Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Συνάντηση της ΠΟΣΓ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου.


Την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου. Κατά τη διάρκειά της γόνιμης συζήτησης τέθηκαν από πλευράς Δ.Σ. και συζητήθηκαν διεξοδικά, διάφορα θέματα που αφορούν τον Γεωπονικό Κλάδο και την πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, μεταξύ των οποίων και τα εξής: 
-Η ανάγκη για άμεση επαναφορά, σε ετήσια βάση μέσω ΑΣΕΠ, της προκήρυξης της λίστας πρόσληψης των Γεωπόνων στον ΕΛΓΑ, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, 
-Η επαναφορά της προκήρυξη της πρακτικής άσκησης σύμβασης ορισμένου χρόνου (αγροτικό) των συναδέλφων, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είτε στους φορείς που εποπτεύονται από το συγκεκριμένο Υπουργείο 
-Η αναγκαιότητα για προκήρυξη μόνιμων θέσεων Γεωπόνων, που θα καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν, από την στόχευση του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω της πρωτογενούς παραγωγής. 
-Οι πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, εξαιτίας κυρίως των ελλιπών εγκρίσεων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Οι δυσκολίες σε θέματα πώλησης σκευασμάτων ερασιτεχνικής χρήσης καθώς και πρακτικά θέματα που σχετίζονται με την ελληνική φυτοπροστασία στην καθημερινή τους εφαρμογή και απαιτούν επίλυση. 
-Λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που προέκυψαν λόγων των μνημονιακών νόμων της τελευταίας τριετίας, τονίστηκε η κατηγορηματική θέση της Π.Ο.Σ.Γ. ότι ο μοναδικός «ισότιμος» υπεύθυνος επιστήμονας για την εμπορία λιπασμάτων και παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων  πρέπει να είναι γεωπόνος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πλήρους απασχόλησης, με αυτοπρόσωπη παρουσία σε όλα τα στάδια άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων.  
-Η αναγκαιότητα της υπογραφής των Γεωπόνων μελετητών στα Μέτρα και τις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την διασφάλιση τόσο της ορθότητας των μελετών όσο και της απόδοσης των ανάλογων φοροδοτικών εισφορών. 
-Ο καλύτερος συντονισμός των «πολυδιασπασμένων» υπηρεσιών, με παράλληλη απλούστευση των διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας. 
-Η προκήρυξη των Μέτρων του Β΄ Πυλώνα είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μια φορά στα 5 χρόνια, γεγονός που προκαλεί συσσώρευση όγκου εργασίας, αποδιοργανώνει τις υπηρεσίες καθώς και τους συναδέλφους μελετητές. Θετικό θα ήταν να ετοιμάζονται οι εφαρμοστικές αποφάσεις μετά από μία στοιχειώδη διαβούλευση με συναδέλφους που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν /μελετητές, ΔΑΟΚ κ.λ.π./ ώστε να προλαμβάνονται αστοχίες που δύσκολα θεραπεύονται. 
-Η σπουδαιότητα του «Γεωπόνου – Συμβούλου» κατά την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, τόσο του Πυλώνα Ι όσο και του ΙΙ, δεδομένου ότι είναι ο βασικός γνώστης της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας και των ιδιαιτεροτήτων των αγροτικών περιοχών, με στόχο την ενημέρωση - εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου, για τη δημιουργία βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. 
-Η εσφαλμένη επιλογή να συμπεριλαμβάνεται στους «Ενεργούς Γεωργούς», όπως ορίζεται στον Εθνικό Φάκελο της χώρας μας για την Κ.Α.Π., κάποιος ο οποίος αφήνει ακαλλιέργητο το 50% της γης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.