Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η αγροτική αγορά της Πρέβεζας, οι αντιδράσεις και οι προοπτικές...

Πριν από περίπου 5 μήνες ξεκίνησε στην Πρέβεζα μία προσπάθεια πρωτοποριακή για την ελληνική πραγματικότητα. Η δημιουργία μίας αμιγώς "αγροτικής αγοράς" προϊόντων, μίας αγοράς δηλ. που θα την αποτελούσαν αποκλειστικά αγρότες-παραγωγοί οι οποίοι θα διέθεταν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, συγκεντρωμένοι σε κάποιον ελεγχόμενο και οριοθετημένο χώρο. Εμπνευστής και οργανωτής της προσπάθειας ήταν η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας.

Ο χώρος που επιλέχθηκε αρχικά ήταν ένα μισθωμένο οικόπεδο, στην έξοδο της Πρέβεζας, στη Λ. Ιωαννίνων 354. Η "πρεμιέρα" έγινε στις 16 Ιουνίου και το ιστολόγιό μας από την πρώτη στιγμή είχε εκφραστεί θετικά για την προσπάθεια αυτή, παρά τα επι μέρους προβλήματα που είχαμε επισημάνει σε σχετικό μας άρθρο. Από το Σεπτέμβριο, μετά τη μεταφορά της αγοράς εντός της πόλης της Πρέβεζας, (είχαμε από την αρχή επισημάνει την ανάγκη να μεταφερθεί η αγορά μέσα στην πόλη για να "πλησιάσει" περισσότερο τους καταναλωτές) η δυναμική της "εκτοξεύθηκε", τόσο από πλευράς συμμετοχής παραγωγών, όσο (κυρίως) από πλευράς αγοραστικής κίνησης.

Οι καταναλωτές της Πρέβεζας έδωσαν "ψήφο εμπιστοσύνης" στην αγροτική αγορά, αφού σε αυτήν έβρισκαν φρέσκα, ντόπια προϊόντα σε πολύ συμφέρουσες τιμές, ενώ αντίστοιχα όλο και περισσότεροι παραγωγοί έσπευδαν να δηλώσουν την παρουσία τους στο νέο θεσμό.

Παράλληλα η είδηση της επιτυχούς λειτουργίας της αγοράς άρχισε να ξεπερνά τα στενά όρια της Πρέβεζας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης χαρακτήρισε "πιλοτική" την αγορά της Πρέβεζας και υποσχέθηκε τη δημιουργία αντίστοιχων αγορών και σε άλλες πόλεις, ενώ μεγάλα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, ασχολήθηκαν και πρόβαλλαν το θέμα.


Και όπως ήταν αναμενόμενο, η επιτυχία της αγροτικής αγοράς ενόχλησε κάποιους από τους επαγγελματίες της πόλης μας οι οποίοι θεωρούν ότι θίγονται από τη λειτουργία της. Έτσι μετά τις πρώτες αμήχανες αντιδράσεις, που προκάλεσαν την παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας, αφού αρχικά ο Δήμος δεν είχε δώσει άδεια χρήσης για τον συγκεκριμένο χώρο, είχαμε πριν από λίγες μέρες την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από 23 μανάβηδες της Πρέβεζας, με σκοπό τη διακοπή της λειτουργίας της αγροτικής αγοράς, αίτηση η οποία τελικά απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Πρέβεζας.




Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την στήριξή του προς την Ένωση Νέων Αγροτών για το εγχείρημα της δημιουργίας της αγροτικής αγοράς, γιατί όπως είχαμε εξηγήσει μέσα από άρθρα μας:

1) Αποτελεί δικαίωμα των παραγωγών να διαθέτουν τα προϊόντα στους καταναλωτές μέσα από λαϊκές ή αγροτικές αγορές, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις. Η Πρέβεζα ήταν η μοναδική, ίσως, πόλη της Ελλάδας χωρίς λαϊκή αγορά.

2) Οι καταναλωτές απολαμβάνουν φρέσκα προϊόντα της ντόπιας παραγωγής σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές.

3) Η λειτουργία της αγοράς μία φορά την εβδομάδα με κανένα τρόπο δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τα καταστήματα της πόλης, αντίθετα θεωρούμε ότι αποτελεί κίνητρο για την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού και πρόκληση για τους επαγγελματίες να επιδιώξουν καλύτερη ποιότητα και ποικιλία προϊόντων και χαμηλότερες τιμές.


Παράλληλα όμως αισθανόμαστε την υποχρέωση να επισημάνουμε προς την Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας ότι θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να διαφυλάξει το χαρακτήρα της αγοράς ως αμιγώς "αγροτικής". Έμποροι που θα εμφανιστούν με τη "μάσκα" του παραγωγού και θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν, εκμεταλλευόμενοι την επιτυχία της αγροτικής αγοράς, θα πρέπει να απομονωθούν και να αποκλειστούν από αυτήν χωρίς δεύτερη συζήτηση. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης και στις "θέσεις" που δίνονται στους εκτός Νομού παραγωγούς (20% του συνόλου). Θα πρέπει να διασφαλιστεί αφενός μεν ότι είναι πραγματικοί παραγωγοί, και αφετέρου ότι δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά για τα ντόπια Πρεβεζάνικα προϊόντα.




Τελειώνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα θα ήταν παράλειψή μας εάν δεν εκφράζαμε τα συγχαρητήριά μας στον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας Λεωνίδα Ραβανό, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να στηθεί η αγροτική αγορά της Πρέβεζας και στη Δημοτική Αρχή της πόλης μας για τη συμβολή της και τη στήριξη που παρείχε στην προσπάθεια αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.