Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Επεκτείνεται κι άλλο η Ξυλέλλα στην Ιταλία. Ανησυχία και για τους ελληνικούς ελαιώνες.

Επεκτείνεται κι άλλο η παρουσία του καταστρεπτικού βακτηρίου Xylella fastidiosa στη Νότια Ιταλία, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες και για τους ελληνικούς ελαιώνες, ιδιαίτερα της Δυτικής Ελλάδας, λόγω άμεσης γειτνίασης. 
 Η φυτοϋγειονομική υπηρεσία της Ιταλίας ενημέρωσε επίσημα τα κράτη-μέλη για την εμφάνιση νέου κρούσματος στην επαρχία του Μπρίντιζι στην περιφέρεια της Απουλίας. 
 Πιό συγκεκριμένα: 
 Η αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία της Ιταλίας γνωστοποίησε στην Ε.Ε. και τα Κράτη μέλη: 
 α) την εμφάνιση νέου κρούσματος για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa. Ο επιβλαβής οργανισμός διαπιστώθηκε στο Δήμο Torchiarolo, της Επαρχίας του Brindisi στην Περιφέρεια της Απουλίας (Comune di Torchiarolo, Provincia di Brindisi). 
  β) η καινούργια εστία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa βρίσκεται εντός της Ζώνης Ασφάλειας (Buffer Zone – Zona Coscinetta) στην Περιφέρεια Απουλίας
  γ) Η εύρεση του επιβλαβούς οργανισμού ήταν αποτέλεσμα των επίσημων επισκοπήσεων που διεξάγουν οι Ιταλικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες στα πλαίσια εφαρμογής της εκτελεστικής απόφασης 789/2015/ΕΕ. 
 δ) Το νέο κρούσμα του επιβλαβούς οργανισμού αφορά ελαιώνα. 
 ε) Οι Ιταλικές αρχές ενημέρωσαν για την λήψη επίσημων μέτρων σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην εκτελεστική απόφαση 2015/789/ΕΕ. 
 στ) Επισυνάπτονται τα σχετικά Ιταλικά κείμενα καθώς και χάρτης με την ένδειξη της περιοχής. 

Για το βακτήριο Xylella fastidiosa έχουμε γράψει παλιότερα στο ιστολόγιο. Να θυμίσουμε ότι ο πλέον πιθανός τρόπος μετάδοσής του είναι με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια). Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες εντομολόγοι, τα έντομα-φορείς του παθογόνου (τζιτζικάκια) θα μπορούσαν άνετα να "διαπλεύσουν" την απόσταση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας (με τη βοήθεια και του ανέμου), και να μεταδώσουν την ασθένεια στην Ελλάδα, χωρίς να παρεμβληθεί μεταφορά δενδρυλλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.