Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ένας νέος εντομολογικός εχθρός της πατάτας προκαλεί το "συναγερμό" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εικ. 1
Τα έντομα του γένους Epitrix αποτελούν ένα νέο (για την Ευρώπη) εχθρό της πατάτας. Η παρουσία τους στην Ε.Ε. έχει επιβεβαιωθεί μέχρις στιγμής μόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και τη σημασία του νέου εντομολογικού εχθρού για την καλλιέργεια της πατάτας στην Ε.Ε. προχώρησε στην έκδοση της υπ' αριθ. 2012/270/ΕΕ Απόφασης με την οποία θέτει αυστηρούς όρους στην εισαγωγή πατάτας από τρίτες χώρες και στη διακίνηση πατάτας εντός της Ένωσης και παράλληλα εντάσσει και το Epitrix spp. στο πρόγραμμα ετήσιων Επισκοπήσεων (Surveys) από τα Κράτη-Μέλη.

Ολόκληρη την Απόφαση μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας εδώ

Παρακάτω δίνουμε μερικά βασικά στοιχεία για το έντομο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συναδέλφους γεωπόνους αλλά και τους παραγωγούς στην (πιθανή) αναγνώρισή του.
Γεωγραφική εξάπλωση: Τα είδη του γένους Epitrix (E. tuberis, E. cucumeris, E. similaris και E. subcrinita) απαντώνται γενικά στην Αμερικανική Ήπειρο (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Λατινική Αμερική). Στην Ε.Ε. έχουν εντοπιστεί μόνο τα E. similaris και E. cucumeris στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Βιολογία: Διαχειμάζει ως ενήλικο στο έδαφος και στα υπολείμματα της καλλιέργειας. Τα ενήλικα ωοτοκούν σε βάθος 1-2 εκατ. κοντά στη βάση των φυτών-ξενιστών. Οι προνύμφες κατευθύνονται προς το ριζικό σύστημα και τρέφονται από τους νεαρούς κονδύλους. Η νύμφωση πραγματοποιείται στο έδαφος. Τα ενήλικα τρέφονται από το φύλλωμα των φυτών, όπου προκαλούν χαρακτηριστικές οπές.
Μορφολογία: Τα αυγά είναι υπόλευκα, ωοειδή με μήκος 0,5 χιλ. (Εικ. 2). Οι προνύμφες είναι λευκές, μαλακές, κυλινδρικές με μέγιστο μήκος 5 χιλ. (Εικ. 3). Το ενήλικο έχει μέγεθος 1,5-2 χιλ., ελαφρώς ωοειδές, με έντονο σκούρο μεταλλικό χρώμα (Εικ. 1).
Εικ. 2: Αυγά Epitrix spp.
Εικ. 3: Προνύμφες


Συμπτώματα:  Τα ενήλικα μπορεί να προσβάλλουν τα φυτά σε όλα τα στάδια της ανάπτυξή τους. Στα φυτά τα πρώτα σημάδια παρουσίας του εντόμου είναι χαρακτηριστικές κυκλικές οπές διατροφής των ενηλίκων στα φύλλα διαμέτρου 1-1,5χιλιοστά (Εικ. 4, 5). Ωστόσο παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν και άλλα είδηεντόμων. Οι προνύμφες των εντόμων προσβάλλουν τους κονδύλους της πατάτας. Δημιουργούν στοές επιφανειακά στους κονδύλους που μπορεί να επεκτείνονται και σε βάθος 1,5 εκ εντός των κονδύλων. Οι στοές έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σχισίματα και ρωγμές στους κονδύλους και σε ορισμένες περιπτώσεις οι κόνδυλοι να παραμορφώνονται.(Εικ. 6, 7).
Εικ. 4: Χαρακτηριστικά φαγώματα στα φύλλα
Εικ. 5: Ενήλικα που τρέφονται από τα φύλλα
Εικ. 6: Κόνδυλος με χαρακτηριστικές ρωγμές και προνύμφη
Εικ. 7: Κόνδυλος με χαρακτηριστικές οπές, όπως φαίνεται μετά από αφαίρεση του φλοιού.



Τρόποι μετακίνησης και Διασποράς: Τα ενήλικα άτομα είναι ικανά για ενεργή πτήση σε σημαντικές αποστάσεις. Ωστόσο, ο κύριος τρόπος διασποράς σε μεγάλες αποστάσεις είναι οι προσβεβλημένοι κόνδυλοι. Επίσης οι προνύμφες μπορεί να βρίσκονται σε έδαφος προσκολλημένο στους κονδύλους που προέρχονται από προσβεβλημένο αγρό. 

Είναι αυτονόητο ότι οι παραγωγοί που θα εντοπίσουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στο χωράφι τους θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της περιοχής τους (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.