Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

"Λαϊκές αγορές παραγωγών σε όλη την Ελλάδα" εξήγγειλε ο Β. Αποστόλου, χωρίς άλλες διευκρινίσεις!

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου εξήγγειλε την ίδρυση σε όλη την Ελλάδα λαϊκών αγορών παραγωγών. Ανακοίνωσε μάλιστα την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο Νομοσχέδιο για την συλλογική έκφραση του αγροτικού χώρου.
Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου εδώ.
Ο υπουργός δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις και έτσι δεν μπορούμε προς το παρόν να ξέρουμε τι ακριβώς θα προβλέπει η τροπολογία για τις "Λαϊκές αγορές παραγωγών".
Αν πρόκειται για την συμμετοχή παραγωγών στις ήδη υπάρχουσες λαϊκές αγορές, αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού οι παραγωγοί συμμετέχουν ούτως ή άλλως στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Αν όμως πρόκειται για τις ...πολύπαθες  "Αγορές Παραγωγών" (Farmers' Markets), υπαίθριες αγορές δηλαδή αποκλειστικά από παραγωγούς για την πώληση τοπικών, κυρίως, προϊόντων, τότε η εξαγγελία αποκτά άλλο ενδιαφέρον.
Να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά (με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί) ότι οι "Αγορές Παραγωγών" θεσμοθετήθηκαν με το ν. 4235/2014, αλλά ουδέποτε λειτούργησαν στην πράξη, αφού η περίφημη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες και τους κανόνες λειτουργίας τους ...χάθηκε στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.
Με τον πρόσφατο νόμο 4492/2017 το ΥΠ.Α.Α.Τ. έδωσε την ...χαριστική βολή, αφού προβλέπει τη λειτουργία μόνο βιολογικών αγορών παραγωγών, παραπέμποντας και πάλι για τα περαιτέρω σε έκδοση ΚΥΑ!
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, με το καινούργιο νομοθέτημα του ΥΠ.Α.Α.Τ. θα θεσμοθετηθούν επιτέλους πραγματικές αγορές παραγωγών, με υγιείς και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, και κυρίως χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.