Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Ανοιχτή επιστολή προς το Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ.

Δημοσιεύουμε εδώ την ανοιχτή επιστολή προς το Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ που μας έστειλε ο συνάδελφος γεωπόνος Λευτέρης Μαγκλάρας. Το θέμα που θίγει αγγίζει πιστεύουμε πως αγγίζει πολλούς συναδέλφους και πρέπει να ακουστεί:

Ανοιχτή επιστολή

ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι. 
Αφορμή για αυτή την επιστολή – αίτηση στάθηκε η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ σχετικά με τις άδειες άσκησης Επαγγέλματος. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά αποδείξατε πως το ΔΣ του επιμελητήριου είναι αποξενωμένο από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των συναδέλφων. Τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοι είναι χρόνια άνεργοι, που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, που επιχειρείται η κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων, δεν μπορεί να μπαίνει ως προϋπόθεση για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος η οικονομική τακτοποίηση στο επιμελητήριο. 
Από τη στιγμή που για να εργασθεί κάποιος ως γεωτεχνικός είτε ως αυτοαπασχολούμενος είτε με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (δεν συζητώ για αορίστου χρόνου), θα πρέπει να έχει και την άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ισχύ, μια απόφαση όπως αυτή, ουσιαστικά αποκλείει από την εργασία όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το επιμελητήριο και που έχουν ιδιαίτερα την ανάγκη για εργασία. Τη στιγμή που τα εισοδήματα όλων μας έχουν βαραθρωθεί, τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοι είναι στα όρια της εξαθλίωσης αδυνατώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες, θα περίμενα από το επιμελητήριο μια διαφορετική στάση, μια στάση που:  
1. Θα συντόνιζε τον αγώνα για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των μελών του ενάντια στην οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση 
2. Θα καταδίκαζε την κυβερνητική πολιτική. Δεν μπορεί το μόνο έντυπο επικοινωνίας που στέλνετε να είναι ένα ξερό γραφειοκρατικό - εισπρακτικό κείμενο ξεκομμένο από την εποχή και τα τεράστια προβλήματα του χώρου. 
3. Θα ξέφευγε από την κυρίαρχη εισπρακτική λογική των τελευταίων κυβερνήσεων που φορτώνει βάρη στα συνήθη υποζύγια. 
4. Θα μείωνε τη συνδρομή για όσους εργάζονται και θα την καταργούσε ή θα την ανέστελλε για όσους είναι άνεργοι. 
Η σύνδεση της ένταξης στο επιμελητήριο με την οικονομική δυνατότητα μόνο απαξίωση στις σπουδές μας μπορεί να φέρει καθώς θα οδηγηθούμε στο φαινόμενο στο οποίο σα γεωτεχνικός θα εργάζεται όποιος μπορεί να πληρώσει το ΓΕΩΤΕΕ και όχι όποιος σπούδασε. Για τις οικονομικές ανάγκες του επιμελητηρίου πρέπει να απαιτηθούν τα χρήματα που χάθηκαν μέσω του κουρέματος ή μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και όχι μέσω του εκβιασμού των συναδέλφων.
Σαν μακροχρόνια άνεργος αδυνατώ αυτή τη στιγμή να καταβάλω τις οφειλόμενες συνδρομές στο επιμελητήριο. Για το λόγο αυτό καλώ το επιμελητήριο, έστω και τώρα, να αποφασίσει την κατ' εξαίρεση ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για όλους τους ανέργους συναδέλφους. Διαφορετικά καλώ το επιμελητήριο να προχωρήσει στην προσωρινή διαγραφή μου από τα μητρώα του επιμελητηρίου προκειμένου να μην σωρεύονται οφειλές από προηγούμενα χρόνια ώστε όταν μπορέσω οικονομικά να “ξαναγίνω” γεωπόνος. 

                                                                                                      Μαγκλάρας Λευτέρης
                                                                                                               Γεωπόνος

4 σχόλια:

 1. Σε μια περιφέρεια που έδωσε τόσους και τόσους καλούς γεωπόνους, καταλαβαίνω πολύ καλά, στην παρούσα φάση, τα συναισθήματα και την αγανάκτηση του υπογράφοντος.
  Γιάννης Ρέντζος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κ. Ρέντζο, ευχαριστούμε που παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας και κάνατε τον κόπο να σχολιάσετε.
  Επί της ουσίας, νομίζω ότι αυτά που λέει η επιστολή είναι ξεκάθαρα, δεν χρειάζονται επιπλέον σχόλια.
  Δυστυχώς το ΓΕΩΤΕΕ με την απόφασή του αυτή έδειξε ότι παραμένει "αγκυλωμένο" σε έναν κακώς εννοούμενο συντεχνιασμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η επιστολή του συναδέλφου, συνεπής σε μια λογική και τεκμηριωμένη προσέγγιση χρόνιων θεμάτων του ΓΕΩΤΕΕ, θέτει προβληματισμούς και απαντάει σε μια προκλητική απόφαση ακόμη και από την "ψύχραιμη" οπτική γωνία ενός εργαζόμενου γεωπόνου,όπως η δικιά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μόλις βρήκα στο γραμματοκιβώτιό μας επιστολή που μου ΞΑΝΑυπενθυμίζει ότι η ανανέωση της άδειάς μου βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Είμαι και γω μακροχρόνια άνεργη με 2 παιδιά. Φυσικά δεν έχω τακτοποιήσει την εκκρεμότητα διότι δεν έχω από πουθενά εισόδημα. Με ένα μισθό (του συζύγου) τα κουτσοφέρνουμε βόλτα.

  Αυτό που ζητάνε είναι παράλογο!

  Ξέρει κανείς να μας πει πού πάνε αυτά τα χρήματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή