Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Οι μελισσοτροφές του εμπορίου και μία καταγγελία με ενδιαφέρον.


Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας "Δάσκαλοι Μελισσοκομίας" απέστειλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποίησαν προς τα ΜΜΕ μία ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία στην οποία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των μελισσοτροφών του εμπορίου είναι ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την έλλειψη των σχετικών ελέγχων από την πλευρά του Υπουργείου.
Με αφορμή την επιστολή η Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί 10,000 μελισσοκόμους, από επαγγελματίες έως ερασιτέχνες, έχοντας στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την προώθηση της γνώσης, τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων και την προάσπιση των συμφερόντων του Κλάδου της Μελισσοκομίας. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην εξάσκηση του επαγγέλματός μας είναι οι μελισσοτροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η σχετική νομοθεσία της ΕΕ [Κανονισμός (ΕΚ) 767/2009)] κατά παράδοξο και άγνωστο σε εμάς λόγο δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χαώδης κατάσταση στην ελληνική αγορά. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εμφάνισης καινούριων επίδοξων παρασκευαστών «θαυματουργών» μελισσοτροφών που διαθέτουν τροφές μελισσών, χωρίς νόμιμη έγκριση και χωρίς κανέναν έλεγχο. Οι συγκεκριμένοι, με σκοπό να προωθήσουν το προϊόν τους, καταφεύγουν σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς όπως «διεγείρουν την εκτροφή του γόνου», «αυξάνουν τις αποδόσεις», «θεραπεύουν τις ασθένειες», «βελτιώνουν το μέλι», «δεν ανιχνεύονται στο τελικό προϊόν» και άλλα συναφή. Ορισμένοι, μάλιστα, δε διστάζουν να ενσωματώσουν στις μελισσοτροφές χημικές ουσίες και αντιβιοτικά πιστεύοντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο αποκτά το δικό τους προϊόν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες μελισσοτροφές.

Το έτος 2013, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε από την ελληνική αγορά 18 μελισσοτροφές εμπορίου και τις ανέλυσε. Βρήκε ότι στις περισσότερες από αυτές η ετικέτα δεν ανταποκρίνονταν στο περιεχόμενο. Μάλιστα, 7 από αυτές -δηλαδή ποσοστό 39%- περιείχαν την ουσία HMF σε υψηλές συγκεντρώσεις, τα επίπεδα των οποίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και δηλητηριάσεις των μελισσών. Η έρευνά του Πανεπιστημίου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Μελισσοκομική Επιθεώρηση» (2013, τεύχος Μαρτίου-Απριλίου, σελ. 98-101).

Παρά το θόρυβο που δημιούργησε η έρευνα του ΑΠΘ στους μελισσοκόμους, η Πολιτεία εξακολούθησε να αγνοεί και να παραβλέπει τους νόμους της ΕΕ και να μην εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία, μεγεθύνοντας το ήδη μείζον πρόβλημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε ως ιδιώτες μελισσοκόμοι να δραστηριοποιηθούμε και να αναδείξουμε για μία ακόμα φορά το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Προβήκαμε στην αγορά 52 μελισσοτροφών εμπορίου και τις στείλαμε για ανάλυση σε διαπιστευμένο ερευνητικό εργαστήριο ιδίοις εξόδοις. Οι 14 από τις τροφές αυτές, δηλαδή σε ποσοστό 27%, βρέθηκαν να έχουν την ουσία HMF σε υψηλές συγκεντρώσεις που είναι τοξική για τις μέλισσες. Το αποτέλεσμα αυτό: 

1. Επιβεβαιώνει την έρευνα του Πανεπιστημίου.
2. Φανερώνει την παντελή απουσία της Πολιτείας και την έλλειψη βούλησης για της λύση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος, παρά την κείμενη νομοθεσία και τον Καν. (ΕΚ) 767/2009.
3. Οι έμποροι/παρασκευαστές μελισσοτροφών δεν συνετίσθηκαν από τα ευρήματα του 2013.

Κατόπιν τούτων ζητούμε άμεσα την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας [Καν. (ΕΚ) 767/2009], την υποχρεωτική σήμανση που αφορά στις ζωοτροφές (άρθρο 14) και τη θέσπιση αγορανομικών ορίων περιεκτικότητας σε HMF για τις μελισσοτροφές εμπορίου, ώστε να περιοριστούν οι πιθανές απώλειες μελισσών λόγω τοξικότητας. Ακόμη, ζητούμε την αύξηση των σχετικών ελέγχων προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των μελισσοσμηνών που τόσο πολύ προσφέρουν στα οικοσυστήματα και την οικονομία τη χώρας.
Θεωρούμε ότι η Πολιτεία έχει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για το τεράστιο αυτό πρόβλημα με το να μην εφαρμόζει την νομοθεσία της ΕΕ για τις μελισσοτροφές εμπορίου, και επιφυλασσόμεθα για κάθε περαιτέρω ενέργεια διασφάλισης του εννόμου συμφέροντός μας και με οποιοδήποτε μέσο μας παρέχει ο Νόμος από τοξικώσεις μελισσών που τυχόν προκληθούν στα μελισσοσμήνη μας από ανεξέλεγκτες τροφές εμπορίου. Ζητάμε επίσης από τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στη μελισσοκομία κάθε χρόνο, να διατίθεται ένα μικρό κονδύλιο της τάξεως των 5,000 ευρώ (0,05%) για την έρευνα των μελισσοτροφών εμπορίου, ούτως ώστε να εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα παρακολούθησης και εξυγίανσης του εμπορίου από ακατάλληλες τροφές για τις μέλισσες.
Η επιστολή αυτή θα δημοσιοποιηθεί και στα ΜΜΕ. Αναμένουμε την άμεση απάντηση από τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου για το μείζον αυτό ζήτημα που ταλανίζει τον Κλάδο της Μελισσοκομίας. 

Εκ των διαχειριστών του Ιστολογίου
& των Λειτουργών της Ομάδας Εργασίας - «Αναλύσεις Μελισσοτροφών»
Γεώργιος Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.