Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοσιεύτηκε η Απόφαση για τη συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων. Δείτε τις λεπτομέρειες.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β/2310/28-8-2014) η απόφαση του Αναπληρωτή ΥΠ.Α.Α.Τ. με την οποία καθιερώνεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων για όλες τις καλλιέργειες. 
 Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ. 
 Θα επισημάνουμε εν συντομία μερικά από τα βασικά της σημεία: 
 1. Οι επιστήμονες που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης είναι αυτοί που ορίζονται στο άρθρο 35, παρ. 1, του Ν. 4036/2012. Δηλαδή επί της ουσίας όλοι οι γεωπόνοι ΑΕΙ και από τους πτυχιούχους ΤΕΙ οι απόφοιτοι τμημάτων Φυτικής Παραγωγής, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας και Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων. Η απόφαση δεν προβλέπει κανενός είδους ασυμβίβαστο μεταξύ συνταγογράφων και υπέυθυνων επιστημόνων που ασκούν εμπορία γεωργικών φαρμάκων. 
 2. Δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΥΠ.Α.Α.Τ. με τίτλο "Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων". Οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται στο "Μητρώο Συνταγογράφων" με αίτησή τους που υποβάλλουν στην Δ.Α.Ο.Κ. της περιοχής τους. Η έκδοση και εκτύπωση της συνταγής γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής στην οποία μπαίνει ο συνταγογράφος με χρήση του ειδικού και μοναδικού του αριθμού μητρώου. 
 3. Συνταγογραφείται υποχρεωτικά η δραστική ουσία και ενδεικτικά το προτεινόμενο σκεύασμα.  Η συνταγή ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας, περιεκτικότητας και μορφής, με την προϋπόθεση ότι δε φέρει πιο επιβαρυντικό σύμβολο κινδύνου (εικονόγραμμα) και ότι η χρήση για την οποία προορίζεται περιλαμβάνεται στην έγκρισή του. Άλλα στοιχεία που αναγράφονται υποχρεωτικά στη συνταγή είναι η καλλιέργεια, η αιτία χορήγησης του σκευάσματος, η ποσότητα του σκευάσματος, το στάδιο εφαρμογής και η τοποθεσία/περιοχή του αγροτεμαχίου. 
 4. Οι επαγγελματίες χρήστες υποχρεούνται να διατηρούν τις συνταγές για τρία (3) χρόνια και να τις επιδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές ελέγχου όποτε τους ζητηθεί. 
 5. Στην απόφαση επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα του εντύπου της "συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων" με όλα τα απαραίτητα προς συμπλήρωση στοιχεία. 
 6. Η συνταγογράφηση καθίσταται υποχρεωτική για όλες τις καλλιέργειες ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής "Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων" του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.