Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Κανένα κρούσμα του βακτηρίου Xylella στην Ελλάδα, όμως προβληματισμένοι οι επιστήμονες με τις αθρόες εισαγωγές φυτών από την Ιταλία.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κρούσμα στην χώρα μας από το βακτήριο Xylella fastidiosa. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες στην «7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας», που διεξάγεται στη Λάρισα. Ωστόσο οι επιστήμονες στις ομιλίες τους στο συνέδριο εξέφρασαν τους φόβους τους για τις αθρόες εισαγωγές φυτών (ελιάς, καλλωπιστικών, αμπέλου κ.α.) από την Ιταλία στην χώρα μας. Όλοι εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το αν μπορούν στην Ελλάδα να γίνονται επαρκείς φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι λόγω της έλλειψης προσωπικού των ελεγκτικών οργανισμών. Επίσης πολλοί Έλληνες εισαγωγείς εκφράζουν έντονα τις αντιρρήσεις τους για αυτούς τους ελέγχους επειδή, όπως υποστηρίζουν, είναι αντίθετοι στους κανόνες ενδοκοινοτικού εμπορίου της ΕΕ. Ακόμη υπάρχουν επιφυλάξεις από τους επιστήμονες της χώρας μας για όσα διαδίδουν οι Ιταλοί ότι έχουν «ανθεκτικές» στο βακτήριο ποικιλίες ελιάς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες ελαιοπαραγωγοί να θέλουν να αγοράσουν αυτές τις ποικιλίες.

Ωστόσο οι επιστήμονες, μιλώντας στο συνέδριο, υποστήριξαν ότι μπορεί να εμφανίζονται σαν ανθεκτικές κάποιες ποικιλίες αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες αξιολόγησης. Για αυτό προτρέπουν τους παραγωγούς να προτιμούν να αγοράζουν ελληνικές ποικιλίες ελιάς, γιατί αυτές δεν έχουν μολυνθεί από την Xylella.

Επίσης τονίστηκε ότι ακόμη και ένα φυτό, το οποίο είναι ανθεκτικό και φαίνεται «υγιές», μπορεί να φέρει το παθογόνο στη χώρα μας. Για αυτό οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να ζητούν ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι οι Ιταλοί έχουν ανακαλύψει μια νέα μέθοδο στα φυτά αμπέλου (θερμική επεξεργασία) με την οποία καταπολεμούν το βακτήριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες παραγωγοί να νιώθουν «ασφαλείς» αγοράζοντας αυτά τα φυτά. Όμως οι Έλληνες επιστήμονες, μιλώντας για τη συγκεκριμένη μέθοδο, εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα της, τονίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να καταπολεμήσει το βακτήριο.
Πηγή: www.agrotypos.gr

Σημείωση συντάκτη: Συμπληρωματικά με τα παραπάνω να προσθέσουμε τα εξής:
1) Η Ξυλέλλα είναι ένα βακτήριο που εκτός από την ελιά προσβάλλει ένα πλήθος άλλων φυτών-ξενιστών, καρποφόρων και καλλωπιστικών. Επομένως ο έλεγχος της διακίνησης όλων αυτών των φυτών από χώρες της Ε.Ε. στην Ελλάδα καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος.
2) Τα σημεία εισόδου από τη Ιταλία στη χώρα μας είναι συγκεκριμένα και είναι κυρίως τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Επειδή η Ιταλία είναι χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχει τελωνειακός έλεγχος κατά την είσοδο των φορτίων στα λιμάνια αυτά και ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν στο 100% είναι να υπάρχει σε 24ωρη βάση κλιμάκιο γεωπόνων-φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που θα κάνει τους σχετικούς ελέγχους, πράγμα εντελώς ανέφικτο.
3) Οι έλεγχοι που γίνονται για την Ξυλέλλα σαφώς και δεν είναι αντίθετοι με το ενδοκοινοτικό εμπόριο ούτε με οποιουσδήποτε  άλλους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές των ΔΑΟΚ και των Περιφερειακών Κέντρων έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διενεργούν όσους ελέγχους θεωρούν ότι είναι απαραίτητοι για την διασφάλιση της φυτοϋγείας, όταν μάλιστα πρόκειται για την "εθνική μας καλλιέργεια", την ελιά. 
4) Οι έλεγχοι στα φυτώρια και στα λοιπά σημεία συγκέντρωσης και διακίνησης των δενδρυλλίων, παρ' όλο που φαίνεται να είναι "κατόπιν εορτής", έχουν πολύ μεγάλη σημασία, γιατί όσο περισσότεροι και πιο εντατικοί είναι τόσο πιο έγκαιρα θα εντοπιστεί το πιθανό κρούσμα Ξυλέλλας και τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.