Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Μετά τις εκλογές θα ξεκαθαρίσει το τοπίο της φορολόγησης των αγροτών. Εξετάζεται σενάριο για αγρότες 3 κατηγοριών με διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης.

Με καυτά φορολογικά θέματα όπως αυτό της φορολόγησης των αγροτών θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. Μέχρι στιγμής πάντως - σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά - η κυβέρνηση επεξεργαζόταν διάφορα σενάρια σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών προκειμένου οι επιβαρύνσεις να είναι αναλογικές. Η μέχρι πρότινος κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε τη δημιουργία αγροτών τριών ταχυτήτων με διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση της κάθε κατηγορίας. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στη δεύτερη οι φορολογούμενοι που το εισόδημά τους προέρχεται κατά 70-80% από τον αγροτικό τομέα και στην τρίτη και τελευταία κατηγορία όσοι φορολογούμενοι έχουν ένα μικρό αγροτικό εισόδημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα υπολείπεται από την κύρια δραστηριότητά τους. 
 Μία ακόμη σκέψη είναι να δημιουργηθούν γεωργικές ζώνες ανάλογα με την περιοχή οι οποίες δεν θα συνδέονται με το είδος της καλλιέργειας. 
 Σε κάθε περίπτωση πάντως ανεξαρτήτως αποτελέσματος από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το καθεστώς για τους αγρότες θα αλλάξει άρδην. Όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται το σημερινό οικονομικό επιτελείο θα συζητηθούν το προσεχές διάστημα με τους δανειστές της χώρας και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί και πάλι στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη νέα δανειακή σύμβαση και τους όρους που περιλαμβάνονται σε αυτή, η φορολογία για τους αγρότες θα αλλάξει σταδιακά και θα αυξηθεί από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. 
 Επιπλέον προβλέπεται η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1-10-2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι. 

Πηγή: www.agrotypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.