Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο διαδικτυακός μύθος για την "απαγόρευση" φύτευσης της πατάτας και η αλήθεια.

Το θέμα με την "απαγόρευση" της φύτευσης της πατάτας, γιατί δήθεν αυτό επιβάλλεται από τις εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δικαιώματα της διάθεσης του πατατόσπορου, έκανε πάλι τις τελευταίες μέρες το γύρο του ελληνικού διαδικτύου. Σοβαρά και λιγότερα σοβαρά sites και blogs δημοσίευσαν την "είδηση", καθένα με το δικό του τρόπο και διανθίζοντάς την με σχόλια κατά περίπτωση. 
Τι λέει ο μύθος: Ο μύθος, στην επικρατέστερη εκδοχή του, αναφέρει ότι οι πατάτες που διακινούνται στην ελληνική αγορά φέρουν καρτελάκι το οποίο γράφει "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ". Ο λόγος είναι, λέει ο μύθος, ότι τα δικαιώματα φύτευσης του πατατόσπορου τα έχει αγοράσει Ολλανδική εταιρεία η οποία απαγορεύει τη φύτευση της πατάτας φαγητού, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε θέλει να καλλιεργήσει τη συγκεκριμένη πατάτα να υποχρεώνεται να αγοράσει το σπόρο της εταιρείας. Αφορμή για όλα αυτά υπήρξε η φωτογραφία που βλέπεται παραπάνω, στην οποία συσκευασία με πατάτα Νάξου κυκλοφορεί σε μεγάλη ελληνική αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ με καρτελάκι "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ". Μία από τις πολλές αναδημοσιεύσεις της "είδησης" μπορείτε να δείτε εδώ. Κάποιοι ευφάνταστοι μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Στο δημοσίευμα που βλέπετε εδώ, ο συντάκτης αναρωτιέται: "Τι τρώμε Θεέ μου! Πατάτες από το Βασιλόπουλο. Απαγορεύεται η φύτευση! Όχι τίποτα άλλο, είναι και από τη Νάξο! Μπορείτε να τις φάτε αλλά μη τις φυτέψετε! Πόσο μεταλλαγμένο μπορεί να είναι; Τι θα βγει Παναγία μου; Γαϊδουράγκαθο; ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ."
Ποιά είναι η αλήθεια: Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις για να καταλάβει πόσο αστεία και ανυπόστατα είναι όλα τα παραπάνω. Εάν διαβάσει κανείς το πρώτο δημοσίευμα μέχρι τέλους θα δεί ότι ο συντάκτης στην προσπάθειά του να πείσει φέρνει ως αποδεικτικό στοιχείο κείμενο που έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το οποίο (υποτίθεται) ότι είναι η απόδειξη για την πώληση των δικαιωμάτων της πατάτας Νάξου στους Ολλανδούς! Μόνο που το κείμενο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την κατοχύρωση της "Πατάτας Νάξου" ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)! Και βέβαια πουθενά δεν αναφέρεται μέσα στο κείμενο "απαγόρευση της φύτευσης", για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοια απαγόρευση δεν υφίσταται, ούτε για την πατάτα Νάξου ούτε για καμία άλλη ελληνική πατάτα! Όσο για το δεύτερο δημοσίευμα θεωρούμε ότι απλά είναι ανάξιο σχολιασμού. Εάν ο συντάκτης του άρθρου έκανε τον κόπο να αφήσει κάποιες από αυτές τις πατάτες στην αποθήκη του θα διαπίστωνε μετά από λίγο καιρό ότι θα φύτρωναν και (ώ του θαύματος!) θα έβγαζαν βλαστούς πατάτας και όχι ...γαϊδουράγκαθα! 
Τι ισχύει όμως για την απαγόρευση φύτευσης της πατάτας φαγητού και γιατί κάποιες πατάτες κυκλοφορούν στην αγορά με σήμανση που γράφει ότι "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ"; Η αλήθεια είναι ότι επειδή οι κόνδυλοι της πατάτας  μπορούν να μεταφέρουν μία σειρά από ασθένειες, μεταξύ αυτών κάποιες αρκετά επικίνδυνες, συνιστάται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες να χρησιμοποιείται μόνο πιστοποιημένος πατατόσπορος για τη σπορά πατάτας. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι η πατάτα φαγητού που θα πάρει κάποιος από το μανάβικο δεν θα του μεταδώσει στο χωράφι του κάποια σοβαρή ασθένεια.
Σε ένα τεχνικό δελτίο του ΥΠΑΑΤ που μπορείτε να δείτε εδώ, αναφέρονται οι κυριότερες ασθένειες καραντίνας της πατάτας και επισημαίνεται ότι όλες αυτές οι ασθένειες μεταφέρονται με το μολυσμένο πατατόσπορο. Σχετικό άρθρο για την καρκίνωση της πατάτας είχαμε δημοσιεύσει και στο παρόν ιστολόγιο.
Ωστόσο επίσημη απαγόρευση της φύτευσης για τις ελληνικές πατάτες και τις πατάτες της Ε.Ε. δεν υπάρχει. Η μόνη υποχρέωση που επιβάλλει η νομοθεσία για τη διακίνηση της ελληνικής πατάτας, είναι ότι οι επιχειρήσεις συγκέντρωσης, συσκευασίας και διακίνησης του προϊόντος πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο και να αναγράφουν τον αριθμό μητρώου επί της συσκευασίας. Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη φύτευση μόνο της πατάτας τρίτων χωρών, για την οποία μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική Υπουργική Απόφαση (μπορείτε να τη δείτε εδώ). Οι πατάτες τρίτων χωρών (π.χ. Αιγύπτου) και μόνον αυτές είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία να διακινούνται με σήμανση στην οποία αναγράφεται ότι "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ". 
Ωστόσο κάποιες εταιρείες, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε για λόγους ευκολίας (για να έχουν μία ενιαία φόρμα σήμανσης) έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και ελληνικές πατάτες με την ένδειξη "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ". Και βέβαια στην περίπτωση αυτή είναι δικαιολογημένα τα παράπονα των οργανωμένων παραγωγών, όπως εδώ της ΕΑΣ Νάξου που θεωρεί "κακόβουλο και βλακώδες το δημοσίευμα", το οποίο "προκαλεί εσκεμμένη δυσφήμιση της Πατάτας Νάξου και επιχειρεί να παίξει με 500 περίπου ναξιώτικες οικογένειες που αντλούν το εισόδημά τους από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος".

8 σχόλια:

 1. Αν υπάρχει ασθένεια στην πατάτα που απαγορεύεται να φυτευθεί, πως αυτή διατίθεται προς κατανάλωση? Κάτι δε μου αρέσει σε όλα αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω απαντήθηκε αλλά για σιγουριά: Όταν φυτεύεις την πατάτα την φυτεύεις ωμή και με τη φλούδα οπότε και αναποστείρωτη. Όταν όμως θα την φας είτε την καθαρίζεις είτε όχι σίγουρα την μαγειρεύεις οπότε είναι πλήρως αποστειρωμένη οπότε δεν έχεις κανένα κίνδυνο.

   Για το σχόλιο του Αντρέα που λέει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν κινδυνεύει από τις συγκεκριμένες αρρώστιες δεν έχω πληροφορία ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω αλλά έτσι κι αλλιώς δεν πιάνεις μια ωμή πατάτα να της γλύφεις τη φλούδα :P

   Διαγραφή
 2. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση φύτευσης για την ελληνική πατάτα, τουλάχιστον όχι ακόμα. Σύσταση του Υπουργείου προς τους παραγωγούς είναι, προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι και η παραγωγή τους.
  Από την άλλη λάβε υπόψη σου ότι ορισμένες ασθένειες δεν προκαλούν πάντα εμφανή συμπτώματα, άρα κάποιες πατάτες που διατίθενται στην κατανάλωση και φαίνονται υγιείς μπορεί και να μην είναι.
  Κανείς δε μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος μ' αυτά τα πράγματα, απλά όταν φυτεύει πιστοποιημένο πατατόσπορο μειώνει τις πιθανότητες να πάθει κάποια ζημιά στην καλλιέργειά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ειναι ασθενειες που προσβαλουν το χωραφι με αποτελεσμα να μην φυτρωνει τιποτα. Για τον ανθρωπινο οργανισμο δεν υπαρχει κινδηνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. φιλε εσυ που ανεβασες το αρθρο ολο αυτό εισαι πολύ μαλακας να το ξερεις. τιν πατατα τιν εχει ι μονσαντο τιν πατατα ναξου.. αυτό που απαγορευει τιν φυτεψη καποια στιγμη που ευχομαι να μην ερθει ποτε αλλα θα ερθει όταν θα φυτευεις κατι χωρις αδεια θα θεωρησε φοροδιαφυγας και ετσι ι θα πληρωνεις ι θα πας μεσα.... οσο και βλακεια να το λενε μερικη περιμενετε λιγο καιρο και θα δειτε πως το αστειο που νωμιζετε ότι λεο τωρα πως θα είναι περα για περα αληθινο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ο αρθογραφος λεει εντελως επιεικως βλακειες. η απαγορευση εινα η αρχη για οτι προκειται ν'ακολουθησει. ας μη κανει λοιπον τον ανηξερο και τον ταχα μου διαβασμενο. με το ιδιο σκεπτικο της απαγορευσης θα ακολουθησουν μια σειρα απαγορευσεων,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αντωνης Μανετας27 Ιανουαρίου 2015 - 8:50 π.μ.

  Και η Ολλανδια (απο οπου προερχεται ο σπορος για τους παραγωγους) που κολαει, μηπως θελετε να μας πειτε οτι οι ελληνικες εταιριες παραγωγης και διαχειρησης σπορων ειναι ανικανες να παραγουν και να εμπορευτουν υγιη σπορο πατατας ?.Η πατατα ειναι πολυ σημαντικη στη διατροφη και στην δυνατοτητα των ανθρωπων για αυτονομια για να μεινει ανεξελεγχτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ή κακώς οργανωμένη σποροπαραγωγή πατάτας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες μόνο στη Νάξο και στη Χρυσοβίτσα Μετσόβου.
   Συμφωνώ μαζί σας ότι η πατάτα είναι πολύ σημαντική για τη διατροφή και θα έπρεπε να είχαμε αναπτύξει δική μας σποροπαραγωγή για να μην είμαστε εξαρτώμενοι από Γαλλία, Ολλανδία κλπ.

   Διαγραφή