Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πρόγραμμα κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα για 10.000 άτομα ετοιμάζει το ΥΠ.ΑΝ.

Σε 10.000 ανέργους ή και αγρότες πολύ χαμηλού εισοδήματος θα απευθύνεται το πρόγραμμα «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα» του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, το οποίο χρηματοδοτείται από το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων». Το επόμενο διάστημα, ίσως ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να αναδειχθεί ο ανάδοχος. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρθηκε χθες και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για την επιστροφή των νέων στην γεωργία. Αναφερόμενος στους φορείς που έχουν υποβάλει αίτηση ώστε να γίνουν ανάδοχοι του έργου, ο Υπουργός είπε ότι στο σύνολό του είναι 7 και μεταξύ αυτών είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ και ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι υπόλοιποι 5 είναι: η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ΔΗΩ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τέλος μια Αναπτυξιακή Σύμπραξη με την επωνυμία «Καλλιγένεια». 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το ΥπΑΝ, ο κάθε φορέας έχει προτείνει (στον φάκελο που κατέθεσε μέχρι τις 15/2) – μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να υλοποιηθεί η δράση – πως θα κατανείμει τον προϋπολογισμό, και πως θα πραγματοποιήσει την κατάρτιση. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και αφορά 10.000 άτομα από τις εξής περιοχές της χώρας: Α. Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Ιόνια Νησιά, Δυτ. Ελλάδα, Πελοπόννησος, Β. Αιγαίο και Κρήτη.  

Αφορά και εργαζόμενους αγρότες με πολύ χαμηλό εισόδημα 
«Το πρόγραμμα αφορά δράσεις κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα και χρηματοδοτείται από το “Αποθεματικό Απροβλέπτων”. Είναι πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, πράγμα που σημαίνει ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να στηρίζει τους ανέργους ώστε να βρουν δουλειά», αναφέρουν  στελέχη του ΥΠΑΝ που ασχολούνται με το πρόγραμμα. 
Και προσθέτουν: «Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα έχει σαν μια από τις στοχευμένες κατηγορίες ωφελούμενων και τους “επαπειλούμενους” δηλαδή κυρίως άτομα που εργάζονται αλλά υποαπασχολούνται και το εισόδημά τους δεν ξεπερνάει κάποια όρια. Γι’ αυτό στην πρόσκληση αναφέρεται ότι προτεραιότητα είναι οι άνεργοι αλλά θα μπορούσαν να είναι και αγρότες οι οποίοι είναι μέλη συνεταιρισμών αλλά το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το όριο της φτώχειας (όπως το ορίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πέρσι για παράδειγμα ήταν περίπου 10.000 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα). Για παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση κυρίως γυναίκες με χαμηλό εισόδημα οι οποίες είναι μέλη συνεταιρισμών θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση και να παρακολουθήσουν αυτά τα προγράμματα κατάρτισης. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ηλικιακά κριτήρια». 

Επιλογή δικαιούχων κατάρτισης 
Σύμφωνα με όσα μας εξήγησαν από το ΥΠΑΝ η επιλογή των υποψηφίων για κατάρτιση, γίνεται με βάση το «Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης» γνωστό και ως ΕΣΔΕΚ. Οπότε για την επιλογή των υποψηφίων που θα μετέχουν και σε αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης θα πρέπει να ισχύει α) τήρηση των αρχών της ισότητας ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, β) άντληση των υποψηφίων καταρτιζόμενων από τις καταστάσεις εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, γ) προτεραιότητα αναλόγως του χρόνου παραμονής στην ανεργία, δ) η προτεραιότητα στους ανέργους εκείνους που δεν έχουν παρακολουθήσει κανένα πρόγραμμα κατάρτισης κατά την τελευταία τριετία κ.α., τα οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς όταν θα «βγει στον αέρα» η προκήρυξη. 

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.