Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η φύση έχει κέφια και κάποιοι έχουν σίγουρα πολλή ...φαντασία


Έχετε δει ποτέ λεμονιά που κάνει ...αγγουράκια ή πιπεριές; Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται καθαρά ένας καρπός λεμονιάς που μόνο λεμόνι δεν θυμίζει. Η φωτογραφία είναι από το κτήμα του κ. Κώστα Αθανασίου στην Πρέβεζα, η είδηση δημοσιεύτηκε ως παράδοξο στο epirusgate και αναδημοσιεύτηκε από κάποια blogs της Πρέβεζας. Μάθαμε μάλιστα ότι μεταδόθηκε και από τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Πρέβεζας.
Στο σχετικό άρθρο διαβάζουμε ότι ο κ. Αθανασίου το καλοκαίρι φύτεψε δύο αγγουριές κάτω από το συγκεκριμένο δέντρο οι οποίες αφού καρποφόρησαν ξεράθηκαν. Έκπληκτος αργότερα διαπίστωσε την ύπαρξη του συγκεκριμένου καρπού πάνω στο δέντρο, λές και είχε ...μετακομίσει από τις αγγουριές. 
Η εξήγηση βέβαια είναι πολύ απλή και δεν κρύβει καμία περίεργη ...διασταύρωση λεμονιάς με αγγουριά ή με πιπεριά, όπως υπονοεί, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το άρθρο του epirusgate.
Αιτία είναι ένα μικροσκοπικό άκαρι, το Eriophyes sheldoni, γνωστό και ως παραμορφωτικό άκαρι της λεμονιάς, αόρατο με γυμνό μάτι αφού το μέγεθός του είναι 0,15-0,20 mm. Προσβάλλει τους φυλλοφόρους και ανθοφόρους οφθαλμούς της λεμονιάς και προκαλεί ανώμαλη έκπτυξη των φύλλων και παραμόρφωση των καρπών (τερατομορφίες).
Οι παρακάτω εικόνες είναι χαρακτηριστικές για τις παραμορφώσεις που μπορεί να προκαλέσει στα λεμόνια το Eriophyes sheldoni:




Πάντως θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η περίπτωση του κ. Αθανασίου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουμε δει. Η φύση είχε πράγματι κέφια και έδωσε στον καρπό τέτοιο σχήμα που μπορεί άνετα να κάνει τη φαντασία να καλπάζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.