Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Πρώτο κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, στην Π.Ε. Σερρών.

Το πρώτο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε από το Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών και παρουσιάστηκε σε εκτροφή οικόσιτων χοίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα μέτρα δηλαδή στην ουσία απαγόρευση διακίνησης από την Π.Ε. Σερρών χοίρων, προϊόντων τους καθώς και πάσης φύσεως σχετικού υλικού (π.χ. ζωοτροφές, εργαλεία) που θα μπορούσε να μεταφέρει τη νόσο.

Να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Οι χοιροτρόφοι της περιοχής μας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να τηρούν τα μέτρα που τους έχουν ήδη υποδειχθεί από τους κτηνιάτρους της ΔΑΟΚ Πρέβεζας, στους οποίους θα πρέπει να αναφέρουν και κάθε ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προμήθεια ζωοτροφών, ιδίως των χύδην που μεταφέρονται με φορτηγά ώστε να αποφευχθεί έτσι η μεταφορά του μολύσματος.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά την κεφαλαιώδη σημασία των μέτρων βιοασφάλειας σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής καθώς οι σύγχρονες συνθήκες παραγωγής και εμπορίου επιβάλουν την πρόληψη για την εξασφάλιση της υγιεινής των καλλιεργειών και των εκτροφών, όπως είχε τονιστεί και στην πρόσφατη ημερίδα του Συλλόγου μας. Οι αγρότες θα πρέπει να απευθύνονται στους συναδέλφους, που έχουν την επιστημονική γνώση για να τους κατευθύνουν σωστά στην πρόληψη και όχι να περιμένουν την εκδήλωση των προβλημάτων για να αντιμετωπίσουν θεραπευτικά.

Αναμένεται και έκτακτη συνέντευξη τύπου του υπουργού ΑΑΤ για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.