Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Με 100 μέλη και 2.500 στρέμματα οι οργανώσεις παραγωγών στις ελιές.

Τουλάχιστον 100 ελαιοπαραγωγούς µέλη µε 2.500 στρέµµατα ελαιώνων βάσει της ενιαίας δήλωσης εκµετάλλευσης ΟΣ∆Ε του 2014 θα πρέπει να διαθέτει για την αναγνώρισή της µια Οργάνωση Παραγωγών στον τοµέα του ελαιολάδου προκειµένου να µπορεί να συµµετάσχει στα προγράµµατα χρηµατοδότησης του τοµέα. 
 Αυτό ορίζει η Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος και δηµοσίευσε κατ’αποκλειστικότητα η εφημερίδα Agrenda, από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, σύµφωνα µε την οποία στις προϋποθέσεις που τίθενται είναι ότι τα µέλη της Οργάνωσης δεν θα πρέπει να ανήκουν σε άλλη αναγνωρισµένη ΟΠ. 
 Παράλληλα εν δυνάµει δικαιούχοι για τα προγράµµατα στήριξης του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς των Κανονισµών 611 και 615 είναι οι αναγνωρισµένες οργανώσεις παραγωγών. ∆ηλαδή δεν απαιτείται πλέον µελέτη για την αναγνώριση µίας Οργάνωσης ως Ο.Ε.Φ. για να είναι δικαιούχος ενός προγράµµατος όπως συνέβαινε µε τον ΕΚ 867/08, που καταργείται. 
 Να σηµειωθεί ότι η χρηµατοδότηση έως το 2020 για τα προγράµµατα στήριξης του ελαιολάδου και τις επιτραπέζιες ελιές διατηρείται στα ίδια επίπεδα µε των προηγούµενων ετών. Συγκεκριµένα, για τη χώρα µας η κοινοτική χρηµατοδότηση ανέρχεται στα 11.098.000 ευρώ ετησίως, µε το ποσοστό της συνεισφοράς από την Ε.Ε να ανέρχεται στο 75%. 
 Υπενθυµίζεται ότι οι δύο νέοι Κανονισµοί της Επιτροπής 611 και 615 του 2014, αντικαθιστούν τον ΕΚ 867/08 που ίσχυε για τις τριετίες 2008-2012 και 2012-2015, ενώ ξεκινούν την εφαρµογή τους µε έναν νέο τοµέα που αφορά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας µέσω του εκσυγχρονισµού µε δραστηριότητες που αφορούν κατά κύριο λόγο την κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές και σύγχρονες µεθόδους καλλιέργειας. Πιo συγκεκριµένα ο 611 θεσπίζει τους κανόνες εφαρµογής των προγραµµάτων, ορίζει τα επιλέξιµα µέτρα για χρηµατοδότηση και τις επιλέξιµες δαπάνες, το ελάχιστο ποσοστό χρηµατοδότησης, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δράσεων. 
 Αντίστοιχα ο 615 αναφέρεται στις λεπτοµέρειες εφαρµογής των προγραµµάτων που αφορούν τόσο τους κρατικούς φορείς για τη διενέργεια των κρατικών ελέγχων, όσο και τις οργανώσεις που υλοποιούν τα προγράµµατα διευκρινίζοντας ποια είναι η διαδικασία λήψης προκαταβολών, τροποποιήσεων και εγγυοδοσίας. 
Η µοιρασιά στην Ε.Ε. 
Η χρηµατοδότηση της Ένωσης για τα προγράµµατα των ΟΕΦ έχει ως εξής: 
-11.098.000 ευρώ ετησίως για την Ελλάδα
-576.000 ευρώ ετησίως για τη Γαλλία 
-35.991.000 ευρώ ετησίως για την Ιταλία. 

Πηγή: www.agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.