Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αντίδοτο για τη λαθροθηρία το ...κυνήγι.


Ο τίτλος δεν είναι δικός μας, τον δανειστήκαμε από άρθρο του "Βήματος" της 19-9-2011, σύμφωνα με το οποίο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε να επιτρέψει το κυνήγι σε τμήματα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, παρά τις ατίθετες απόψεις του Φορέα Διαχείρισης και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.
Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:


Να επιτραπεί το κυνήγι σε μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου - ανατολικές και δυτικές χερσαίες περιοχές - όπου από το 1990 έως σήμερα απαγορεύεται, προτείνουν οι Διευθύνσεις Δασών Πρεβέζης και Αρτας. Οι πρωτοβουλίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος στην Ορνιθολογική Εταιρεία, κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη, αγνοούν εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού η οποία προτείνει στις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες την «έκδοση σχετικής Απόφασης παράτασης της απαγόρευσης του κυνηγιού στις ζώνες Α και Α1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού για ένα έτος».


«Η άσκηση της θήρας σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς υγροτόπους Ραμσάρ της Ελλάδας θα επιδεινώσει το καθεστώς προστασίας της περιοχής. Η φύλαξη του Εθνικού πάρκου είναι εφικτή. Ωστόσο, από το 1990 οπότε απαγορεύτηκε η θήρα στον Αμβρακικό, οι αρμόδιες για τη φύλαξη υπηρεσίες δεν έχουν επιδείξει επαρκή πολιτική βούληση για την πάταξη του εκτεταμένου φαινομένου της λαθροθηρίας», καταγγέλλει η κυρία Κορμπέτη.
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κυρία Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα δηλώνει στο «Βήμα» ότι «επιτρέψαμε το κυνήγι στην Α και Α1 ζώνη του υγρότοπου αλλά μόνο σε ορισμένες θέσεις». Οπως υποστηρίζει ελήφθησαν υπόψη και οι δύο πλευρές - των οικολόγων και των κυνηγών. «Συνεργαστήκαμε με τους δασάρχες και τις δασικές υπηρεσίες, εξασφαλίσαμε ομόφωνες αποφάσεις από τους δήμους της περιοχής και διασφαλίσαμε θηροφύλακες και πλωτά μέσα από την Ομοσπονδία των κυνηγών για την πάταξη της λαθροθηρίας», αναφέρει η κυρία Γεωργακοπούλου.
Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας επισημαίνει ότι υπάρχει μελέτη η οποία στηρίζει την απόφασή της να επιτρέψει το κυνήγι «κάτω από σαφείς δεσμεύσεις και όρους». Αλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά, στην περιοχή υπάρχει υπερπληθυσμός ειδών. «Οι κυνηγοί θα προστατεύσουν την περιοχή από τους λαθροθήρες. Πάντως, αν διαπιστώσουμε φαινόμενα λαθροθηρίας θα ανακληθεί άμεσα η απόφαση», σημειώνει η κυρία Γεωργακοπούλου.
Το επιχείρημα ότι «η άσκηση νόμιμης θήρας θα μειώσει το φαινόμενο της λαθροθηρίας», απορρίπτεται από την κυρία Κορμπέτη «ως ιδιαίτερα επικίνδυνο» για τα καθεστώτα προστασίας όλων των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας όπου συναντάται λαθροθηρία. Σε επιστολή οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και την κυρία Γεωργακοπούλου επισημαίνεται ότι «δεδομένης της υποβάθμισης αυτής της ευαίσθητης και εξαιρετικά σημαντικής περιοχής είναι αδικαιολόγητη οποιαδήποτε χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας».
Ο Αμβρακικός, αν και έχει χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ, έχει περιληφθεί από το 1990 στον Κατάλογο του Μοντρέ (δηλαδή τη μαύρη λίστα της Σύμβασης) εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων και την απουσία σωστής διαχείρισης. Δεδομένου ότι έχει εκπνεύσει η ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου, η κυρία Κορμπέτη επισημαίνει ότι «η έγκριση δραστηριοτήτων οι οποίες υποβαθμίζουν το καθεστώς προστασίας μιας περιοχής θα πρέπει να αποφεύγονται εν όψει της έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την προστασίας του Αμβρακικού. Αλλωστε, η θήρα στο Εθνικό Πάρκο ήδη επιτρέπεται στη Ζώνη Β, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα μιας τόσο σοβαρής παρέκκλισης από την ΚΥΑ».
Οι οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF σε επιστολή τους καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. 

Φαίνεται όμως ότι το θέμα δεν είναι απλά μία "κόντρα" των Περιβαλλοντικών οργανώσεων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού αντίθετο με την Απόφαση της τελευταίας εμφανίζεται και το ΥΠΕΚΑ, το οποίο μάλιστα αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να πάρει τη συγκεκριμένη Απόφαση.
Το παρακάτω βίντεο είναι από την εκπομπή "ECONews" του ΣΚΑΪ της 19-9-2011 και είναι αποκαλυπτικό για τη διάσταση απόψεων των δύο Υπηρεσιών:
http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=218865

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου