Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ανακύκλωση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων: Μία αξιόλογη πρωτοβουλία από το Δήμο Κιλελέρ.

Τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, που αποτελούν τοξικές "βόμβες" για το περιβάλλον, επιχειρεί να βάλει ο δήμος Κιλελέρ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - για την ανακύκλωσή τους. 
 Από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου, σε χωριά του Δήμου, θα συγκεντρωθούν οι κενές συσκευασίες, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού, πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης που εφαρμόζει η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και τους αγρότες της περιοχής.  
 Η συγκέντρωση των κενών συσκευασιών θα γίνει σε 14 προκαθορισμένα σημεία, από όπου θα διέλθει ειδικό απορριμματοφόρο όχημα της ΕΕΑΑ για την αποκομιδή τους. Οι συσκευασίες θα παραδίδονται αφού ξεπλυθούν καλά από τους αγρότες, μέσα σε ειδικές διαφανείς σακούλες, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται από τους γεωτεχνικούς του Δήμου στο παλαιό δημαρχείο Νίκαιας αλλά και τους επαγγελματίες γεωπόνους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Στους εθελοντές θα χορηγείται ειδικό πιστοποιητικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ενώ κάθε σακούλα θα αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό παραγωγό, αφού θα αναγράφει τα στοιχεία του, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών. Η καθαρότητα των κενών συσκευασιών, που είναι απαραίτητη για να καταστούν ανακυκλώσιμες, θα ελέγχεται μακροσκοπικά από γεωπόνους - μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, κατά την παραλαβή στα σημεία συγκέντρωσης. 
 Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας επεσήμανε την αναγκαιότητα έμπρακτης ευαισθητοποίησης των αγροτών προκειμένου να εξαλειφθεί ένα χρονίζον πρόβλημα της περιοχής. 
  "Μιλάμε για τον μεγαλύτερο αγροτικό δήμο στη χώρα, με 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, οπότε η επιβάρυνση από την ανεξέλεγκτη απόθεση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος στην περιοχή μας" ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 Η πρώτη συλλογή των κενών συσκευασιών έχει προγραμματιστεί για τις 27 - 29 Αυγούστου, στα χωριά Μ. Μοναστήρι, Καλαμάκι, Αρμένιο, Κιλελέρ, Μέλισσα, Μελία, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Ομορφοχώρι, Νίκαια, Ζάππειο, Μύρα, Βούναινα, Άγιοι Ανάργυροι. Μάλιστα, θα βραβευθεί και το χωριό, όπου θα συγκεντρωθούν τα περισσότερα κενά δοχεία. 
 Πρόθεση του δημάρχου Κιλελέρ είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τη συγκέντρωση και αποκομιδή των συσκευασιών 3-4 φορές ετησίως, στο τέλος των μεγάλων καλλιεργητικών περιόδων. 

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.