Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Βαρύς ο "λογαριασμός" για τους αγρότες από τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών.

Βαρύς είναι ο "λογαριασμός" που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για την τριετή χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM. 
 Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών, αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%, κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες, αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100%, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα Τρίτη (14/7/2015), στη Βουλή, και αφορά τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. 

 Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα: 

Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%): Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων. 
 Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών. 

 Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται: 
 - Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος 
 - Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων. 
 - Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26% 
 - Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες 
 - Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών 
 - Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% 
 - Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%. 

 Αύριο θα προχωρήσει η ψήφιση των φορολογικών μέτρων (ΦΠΑ, διεύρυνση της φορολογικής βάσης), των μέτρων για το συνταξιοδοτικό (θα πρέπει να εγκριθούν σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο), η ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ και η εισαγωγή της ρήτρας ημιαυτόνομων περικοπών δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα ακολουθήσει, στις 22 Ιουλίου, η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD). Εφόσον εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η νέα συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση για τη σύναψη με τους δανειστές Μνημονίου Συνεννόησης (Μemorandum of Understanding -MoU). 
Προκειμένου να συναφθεί αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, μέσα σε 4 εβδομάδες, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (περιλαμβάνεται και το γάλα), στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.