Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ασθένειες ξύλου και οδηγίες κλαδέματος του αμπελιού.

Επειδή η εποχή αυτή είναι εποχή κλαδέματος του αμπελιού, δημοσιεύουμε εδώ το τελευταίο Τεχνικό Δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, που έχει θέμα τις ασθένειες του ξύλου στο αμπέλι και δίνει οδηγίες για το κλάδεμα με σκοπό τον περιορισμό τους:

ΑΜΠΕΛΙ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΞΥΛΟΥ-ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΛΗΨΗ :

Για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις από ασθένειες ξύλου η εργασία του Κλαδέματος να γίνεται με ξηρό καιρό.

Όπου δεν είναι εφικτό να αποφύγουμε τις μεγάλες τομές, να επικαλύπτετε την τομή με ένα προστατευτικό (πάστα) που πρέπει να εφαρμόζεται (με πινέλο) αμέσως μετά το κλάδεμα (εντός 24 ωρών).

Να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος με καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα χλωρίνης 10%.

Η απολύμανση να γίνεται τακτικά, αν είναι δυνατόν πριν το πέρασμα στο επόμενο πρέμνο και οπωσδήποτε αν κατά τις τομές παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα ασθενειών ξύλου.

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ :

Καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξαιρεθούν με το κλάδεμα κεφαλές, κληματίδες, βραχίονες που παρουσιάζουν ξηράνσεις, μη φυσιολογικό χρώμα, κακή ξυλοποίηση σκασίματα κλπ. Τυχόν πρέμνα που έχουν επισημανθεί, από το περασμένο καλοκαίρι να είναι μολυσμένα από ασθένειες του ξύλου, να αφήνονται να κλαδευτούν τελευταία.

Στα προσβεβλημένα πρέμνα μπορεί να γίνεται προσπάθεια ανασχηματισμού τους, με τομές (10 εκατοστά) κάτω από το προσβεβλημένο ξύλο, που θα γίνονται μετά από διαδοχικές απολυμάνσεις του πριονιού προσπαθώντας να αποκαλύψουμε το υγιές ξύλο. Αν δεν είναι δυνατόν να γίνει ανασχηματισμός το ασθενές πρέμνο να ξεριζώνεται. 


 Τα προσβεβλημένα κούτσουρα, (ξύλο μεγαλύτερο των 2 ετών) κορμοί, βραχίονες και τα πρέμνα που εκριζώνονται πρέπει να καταστρέφονται με φωτιά από όλους τους αμπελουργούς.

Το ξύλο ενός έτους, οι κληματίδες δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να καίγετε και μπορεί να ενσωματώνεται στο έδαφος μετά από θρυμματισμό του.



Εικ. 1
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ το καλοκαίρι: Ίσκα: κιτρίνισμα των φύλλων ανάμεσα από τα νεύρα και μάρανση έως ξήρανση της μιας πλευράς ή ολόκληρου του φυτού,  
(Εικ. 1)

Ευτυπίωση: καχεκτική βλάστηση της μιας πλευράς ή καθολική.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ αυτήν την εποχή: βλ. ακόλουθες φωτογραφίες.
 
Ίσκα
Ξύλο εύθρυπτο και κιτρινισμένο

 
Ευτυπίωση
Τομέας ξύλου σκληρός και καστανός


 
Φόμοψη
Βάσεις κληματίδων λευκές ξερές με μαύρα στίγματα
Αν δεν γίνει προστασία των μεγάλων πληγών με εφαρμογή πάστας με πινέλο, θα μπορούσε να γίνει ένας ψεκασμός, με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα, μόνον εφόσον ο ψεκασμός δύναται να εφαρμοστεί αμέσως μετά την εργασία του κλαδέματος.

Για τις υπόλοιπες ασθένειες του Αμπελιού οι ψεκασμοί αυτή την εποχή δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα και δεν είναι δικαιολογημένοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.