Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Συνταγογράφηση Γεωργικών Φαρμάκων: Προβληματισμός ενόψει της υποχρεωτικής εφαρμογής από τις 26 Νοεμβρίου.



Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας μας κοινοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία εκφράζει τους προβληματισμούς του ενόψει της υποχρεωτικής εφαρμογής της συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων, από τις 26-11-2015. Επειδή η συνταγογράφηση και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους συναδέλφους (ανάλογους προβληματισμούς έχουμε εκφράσει κι εμείς στο παρελθόν) δημοσιεύουμε παρακάτω απόσπασμα από την επιστολή, ενώ το πλήρες κείμενο μπορείτε να δείτε εδώ.    

Θέματα γεωργικών φαρμάκων προοριζόμενα για ερασιτεχνική χρήση.
- Όπως γνωρίζετε τα σκευάσματα ερασιτεχνικής χρήσης, που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι ελάχιστα έως μηδαμινά. Η εμπορία των ερασιτεχνικών σκευασμάτων πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση, παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα Γεωπόνου και η εφαρμογή τους να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του. Στις πλείστες περιπτώσεις οι ερασιτέχνες χρήστες εφαρμόζουν σκευάσματα σε πολύ μικρή έκταση (μικρό αγροτεμάχιο, κήπος ή μπαλκόνι) και είναι αρνητικοί στο να δίνουν προσωπικά στοιχεία π.χ το ΑΦΜ.
Επίσης, σε καταστήματα λιανικής πώλησης, που πωλούν κυρίως σε ερασιτέχνες η διαδικασία καταγραφής – συνταγογράφησης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, διότι υπάρχει συσσώρευση πολλών πελατών σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι οποίοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν άμεσα και γρήγορα για την προμήθεια μικρών συσκευασιών, μικρού κόστους κατά το πλείστον.
Με αυτό τον τρόπο η όλη διαδικασία της καταγραφής-συνταγής για αυτές τις περιπτώσεις καθίσταται πρακτικώς ανεφάρμοστη δυσχεραίνοντας τη διαδικασία εμπορίας από τους υπεύθυνους επιστήμονες γεωπόνους.
Οι μικρές συσκευασίες με την ένδειξη για επαγγελματική χρήση προτείνουμε να δίδονται με τις οδηγίες γεωπόνου, χωρίς όμως την έκδοση συνταγής - ηλεκτρονικής καταγραφής γεωργικών φαρμάκων για τους παραπάνω λόγους.
Κατά περίπτωση το μέγεθος των συσκευασιών θα μπορούσε να αποτελέσει κριτήριο διαχωρισμού αυτών των σκευασμάτων και να λύσει το πρόβλημα που προκύπτει.

Θέματα γεωργικών φαρμάκων προοριζόμενα για επαγγελματική χρήση.
-Το μεγαλύτερο πρόβλημα της υποχρέωσης έκδοσης συνταγής προκύπτει από το γεγονός της μη ύπαρξης επαρκών εγκρίσεων σε πολλές σημαντικές καλλιέργειες της χώρας μας. Ως επακόλουθο, σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ. 8 του Ν. 4036/2012, ο συνάδελφος-γεωπόνος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εφαρμογής κυρώσεων εξαιτίας της διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων χωρίς ουσιαστικά να έχει τη δυνατότητα της έκδοσης καταγραφής-συνταγής. Η υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής συνταγής γεωργικού φαρμάκου σε καλλιέργειες με ελλιπείς εγκρίσεις σε βασικούς εχθρούς-έντομα, μύκητες κ.τ.λ αποτελεί λοιπόν στοιχειώδης αδυναμία λειτουργίας ενός σωστού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων που θα πρέπει να αναθεωρηθεί. (παραδείγματα καλλιεργειών που τέθηκαν στη συνάντηση. Σιτηρά, αμυγδαλιά, φακιές, βίκος, καρυδιά, καστανιά, ροδιά κ.τ.λ ).
 -Στις περιπτώσεις που πρέπει να συνταγογραφηθεί μία δραστική ουσία γεωργικού φαρμάκου σε 3 καλλιέργειες αποτελεί γραφειοκρατικό κόστος να εκδίδονται τρεις διαφορετικές συνταγές. Γενικότερα το θέμα της γραφειοκρατίας αποτελεί βασικό μειονέκτημα του συστήματος. Πρέπει να υπάρχει ένα ενοποιημένο σύστημα ποσότητας-δραστικής ουσίας - εμπορικού σκευάσματος - καλλιεργειών σε ένα έντυπο και να μη εκδίδεται διαφορετικό έντυπο συνταγής για κάθε εγγραφή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.