Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Το Πρόγραμμα Δακοκτονίας, οι ανησυχίες και η κατάσταση στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "το φετινό πρόγραμμα Δακοκτονίας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα" ενώ σύμφωνα με άλλο "σενάριο" το 2017 θα είναι ο: "Τελευταίος χρόνος για τη δακοκτονία στις Περιφέρειες". Πρόσφατα δημοσιεύσαμε και τη σχετική πρόταση του ΣΕΔΗΚ για την ίδρυση φορέα προστασίας ελαιοπαραγωγής ανά Περιφέρεια που θα αναλάβει τη Δακοκτονία. 
 Είναι γεγονός ότι τα όσα επισημαίνουν οι Περιφερειάρχες στην από 21/2/2017 Ανακοίνωσή τους έχουν βάση καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ορθή εφαρμογή του φετινού προγράμματος είναι η καθυστέρηση στην προμήθεια των εντομοκτόνων από το ΥΠΑΑΤ. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων, όμως είναι γεγονός ότι επειδή ο διαγωνισμός είναι διεθνής, οι διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του είναι αρκετά χρονοβόρες. 
 Το ΥΠΑΑΤ πάντως με ανακοίνωσή του την 1/3/2017 έσπευσε να διευκρινίσει τα εξής: «το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2017 θα εφαρμοστεί έγκαιρα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε και την προηγούμενη χρονιά. Το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζονται για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος. 
  Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει την κατανομή του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια και το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των υλικών δακοκτονίας.
  Ας σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε δακοκτόνα υλικά για τον 1ο ψεκασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, είναι ήδη καλυμμένες». 
  Με αφορμή την Ανακοίνωση αυτή πολλοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι έσπευσαν να αποφανθούν ότι είναι η τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα εφαρμόζεται με τον τρόπο που το ξέρουμε και ότι το ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται από του χρόνου "Στην προκήρυξη προγράµµατος το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εφαρµόζουν ατοµικά ή µέσω των οργανώσεών τους αυστηρό πρόγραµµα δολωµατικών ψεκασµών, για το οποίο θα έχουν σηµαντική επιχορήγηση από κοινοτικούς πόρους". Δεν γνωρίζουμε ποιές είναι αυτές οι πληροφορίες ούτε και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου, πάντως από την παραπάνω επίσημη Ανακοίνωση σαφώς και δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
 Ας πούμε όμως και δυο λόγια για το πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας: 
  Η κατανομή της επιχορήγησης στις Περιφέρειες έγινε κανονικά με το υπ' αριθ. 6102/23-2-2017 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών. Με βάση αυτό η Π.Ε. Πρέβεζας θα λάβει φέτος για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 140.000 €, όσα ακριβώς και πέρισυ. 
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η ΔΑΟΚ Πρέβεζας έχει επάρκεια δακοκτόνων υλικών (εντομοκτόνα και ελκυστικές ουσίες) για τη φετινή χρονιά και επομένως το πρόγραμμα δεν θα επηρεαστεί από την πορεία του σχετικού διαγωνισμού του ΥΠΑΑΤ. 
Οι πιστώσεις για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού έχουν εγγραφεί κανονικά στον προϋπολογισμό 2017 της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ και η σχετική Διακήρυξη για τις εργολαβίες ψεκασμών αναμένεται φέτος να εκδοθεί νωρίτερα από πέρσι. 
Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς και ούτε είναι φυσικά δυνατόν να προβλεφθεί, είναι εάν θα υπάρξουν προβλήματα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος των εργολάβων. Να θυμίσουμε ότι την περσινή χρονιά λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και λόγω προβλημάτων στον φάκελο προσφορών , έμειναν εκτός Δακοκτονίας οι 2 από τους 5 τομείς του Νομού Πρέβεζας. 

Ανακοίνωση εξάλλου για το θέμα εξέδωσε χθες και η ΠΕΓΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων) στην οποία τονίζει την ανάγκη η Δακοκτονία να παραμείνει υπό την άμεση εποπτεία και τον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ. 
Στην Ανακοίνωση, μεταξύ άλλων τονίζονται και τα εξής: 

Επειδή γίνεται λόγος για εκχώρηση του συνόλου των εργασιών δακοκτονίας στις Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειών (με πλήρη απεμπλοκή του Υπ.Α.Α.Τ.) πρέπει να αναφέρουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρετούντων στους ελαιοκομικούς νομούς συναδέλφων μας τονίζει πως: από πλευράς Περιφερειών δεν έχει υπάρξει κατάλληλη προεργασία ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω εμπλοκής στην συγκεκριμένη διαδικασία. Επιπλέον το Υπ.Α.Α.Τ. αποτελεί εγγυητή της ομοιομορφίας των διαδικασιών (ενιαία προμήθεια φυτοφαρμάκων, ενιαίοι όροι προσλήψεων κ.α.) κάτι που αν πάψει μπορεί να μεταβάλει την μορφή του προγράμματος, που είναι η προστασία της εθνικής παραγωγής. 
Ακόμη και αν δοθεί το σύνολο των εργασιών στις Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειών πρέπει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός των φαρμάκων χρειάζεται περισσότερους από 5 - 6 μήνες να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα χρονικά να μην προλαβαίνει κανείς να κάνει τις διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας. 
 Για τους λόγους αυτούς εκ μέρους της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. προτείνεται: 
 - Η προμήθεια των Φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η εν γένει διαδικασία να παραμείνει υπό την κεντρική επιστημονική εποπτεία του Υπ.Α.Α.Τ., ειδικά όσον αφορά την φετινή περίοδο με το ήδη προχωρημένο των χρονοδιαγραμμάτων.
 - Η χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να είναι επαρκής και να γίνεται έγκαιρα. 
 Αποτελεί αναγκαιότητα η κεντρική διαχείριση ενός τόσο σημαντικού προγράμματος για την αγροτική οικονομία των Περιφερειακών Ενοτήτων με ελαιοκομικό δυναμικό, αλλά και για την εν γένει αγροτική οικονομία της Ελλάδας.

 Ολόκληρη την Ανακοίνωση της ΠΕΓΔΥ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.