Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Πρέβεζα: Η ζώνη της απόλυτης καταστροφής.


Την Πέμπτη, 29-11-2012 και γύρω στις 09:00 πμ ο Δήμος Πρέβεζας γνώρισε μια πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή που ξεπέρασε σε μέγεθος και μανία οποιοδήποτε άλλο καιρικό φαινόμενο έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή. Ένας πανίσχυρος ανεμοστρόβιλος, πλάτους σχεδόν 400 μ. σάρωσε ότι βρήκε στην πορεία του, από το Καλαμίτσι στις ακτές του Ιονίου και ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση, για μήκος περίπου 4500 μ. μέχρι την περιοχή Ασύρματος,  όπου βγήκε στον Αμβρακικό.Πολλά δέντρα υπέκυψαν στη μανία του και όχι μόνο εύθραυστα είδη, όπως ευκάλυπτοι και λεύκες, αλλά και τα πλέον ανθεκτικά όπως βαλανιδιές, κυπαρίσσια και αιωνόβιες ελιές που είτε “σπάσαν σαν πράσα”, είτε ξεριζώθηκαν ολόκληρα. Για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις που βρέθηκαν στο διάβα του, ούτε λόγος να γίνεται. Στην καλύτερη περίπτωση διαλύθηκε το πλαστικό κάλυψης, αλλά στην πλειοψηφία τους έπαθαν ζημιά σε δομικά υλικά (τόξα, στύλοι, υδρορροές κλπ) και αρκετά από αυτά κρίνονται μη επισκευάσιμα. Καμιά καλλιέργεια υπαίθρια ή υπό κάλυψη, δενδρώδης ή εποχιακή, δεν επέζησε. Εκτεταμένες ζημιές έπαθαν και εγκαταστάσεις στην ΒΙ.ΠΕ, αποθήκες, συσκευαστήρια, υπόστεγα και οποιαδήποτε άλλη κατασκευή συνάντησε ο ανεμοστρόβιλος.Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, λέει η κινέζικη παροιμία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν επαρκούν ούτε χίλιες εικόνες για να περιγράψουν την έκταση της καταστροφής. Καλούνται, λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκτιμήσουν και να καταγράψουν άμεσα τις καταστροφές, γιατί οι πληγέντες θα χρειαστούν, άμεσα, κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα.
            Με τη στωικότητα που διακρίνει τους ανθρώπους της υπαίθρου, μια πληγείσα αγρότισσα είπε “ποιος μπορεί να τα βάλει με το Θεό”, αλλά το ερώτημα που πλανάται στην πόλη της Πρέβεζας είναι: “αυτή η βιβλική καταστροφή είναι έργο του Θεού (της φύσης) ή του ανθρώπου”;

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας
Τάσος Γάτσιος

5 σχόλια:

 1. τι να εννοεί αραγε ο ποιητής?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. φίλε αναγνώστη
   αν η απορία σου αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο του άρθρου, δεν την απάντηση στο κ. Ρέντζο παρακάτω, αν όχι διευκρίνισε τη.
   ευχαριστώ

   Διαγραφή
 2. Πρόεδρε ωραίο το τέλος: "Αυτή η βιβλική καταστροφή είναι έργο του Θεού (της φύσης) ή μήπως του ανθρώπου"; Ποια είναι τα στοιχεία της ανθρώπινης εμπλοκής; Πρέπει να τα καταγγείλουμε. Βέβαια είναι αρθρωμένα σε δυο επίπεδα: 1)Αυτοκίνητο-Υδρογονάνθρακες-κλιματική αλλαγή και 2)Αβέβαιες θερμοκηπικές κατασκευές. Πρέπει να τα δούμε ξεχωριστά και να τα συζητήσουμε.

  Γιάννης Ρέντζος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αγαπητέ κ. Ρέντζο
   όσον αφορά το 2ο θέμα, σίγουρα όλες τα θερμοκήπια που καταστράφηκαν δεν είχαν μελέτη μηχανικής αντοχής σε φορτία ανέμου αλλά δεν υπάρχει και θερμοκηπιακή κατασκευή που να μπορεί να αντισταθεί σε τέτοια καιρικά φαινόμενα.
   Όσον αφορά το 1ο και σοβαρότερο, στη χώρα μας μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε αν κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα είναι φυσιολογικά και εντάσσονται στην περιοδικότητα του μεσογειακού κλίματος, στο Βόρειο Πόλο, που ακούγεται μακρινός αλλά δεν είναι και τόσο, δεν υπάρχουν πλέον τέτοια ερωτήματα.

   Διαγραφή
 3. Το φωτογραφικό υλικό μπορεί να κατατοπίσει των αναγνώστη του άρθρου για το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε τη περιοχή της Πρέβεζας .
  Αλλά η επαφή με τον αγρό ,αλλά και τους πληγέντες καλλιεργητές, ισοδυναμεί με την απόλυτη κατανόηση του μεγέθους της καταστροφής .
  Ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται ως έλλογο ων. Αλλά μετά τη βιομηχανική Επανάσταση έχει χαθεί το μέτρο και η λογική του να παράγουμε για την επιβίωση!
  Παράγουμε για το κέρδος ζούμε για την ευκολία ικανοποιούμαστε με την απραγία!
  Είναι σημαντικό που ο σύλλογος σας κάνει μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης έστω και λίγο πριν την έσχατη στιγμή.
  Συγχαρητήρια!
  Άλλωστε να μη ξεχνάμε ο κόσμος που κληρονομούμε από τους γονείς μας ανήκει προσωρινά και των αφήνουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας.
  Η επιλογή δική μας !
  Ι . Μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή