Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Σε δικαιώματα τριών κατηγοριών φαίνεται να καταλήγει η εθνική πρόταση για τη νέα ΚΑΠ.

Σε δικαιώματα τριών κατηγοριών, δηλαδή για βοσκότοπους, αροτραία -μονοετείς και δενδρώδεις καλλιέργειες φαίνεται να καταλήγουν οι προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ότι αφορά στον εθνικό φάκελο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.Μετά τις διαδοχικές συσκέψεις και συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βασικές κατευθύνσεις του εθνικού φάκελου έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της γραμματείας αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αργά το απόγευμα της Τρίτης συζητούνται και στο αγροτικό – συνεταιριστικό του ΠΑΣΟΚ, όπου δύσκολα θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις.
  Σ’ αυτή τη βάση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει παραγγείλει από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να βγάλουν τα νούμερα που προκύπτουν με βάση τους διαθέσιμους πόρους και τα στοιχεία των δικαιούχων κάθε μιας από τις παραπάνω κατηγορίες. 
 Η εκτίμηση που γίνεται από τους έχοντες καλή γνώση της κατάστασης στον αγροτικό χώρο, είναι ότι τα ονομαστικά μεγέθη θα είναι αποκαλυπτικά του επιπέδου στο οποίο θα κινηθούν στο εξής τα δικαιώματα και δεν αποκλείεται οι τεράστιες διαφορές που θα προκύπτουν για τους παλιούς δικαιούχους να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων σε πολλές περιοχές. 
 Σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda στο φύλλο του Σαββάτου 19 Ιουλίου, αναφέρονται τα εξής:  
 Με αναθεωρήσεις και διευθετήσεις της τελευταίας στιγµής και χωρίς µια ξεκάθαρη στρατηγική για τις επιδιώξεις της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, κλείνει τα επόµενα 24ωρα η «ελληνική εκδοχή» σε ό,τι αφορά στην εφαρµογή της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Οι τελευταίες ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda κάνουν λόγο για νέα υπαναχώρηση στο θέµα των περιφερειών, µε το «σενάριο Καρασµάνη» να προκρίνει τελικά τις «τρεις ζώνες», άρα και τρια διαφορετικά επίπεδα δικαιωµάτων (τσεκ) για βοσκότοπους (χαµηλό), αρωτραία (µεσαίο) και δενδρώνες (υψηλό). 
 Είναι πολύ νωρίς να µιλήσει κανείς για τα ακριβή επίπεδα των αντίστοιχων δικαιωµάτων, ωστόσο τα σενάρια δίνουν τιµές από 12-16 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 34-40 ευρώ για τη δεύτερη και 58 -62 ευρώ για την τρίτη. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν σε ότι αφορά την ελάχιστη σύγκλιση 60% που προβλέπει η νέα ΚΑΠ µέχρι το τέλος του 2019, όπως επίσης και για τη µέγιστη απόκλιση του 30% που δίνει το δικαίωµα (όχι υποχρέωση) να εφαρµοσθεί από τις χώρες - µέλη, ο νέος Κανονισµός. 
 Σε κάθε περίπτωση, ο «εθνικός φάκελος» θα επιχειρήσει να αµβλύνει τον πόνο των παλιών δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, είτε µε το «γιατρικό» των συνδεδεµένων ενισχύσεων, είτε µε την εφαρµογή ειδικών πριµ για περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς. Εδώ η «ρύθµιση» φωτογραφίζει κυρίως τη σταφίδα, πιθανόν και συνολικότερα την αµπελοκαλλιέργεια, όπως επίσης και ορισµένα από τα λεγόµενα πολυδύναµα - θαµνώδη φυτά (π.χ. ιπποφαές).
  Όπως έχει γράψει πολλές φορές η Agrenda, πέραν της οριοθέτησης των περιφερειών (σκαλοπάτια δικαιωµάτων), το δεύτερο µεγάλο ζήτηµα που καλείται να οριστικοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι αυτό του budget (2-8% του συνόλου των κονδυλίων της ΚΑΠ) και κυρίως των προϊόντων που θα συµπεριληφθούν στο καθεστώς των συνδεδεµένων ενισχύσεων. Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να βλέπει προσεκτικά τις ειδικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής σε κάποιες περιοχές και τα βήµατα που επιχειρούν αντίστοιχα οι µεσογειακές χώρες. 
Οι πληροφορίες θέλουν για παράδειγµα το ρύζι και τη βιοµηχανική ντοµάτα να εντάσσονται χωρίς σκέψη στο καθεστώς των συνδεδεµένων, για τον επιπλέον λόγο ότι οι Ιταλοί προέβλεψαν ήδη να τα συµπεριλάβουν στο «ευνοϊκό καθεστώς». 
 Με δεδοµένο µάλιστα ότι το ελαιόλαδο και σταφίδα θα «βολευτούν» από τις... περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς, στις συνδεδεµένες έχουν θέση επίσης τα εσπεριδοειδή, τα ζαχαρότευτλα, οι σπόροι σποράς και αρκετά από τα προϊόντα της ζωικής παραγωγής (βόειο κρέας, αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, πρώτες ύλες τυροκοµικών προϊόντων). 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου