Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αναζητώντας την αγροτική ανάπτυξη.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης της σημασίας τους πρωτογενούς τομέα στην πολυπόθητη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τόσο από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, των κομμάτων που τη στηρίζουν, του πολιτεύματος (πρωθυπουργός, πρόεδρος της Δημοκρατίας) όσο και από ανεξάρτητα εθνικά και διεθνή ιδρύματα και οικονομικούς αναλυτές. Παράλληλα οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους, δεν έχουν πληρωθεί μήνες μετά από την παράδοση των προϊόντων τους, συχνά δεν έχουν τους πόρους για να καλλιεργήσουν, βλέπουν τις τιμές των εφοδίων (λιπάσματα, ζωοτροφές, πετρέλαιο) να απογειώνονται και περιμένουν να τους ευνοήσει η διεθνής συγκυρία για να πουλήσουν σε μια αξιοπρεπή τιμή. 
Μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου γεωπόνων Πρέβεζας συναντήθηκαν με εκπροσώπους των 3 παραγωγικών αγροτικών συνεταιρισμών της Πρέβεζας, τη Δευτέρα 4-2-2013 και έγινε μια ευρεία και ενδιαφέρουσα συζήτηση που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Καταγράφηκε η υφιστάμενη κατάσταση και διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις σχετικά με το κόστος παραγωγής αλλά και με την εμπορία των προϊόντων. 
Όταν ο μέσος Έλληνας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη θέρμανση της κατοικίας του με αυτή την τιμή του πετρελαίου, γίνεται εύκολα κατανοητή η αγωνία και η αδυναμία του παραγωγού για τη θέρμανση του θερμοκηπίου του. Δυστυχώς, οι κάτοχοι θερμοκηπίων δεν παίρνουν επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και το πληρώνουν στην τιμή της αγοράς. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί και η πολιτεία πρέπει να διορθώσει άμεσα αυτό το σημαντικό πρόβλημα με διαφοροποίηση της τιμής (ή της επιστροφής ΕΦΚ) του πετρελαίου. Επίσης, πρέπει να υποστηριχθούν και άλλοι τρόποι θέρμανσης, όπως η αξιοποίηση της διαθέσιμης βιομάζας (πυρηνόξυλο και άλλα υπολείμματα) αλλά και η παροχή φυσικού αερίου. Απαιτούνται ευέλικτα επενδυτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού θερμοκηπίων για νέα συστήματα θέρμανσης, εντομοστεγανότητας-δροσισμού και λοιπού εξοπλισμού. 
Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων κλπ.) που οι αγρότες πληρώνουν σε πολλαπλάσιες τιμές από τις γειτονικές χώρες, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιβαρύνει, επιπλέον, το κόστος παραγωγής στη χώρα μας. Εκτός από το πετρέλαιο αναφέρουμε επιγραμματικά την κατάργηση του αγροτικού ρεύματος, την αύξηση εισφορών του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, τη φορολόγηση αγροικιών, αποθηκών, αγροτεμαχίων και αγροτών. 
Μετά τη μετατροπή της Αγροτικής Τράπεζας σε εμπορική, η αγροτική πίστη στη χώρα μας ασκείται από τα γεωπονικά καταστήματα με τη στήριξη των πιστώσεων των εταιρειών αγροτικών εφοδίων. Σήμερα, ο συνδυασμός της απότομης περικοπής των πιστώσεων, της αυξημένης επισφάλειας που εξάντλησε τους γεωπόνους και των συσσωρευμένων χρεών των προηγούμενων ετών, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση κατά την οποία οι αγρότες αδυνατούν να προμηθευτούν τα εφόδια για να ξεκινήσουν νέα καλλιέργεια. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει άμεσα λύση με τη χορήγηση καλλιεργητικών δανείων με επιδοτούμενο, χαμηλό επιτόκιο. Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε εξυγίανση της αγοράς. σε μείωση της τιμής των εφοδίων και σε ισχυροποίηση της θέσης των αγροτών έναντι των εμπόρων αγροτικών προϊόντων. 
Σημειώθηκε, επίσης και η παντελής έλλειψη υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής από τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Οι γεωργικές υπηρεσίες υποστελεχομένες, πολυδιασπασμένες και αποδιοργανωμένες αδυνατούν να σταθούν στο πλευρό του αγρότη όχι μόνο σε θέματα υποστήριξης και γεωργικών εφαρμογών αλλά και του στοιχειώδους ελέγχου της αγοράς. Απαιτείται οργανωμένο σχέδιο στήριξης της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να παραχθούν ποιοτικότερα προϊόντα. 
Είναι γεγονός ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζεται κυρίως από τα βόρεια Κράτη-Μέλη, επιβάλει το άνοιγμα των συνόρων και την ελεύθερη εισαγωγή προϊόντων ιδιαίτερα του αγροτικού νότου. Το κόστος παραγωγής (γη, εργασία, εφόδια) των γειτονικών χωρών είναι υποπολλαπλάσιο του ελληνικού και επιπλέον, χρησιμοποιούνται εκατοντάδες γεωργικά φάρμακα, επιβαρυντικά για το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών που στην ΕΕ έχουν απαγορευτεί. Επιζητείται ουσιαστικός έλεγχος της ασφάλειας και της ποιότητας των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και η λήψη μέτρων κατά των «ελληνοποιήσεων». Τα παράνομα κυκλώματα, γνωρίζοντας την προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή για ντόπια προϊόντα για λόγους ασφάλειας αλλά και υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας, εντείνουν την παράνομη διακίνηση εισαγομένων προϊόντων με ελληνική σήμανση. Από την πλευρά τους, οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να τυποποιήσουν και να δώσουν ταυτότητα και επωνυμία στα προϊόντα τους, ώστε να είναι αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές και να μην αντιγράφονται εύκολα, όπως συμβαίνει με τα χύμα προϊόντα σε πλαστικές κλούβες.
Το μεγάλο πρόβλημα ήταν και παραμένει η διαφορά τιμής παραγωγού με την τιμή καταναλωτή (ψαλίδα). Ενώ στην ΕΕ αυτή η σχέση τιμής είναι περίπου στο 1 προς 2,5 στη χώρα μας βρίσκεται στο 1 προς 5 (ένα προϊόν που πουλάει ο παραγωγός 30 λεπτά φτάνει στον καταναλωτή στο 1,5 ευρώ). Το γνωστό «κίνημα της πατάτας» και η αγροτική αγορά της Πρέβεζας με την απευθείας πώληση από τον παραγωγό στον καταναλωτή είναι κάποιοι τρόποι περιορισμού αυτής της «ψαλίδας» αλλά πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι. Επιβάλλεται να γίνει δημοπρατήριο και μάλιστα στην Πρέβεζα που είναι – ακόμα – τόπος παραγωγής μεγάλης ποικιλίας προϊόντων για σχεδόν όλο το χρόνο. Η πολιτεία οφείλει να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια και οι συνεταιρισμοί να αναζητήσουν νέους τρόπους πώλησης, όσο γίνεται πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή, παρακάμπτοντας τους πολλούς μεσάζοντες. Οι πολλοί ενδιάμεσοι μειώνουν την τιμή του παραγωγού, αυξάνουν την τιμή του καταναλωτή (σε δύσκολες εποχές), αυξάνουν την επισφάλεια της πώλησης (τα φέσια καταλήγουν πάντα στον αγρότη) και χάνεται η επαφή μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. 
Καλείται η κυβέρνηση να αποδείξει ότι αναφερόμενη στη σημασία του αγροτικού τομέα για την εθνική οικονομία, προωθεί τρόπους στήριξης του και όχι την οικονομική αφαίμαξη του (με φόρους, εισφορές, τέλη και λοιπά χαράτσια), που θα οδηγήσει σε πλήρη εγκατάλειψη της υπαίθρου. Κλείνοντας, ο σύλλογος γεωπόνων Πρέβεζας και οι 3 αγροτικοί συνεταιρισμοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ώστε να προωθήσουν τα παραπάνω αιτήματα στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, αλλά και να επεξεργαστούν (με συγκεκριμένες προτάσεις) τη διαδικασία εξυγίανσης και ενδυνάμωσης των συνεταιρισμών και την αναμόρφωση της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων για το αμοιβαίο όφελος αγροτών και καταναλωτών. 

Πρέβεζα, 6 Φεβρουαρίου 2013 
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας 
ο πρόεδρος 

Αναστάσιος Γάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.