Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Κοινή Ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με θέμα την αντιμετώπιση της Tuta absoluta.

Κοινή Ανακοίνωση εξέδωσαν ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, στο οποίο συνοψίζουν τα μέτρα αντιμετώπισης της Tuta absoluta.
 Η Tuta έχει εξελιχθεί σε μάστιγα φέτος για τους τοματοπαραγωγούς της Πρέβεζας, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας (Δείτε εδώ και εδώ).
Η Ανακοίνωση,η οποία έχει αναπαραχθεί με σκοπό να αναρτηθεί σε γεωπονικά καταστήματα, συνεταιρισμούς και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος, έχει ως εξής:

 ΤΟΥΤΑ- Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ (Tuta absoluta) 
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ 
 Θάψιμο υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα με πλαστικό – Να μην μένουν απροστάτευτες καλλιέργειες. 
Αλλαγή καλλιέργειας- μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες 
Καθαρή αρχή με καθαρό θερμοκήπιο και υγιή πιστοποιημένα φυτάρια. 
Προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ και προθάλαμο. Το δίχτυ 9x6 συγκρατεί το έντομο αλλά μειώνει τον αερισμό κατά 30%.
 Μαζική παγίδευση: παγίδες με φερομόνη, με φως, νερού-λαδιού, με κόλλα κα. 
 Εντομοκτόνα: η Τούτα εμφανίζει γρήγορα ανθεκτικότητα σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, παλιά ή καινούργια. Καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για σωστό πρόγραμμα ψεκασμών. 
Ωφέλιμα έντομα: προστασία των τοπικών πληθυσμών Νισιντιόκορις και Μακρόλοφος ή τεχνητή εξαπόλυσή τους. Να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα για την Τούτα και τους άλλους εχθρούς. Αν το Νισιντιόκορις αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς να ελέγχεται με κατάλληλα σκευάσματα.

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ                                         Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
 ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                                  & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου