Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Δόθηκε παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την απογραφή των σημείων υδροληψίας.

Παρατείνεται για τεσσεράμισι ακόμα μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή της αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), με Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
 Μετά τις αντιδράσεις αγροτών και παραγωγικών φορέων για στενά χρονικά περιθώρια και αυξημένη γραφειοκρατία, το αίτημα για παράταση της προθεσμίας που έληγε στις 15 Μαΐου ικανοποιήθηκε με τη σχετική ΚΥΑ που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, η οποία έχει αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση σε ΦΕΚ. Επιπλέον, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης ή ανανέωσης άδειας χρήσης νερού παρατείνεται μέχρι 30 Ιανουαρίου 2015, από 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ήταν η αρχική προθεσμία.  
 Σύμφωνα με το αιτιολογικό, η παράταση των προθεσμιών κρίθηκε χρήσιμη καθώς, παρά το ότι η απογραφή των σημείων υδροληψίας εξελίσσεται ομαλά, οι χρήστες αρδευτικού ύδατος αντιμετώπισαν ζητήματα με την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων τους που εξαρτώνται από την απογραφή και λήψη αδείας. Με την ΚΥΑ ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τα δικαιολογητικά για την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων. Συγκεκριμένα, το διάστημα μέχρι την έκδοση του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1) δεν μπορεί να ξεπερνά τους 18 μήνες, από την 30η Νοεμβρίου 2014.
 Σχετικά με το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς δήλωσε τα εξής: "Με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που σύντομα ολοκληρώνονται για ολόκληρη τη χώρα, το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης για τα δικαιώματα χρήσης νερού, τις δράσεις που υλοποιούνται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η χώρα προωθεί για πρώτη φορά την ολοκλήρωση μιας εθνικής πολιτικής για το νερό. Στόχος μας είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολύτιμου υδατικού πόρου μας. Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολίτες για την αδειοδότηση των γεωτρήσεών τους αλλάζει σύντομα. Ξεκινήσαμε με την υποχρέωση της καταγραφής των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας, ώστε να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο και ενημερωμένο Εθνικό Μητρώο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ύδατος και κυρίως οι αγρότες σε όλη τη χώρα."
Πάντως είναι άγνωστο ακόμα τι θα πράξει η ΔΕΗ υπό τις νέες συνθήκες και αν θα υλοποιήσει την "απειλή" της για διακοπή του αγροτικού τιμολογίου σε όσους δεν προσκομίσουν άδεια χρήσης νερού μέχρι 31 Ιουλίου 2014. Το ζήτημα, όπως ξαναγράψαμε και πρόσφατα, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση πανελλήνια, σε χιλιάδες κόσμο, ενώ η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπέιρου-Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή της, έχει καλέσει τη ΔΕΗ να αποσύρει τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου