Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Σε αποτυχία οδηγείται η δεύτερη πρόσκληση «Βιολογικές Καλλιέργειες» εκτιμούν οι Φορείς Πιστοποίησης


«Σε αποτυχία οδηγείται  η δεύτερη πρόσκληση «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020»


Η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων εκτιμά ότι και η δεύτερη πρόσκληση του Μέτρου 11 που αφορά τις Βιολογικές Καλλιέργειες, οδηγείται σε αποτυχία, αφού σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της αξιολόγησης αφήνει εκτός του προγράμματος την πλειονότητα τόσο των ήδη ενταγμένων στο σύστημα παραγωγών, όσο και των νεοεισερχομένων, που αιτήθηκαν την ένταξή τους για πρώτη φορά. Πρακτικά μένουν εκτός του προγράμματος οι 9 στους 10 των αιτούντων.

Τα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας, πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να δίνουν την ευκαιρία, σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς που παράγουν να συμμετάσχουν και να αναπτύσσεται με τον τρόπο αυτό η βιολογική γεωργία στη χώρα μας, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος προϊόντων και σύμφωνα με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για βιολογικά τρόφιμα. Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο επιδεικτικά αγνόησε τις προτάσεις βιοκαλλιεργητών και φορέων με αποτέλεσμα στην τελευταία πρόσκληση να περιορίζονται οι οικονομικές ενισχύσεις σε ελάχιστους παραγωγούς, αποκλείοντας  από αυτές την πλειονότητα των μεσαίων και μικρών παραγωγών που αποτελούν και την καρδιά της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να δώσει λύση στο διαφαινόμενο πρόβλημα πριν την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και παραμένουμε στη διάθεση της για προτάσεις στη διαμόρφωση αντίστοιχων προγραμμάτων. 


Το Δ.Σ

της Πανελλήνιας Ένωσης                                       

Φορέων Πιστοποίησης

Βιολογικών Προϊόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.