Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Άνοιξε ο δρόμος για την παραγωγή ελληνικών πιστοποιημένων δενδρυλλίων ελιάς.

Σύσκεψη για το πολλαπλασιαστικό υλικό της ελιάς πραγματοποίησε προχθές (Τετάρτη 30 Μαϊου) ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο γραφείο του στο υπουργείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων, τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος.
Τη σύσκεψη οργάνωσε ο κ. Κόκκαλης για να εξετασθεί κατά πόσο υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες στη χώρα μας να παράγει και διαθέτει ανώτερης κατηγορίας, πιστοποιημένα, δενδρύλλια ελιάς, ώστε να είναι αυτά ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές αλλά και οι ελαιοκαλλιεργητές μας διασφαλισμένοι ότι τα δενδρύλλια που αγοράζουν είναι εγγυημένα όσον αφορά τη φυτοϋγεία και την ποικιλιακή ταυτότητά τους. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας στον τομέα αυτό υστερεί πολύ, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού τα δενδρύλλια που παράγονται είναι της κατώτερης κατηγορίας (CAC).
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και θα μπορεί πολύ σύντομα να παράγει πιστοποιημένα δενδρύλλια τουλάχιστον ελιάς. Ήδη το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου Χανίων, όπως διαβεβαίωσε ο Δρ Γιώργος Κουμπούρης, διαθέτει εξυγιασμένο και ταυτοποιημένο προβασικό υλικό για τις 10 πιο εμπορικές ελληνικές ποικιλίες. Το υλικό αυτό μένει να πιστοποιηθεί και ως προς τη φυτοϋγεία του από το αρμόδιο εργαστήριο του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ). Ήδη αυτές τις ημέρες υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και του ΜΦΙ και όπως διαβεβαίωσαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού είναι προγραμματισμένο να σταλούν τα απαραίτητα δείγματα για εργαστηριακή εξέταση το φθινόπωρο.

Έτσι, εφόσον όλα εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματισθεί, από το τέλος περίπου του έτους οι ενδιαφερόμενοι φυτωριούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται πιστοποιημένο προβασικό (ή βασικό) υλικό των 10 ποικιλιών ελιάς που διαθέτει το Ινστιτούτο Χανίων για να προχωρήσουν στην παραγωγή και διάθεση πιστοποιημένων δενδρυλλίων προς φύτευση. Εννοείται ότι για να μπορούν να προμηθευτούν το υλικό αυτό, θα πρέπει οι φυτωριούχοι να διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (διχτυοκήπια κ.λπ.) που προβλέπονται από τη νομοθεσία και να υπόκεινται στους σχετικούς ελέγχους. Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Χανίων σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία προβασικού υλικού και για άλλες ποικιλίες ελιάς.

Πηγή: www.agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.