων που δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε. Όµως, σύμφωνα με πληροφορίες, τη φετινή χρονιά ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει λάβει εντολή να προχωρά σε διασταυρώσεις των στοιχείων του ΟΣ∆Ε µε εκείνα της φορολογικής διοίκησης. Κάτι που αλλάζει τα δεδοµένα και αυξάνει τον κίνδυνο να χαθούν δικαιώµατα… 

Πηγή: www.agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.