Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Θα υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης όλη την προγραμματική περίοδο, ποια προγράμματα του νέου ΠΑΑ πάνε στις Περιφέρειες.

Για τα Σχέδια Βελτίωσης θα υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για όλη τη προγραμματική περίοδο, μέχρι την εξάντληση των πόρων ενώ η δέσμευση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Αυτά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, στην ημερίδα που διοργάνωσε) η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά, το Σάββατο (9 Ιανουαρίου). Ο κ. Κασίμης τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα εγρήγορσης από μέρους των περιφερειών, την οργάνωση τους και την ετοιμότητα ανάληψης ευθυνών αλλά και των δήμων (ΟΤΑ Α'  βαθμού) για την προετοιμασία φακέλων και υλοποίηση έργων ως δυνητικών δικαιούχων.
Όπως ανέφερε ο κ. Κασίμης στην ομιλία του τα κυριότερα σημεία του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Υπουργείου είναι τα εξής:
Αρχικά ανακοίνωσε την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 6 δις ευρώ (δημόσια δαπάνη & ιδιωτική συμμετοχή). Το υπουργείο είναι έτοιμο να δημοσιεύσει τις πρώτες προκηρύξεις των προγραμμάτων κατά το επόμενο διάστημα.
Η πρώτη εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ (πρώτη χρονιά το 2015), με δεδομένες τις δυσκολίες εφαρμογής της, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην κατάρτιση των «νέων προσωρινών δικαιωμάτων ενίσχυσης». Έπρεπε όμως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Το 2017 πρόκειται να γίνει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, και για το λόγο αυτό έχει συσταθεί στο υπουργείο επιτροπή εργασίας. Αυτό θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξομάλυνση των όποιων «αδικιών».

Εκτενή αναφορά έκανε ο Γεν. Γραμματέας στα μέτρα του προγράμματος που εκχωρούνται πλέον στην περιφέρεια όπου θα σχεδιάζονται, θα προγραμματίζονται και θα υλοποιούνται τοπικά. Και αυτά θα είναι τα πλέον δημοφιλή προγράμματα που εφαρμόζονται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα για τον αγροτικό πληθυσμό:


  • Το 100% των Σχεδίων Βελτίωσης
  • Το 100% των Νέων Αγροτών
  • Το 100% του Leader (CLLD)
  • Το 100% των πρωτοβουλιών σχετικά με την Αγροδιατροφική Αλυσίδα
  • Το 100% των έργων υποδομής (αρδευτικά, αναδασμοί, αγροτική και δασική     οδοποιία) με εξαίρεση τα μεγάλα αρδευτικά έργα με προϋπολογισμό πάνω από 2,2 εκ. ευρώ
  • Το 40% του προγράμματος της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων
  • Το 100% των έργων που αφορούν στη διαχείριση και βελτίωση των βοσκοτόπων
  • Το 100% των ενισχύσεων για τη στήριξη μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και για την εκκίνηση επιχειρήσεων στην ύπαιθρο
Τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα εγρήγορσης από μέρους των περιφερειών, την οργάνωση τους και την ετοιμότητα ανάληψης ευθυνών αλλά και των δήμων (ΟΤΑ Α΄ βαθμού) για την προετοιμασία φακέλων και υλοποίηση έργων ως δυνητικών δικαιούχων. Θα δοκιμαστεί, είπε, το επόμενο διάστημα η αντοχή του πελατειακού συστήματος με την εκχώρηση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά από το «κεντρικό κράτος».
Ενιαία Δομή για την προώθηση εξαγωγών, ανακοίνωσε ο κ. Κασίμης για το αμέσως επόμενο διάστημα, μιας και διαπιστώνεται το κενό στη διάθεση της παραγωγής και ιδιαίτερα της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.
Για τα Σχέδια Βελτίωσης θα υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για όλη τη προγραμματική περίοδο, μέχρι την εξάντληση των πόρων.
Τέλος, υπήρξε η δέσμευση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου