Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Οι νέες προϋποθέσεις για τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Σε αυστηροποίηση του όρου κατ΄επαγγελμα αγρότης προχωρά η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που έφερε στη Bουλή για επεξεργασία το βράδυ της Τετάρτης. Κι αυτό γιατί με βάση όσα προβλέπει το Άρθρο 65 (Κεφάλαιο 3), αυξάνεται από 35% σε 50% το ποσοστό εισοδήματος που πρέπει να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα επί του συνολικού, ετήσιου εισοδήματός του, για να θεωρείται κατ' επάγγελμα αγρότης. 
 Με το Άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου αυξάνεται από 35% σε 50% το ποσοστό εισοδήματος που πρέπει να λαμβάνει από αγροτική δραστηριότητα.
 Η διάταξη αυτή έχει σημασία καθώς μόνον όποιος είναι κατ' επάγγελμα αγρότης θα δικαιούται έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) για όσα εισοδήμτα δηλωθούν από το 2016 και μετά.

 Συγκεκριμένα, πρέπει για να γραφτεί στο Μητρώο Αγροτών ως επαγγελματίας αγρότης να:
α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης
β) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του
γ) Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του
δ) Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευσή, όπου απαιτείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και
ε)Να τηρεί λογιστικά βιβλία, με βάση την κείμενη νομοθεσία.


Τι ίσχυε πριν
Με βάση το άρθρο 2. Του Ν. 3874/6-9-2010 και τις τροποποιήσεις του άρθρου 40 του Ν. 4235/11-2-2014 ως Επαγγελματίας Αγρότης ορίζεται το ενήλικο φυσικό πρόσωπο εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης (αγροτεμάχια είτε ιδιόκτητα, είτε ενοικιαζόμενα).
β) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
γ) Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και
δ) Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (Ο.Γ.Α.).
Σημειωτέον πως το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 1,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και στο πακέτο περιλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και ειδικούς φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, τηλεφωνία, καφέ. Περιλαμβάνει ακόμη αλλαγές στην αγορά ενέργειας, στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στα δάνεια.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές ξεκινά την Πέμπτη στη μία μετά το μεσημέρι, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το Σάββατο, και η ψήφισή του αναμένεται την Κυριακή.


Για τους αλιείς

Παράλληλα για τους αλιείεις θα πρέπει να είναι κάτοχος ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης, μισθωτής ή συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εκμετάλλευση επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους εκτός από σκάφη υπερπόντιας αλιείας ή απασχολείται στην υδατοκαλλιέργεια ως κάτοχος ή μισθωτής υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης.
Το ως άνω φυσικό πρόσωπο ασχολείται με μία ή περισσότερες εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του ενώ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Οι προϋποθέσεις της απόληψης του 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και της προμήθειας καυσίμων θαλάσσης δεν απαιτείται να συντρέχουν για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ολικού μήκους μέχρι έξι (6) μέτρα. Το ποσοστό του 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος ορίζεται σε 25% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος για τους ασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.