Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού.

Είχαμε γράψει πρόσφατα για το "πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας" μέσω του οποίου θα απασχοληθούν 445 άνεργοι επιστήμονες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα 7 μηνών. Εκφράσαμε τότε τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθεί να καλύψει διαρκείς και πραγματικές ανάγκες του όχι με προσλήψεις αλλά με πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων. 
 Σήμερα (30 Οκτωβρίου) μας απεστάλη από το Σύλλογο Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου Δελτίο Τύπου για το θέμα, το οποίο και δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρο, χωρίς άλλα σχόλια: 

 Ηράκλειο, 30/10/2013 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού 

 Σύμφωνα με πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί άνεργους γεωτεχνικούς, τοπογράφους και οικονομολόγους, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» 445 ανέργων επιστημόνων, του οποίου δικαιούχος είναι ο οργανισμός. Λόγω έλλειψης πόρων ή μήπως για να μη φαίνεται ότι γίνονται προσλήψεις, έστω και εποχικού προσωπικού; Σίγουρα όμως κανείς δεν πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να «βοηθήσει» 445 άνεργους γεωτεχνικούς, τοπογράφους και οικονομολόγους να έρθουν σε επαφή με τους μελλοντικούς εργοδότες τους (τους αγρότες) και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία που θα τους βοηθήσει στην ανεύρεση εργασίας, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση. 
   Γιατί, αυτό το νέο πρόγραμμα συνοδεύεται από το γεγονός ότι φέτος δεν έγινε προκήρυξη για πρόσληψη εποχικού προσωπικού ή με το θεσμό της πρακτικής άσκησης στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εργαζόμενοι που τουλάχιστον αμείβονταν (όπως γινόταν μέχρι σήμερα). Τα παραπάνω μας οδηγούν να καταλάβουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιθυμεί με αυτό το «καινούργιο πρόγραμμα» να καλύψει διαρκείς ανάγκες που έχει για την πραγματοποίηση των ελέγχων που απαιτείται να γίνουν για την πληρωμή διαφόρων ενισχύσεων προς τους αγρότες. Φέτος 445 εργαζόμενοι θα βαπτιστούν «εκπαιδευόμενοι». 
 Αλλά, οι παραπάνω «εκπαιδευόμενοι» δεν θα λάβουν μισθό για την εργασία τους, αλλά επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Δεν θα αποκτήσουν ένσημα οπότε: 
-Δεν θα μπορούν να αποδείξουν την προϋπηρεσία που απέκτησαν, αντί αυτού θα λάβουν μία βεβαίωση πιστοποίησης της εργασιακής εμπειρίας.
-Δεν θα μπορούν να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας τους. 
-Δεν θα μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας. 
-Δεν θα ασφαλιστούν πουθενά, παρά μόνο για την κάλυψη ατυχημάτων εν ώρα εργασίας. 
 Ούτε και θα δικαιούται κάποιος να απουσιάσει, παρά μόνο εάν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ή είναι έγκυος. Θα πληρώνονται ανά δίμηνο και αν δεν έχουν γίνει οι σχετικές πιστώσεις από το ΕΣΠΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή θα αναβάλλεται μέχρι να γίνουν οι σχετικές πιστώσεις. Αν τυχόν κανείς τολμήσει πριν ολοκληρώσει το 90% του προγράμματος (να έχει δηλαδή εργαστεί για περίπου 4 μήνες και 20 ημέρες) και βρει δουλειά και εγκαταλείψει το πρόγραμμα, δεν δικαιούται να λάβει το επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. 
 Είναι κάτι καινούργιο αυτό, ή αφορά μόνο τους γεωπόνους; Όχι βέβαια. Είναι απλά, άλλος ένας τρόπος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κοροϊδέψει 445 ανέργους και ολόκληρη την κοινωνία λέγοντας ότι παίρνει τάχα μέτρα κατά της ανεργίας. Και το πιο σκληρό είναι ότι μεταξύ άλλων κοροϊδεύει άνεργους άνω των 50 ετών και γονείς, προστάτες τρίτεκτων και πολύτεκνων οικογενειών, μονογονεϊκών οικογενειών και οικογενειών με μέλη με αναπηρία άνω του 67%, αυτοί δηλαδή που θα πριμοδοτηθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μαζί με ανέργους κάτω των 30 ετών και γυναίκες. Και η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σίγουρα δεν είναι μοναδική. 
 Ως Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου δεν είμαστε αντίθετοι σε προγράμματα τα οποία πραγματικά προσφέρουν περαιτέρω εκπαίδευση, ενημέρωση και εργασιακή εμπειρία στο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας. Είμαστε όμως αντίθετοι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων με την πρόφαση ότι είναι εκπαιδευόμενοι. Από νομικής άποψης φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εν λόγω πρακτική. Από ηθικής άποψης όμως; Ή μήπως “ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό”; 

 Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.