Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες και υδροπονία: Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες (31/5) στην Άρτα.

Στα πλαίσια των ημερίδων επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το ΤΕΙ της Άρτας, πραγματοποιήθηκε χτές 31-5-2012 μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Άρτας. Το θέμα της ημερίδας "Χρήση νέων τεχνολογιών στις υδροπονικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες και σχετικές επαγγελματικές ευκαιρίες" και ομιλητές ο Δρ. Κ. Κίττας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Δ. Σάββας, αναπληρωτής καθηγητής Γ.Π.Α. και ο κ. Χ. Κατσάνος, σύμβουλος υδροπονικών θερμοκηπίων DKG Group.
Η πολύ ικανοποιητική προσέλευση του κοινού και οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε, δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον του επιστημονικού, επιχειρηματικού και αγροτικού κόσμου της περιοχής για τον τομέα "θερμοκηπιακές καλλιέργειες" και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει.
Ο κ. Κίττας παρουσίασε το θέμα "Ο κλάδος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα" όπου παρουσίασε την εικόνα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα και στον κόσμο σήμερα. Αναπτύχθηκαν τα πλεονεκτήματα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε σχέση με τις συμβατικές, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των κλιματικών αλλαγών και της έλλειψης διαθέσιμου νερού, και έγινε αναφορά σε τεχνολογίες θέρμανσης, αερισμού και δροσισμού του θερμοκηπίου οι οποίες βελτιώνουν κατά πολύ το μικροκλίμα και άρα την απόδοση της καλλιέργειας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η διαπίστωση της στασιμότητας των επενδύσεων στον τομέα των θερμοκηπίων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, τη στιγμή που γειτονικές χώρες (π.χ. Τουρκία) έχουν αυξήσει αλματωδώς τις καλιεργούμενες εκτάσεις υπό κάλυψη.
Ο κ. Σάββας ανέπτυξε τα θέματα "Συστήματα υδροπονικών καλλιεργειών (εξοπλισμός, υποστρώματα)" και "Διαχείριση θρέψης και άρδευσης σε ανοικτά και κλειστά υδροπονικά συστήματα". Παρουσιάστηκαν τα είδη των υποστρωμάτων που χρησιμοποιούνται στην υδροπονία και η τεχνολογία παρασκευής και διαχείρισης των θρεπτικών διαλυμάτων για τις υδροπονικές καλλιέργειες. Ο κ. Σάββας ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας υπάρχει σχετικός σύνδεσμος (δείτε εδώ σχετικά) στον οποίο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μπαίνει και δίνοντας τα δεδομένα της καλλιέργειάς του, να παίρνει αυτόματα, με βάση λογισμικό που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών, τη συνταγή του θρεπτικού διαλύματος που πρέπει να χρησιμοποιήσει.
Ο κ. Κατσάνος ανέπτυξε το θέμα " Υδροπονικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Εξελίξεις και τάσεις". Τονίστηκε ότι στις νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται στον τομέα θα πρέπει απαραίτητα να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
α) Χρήση υψηλής τεχνολογίας όπως συστήματα πληροφορικής, υδροπονία, αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης και συγκομιδής της καλλιέργειας, εξελιγμένα υλικά και τεχνολογίες κατασκευής των θερμοκηπίων κ.ά.
β) Το κρίσιμο μέγεθος για την οικονομικότητα της μονάδας, το οποίο εκτιμήθηκε από τον κ. Κατσάνο στα 20 στρέμματα. 
γ) Η σύνδεση της παραγωγής με την αγορά με το κατάλληλο μάρκετινγκ, που είναι  ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για την οικονομική επιβίωση της μονάδας, και η προσπάθεια για την παραγωγή επώνυμων και πιστοποιημένων προϊόντων.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις επιχειρηματικές και επαγγελματικές ευκαιρίες στον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών με εφαρμογή υδροπονίας και την πιθανή αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του κάμπου της Άρτας.

Δείτε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες συνδέσεις σχετικά με την υδροπονία:

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23353&subid=2&pubid=63597662 

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23735&subid=2&pubid=63597398

http://www.agritex.gr/ 

http://www.greenclub.gr/ 

http://www.econews.gr/2012/05/17/geothermia-pedio-sykion-artas/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.