Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.
Από σήμερα (9/3/2016) ξεκινάμε την δημοσίευση (στο αριστερό side bar του ιστολογίου, στο πάνω μέρος) των Τεχνικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Πρέβεζα, που ξεκίνησε να συντάσσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Πρέβεζα. Η αρχή γίνεται με το Τεχνικό Δελτίο Πατάτας (7-3-2016) και θα ακολουθήσουν Δελτία και για άλλες καλλιέργειες.

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Οι θέσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας συνεδρίασε προχθές (31-10-2016) με κύριο θέμα συζήτησης τη διαμόρφωση άποψης πάνω στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. Το Σχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και σχετικά έχουμε γράψει εδώ.
Οι θέσεις του Συλλόγου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα συνοψίστηκαν στο παρακάτω κείμενο:Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στις 31-10-2016 κατέληξε στις εξής προτάσεις-παρατηρήσεις πάνω στο Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία:

 • Το σύστημα Υποβολής Φακέλου-Δικαιολογητικών-Αίτησης Πληρωμής είναι αρκετά πιο απλό στην εφαρμογή του σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ, μειώνοντας αρκετά τη γραφειοκρατία. Η απεμπλοκή των ΔΑΟΚ από τη διαδικασία είναι θετική κατ’ αρχήν, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ που επιφορτίζεται πλέον με τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και όλη τη διαδικασία πληρωμής, είναι ανάγκη να ενισχυθεί με προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθεί σ’ αυτό το έργο. Θετικό επίσης είναι και το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα και φτάνει τα 550 εκ. ευρώ περίπου.
 • Το ύψος της ενίσχυσης σε ορισμένες από τις καλλιέργειες προκαλεί (τουλάχιστον) ερωτηματικά και κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να επανεξεταστεί. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα εσπεριδοειδή (29,5 €/στρ. καθαρή ενίσχυση) και τα χειμερινά σιτηρά (7,2 €/στρ. καθαρή ενίσχυση) ενώ χαμηλή κρίνεται και η ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία. Η τιμή των 211 €/εκτάριο (που με μία κανονική πυκνότητα βόσκησης αντιστοιχεί σε 31,65 €/ζώο) θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξισωθεί τουλάχιστον με αυτή των βοοειδών κρεατοπαραγωγής που είναι στα 267 €/εκτάριο. Επίσης να επανεξεταστούν κάποιες περιπτώσεις καλλιεργειών που κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα έχουν μείνει εκτός προγράμματος (ακτινίδια, κηπευτικά κ.ά.)
 • Θα πρέπει να προβλεφθεί τρόπος σύνδεσης του προγράμματος με την πραγματική παραγωγή βιολογικών προϊόντων ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο να επιδοτούνται καλλιέργειες που παράγουν ελάχιστα ή καθόλου. Θα μπορούσε π.χ. να προβλεφθεί ένα ελάχιστο ύψος παραγωγής που θα πρέπει να τεκμηριώνεται προκειμένου ο δικαιούχος να λάβει την ενίσχυση ή να δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα σε όσους παράγουν  πάνω από κάποιο συγκεκριμένο όριο.
 • Να προβλέπεται η παρακολούθηση της εκμετάλλευσης και  υπογραφή στο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης  από Υπεύθυνο επιστήμονα γεωπόνο  του οποίου η αμοιβή να είναι επιλέξιμη δαπάνη (όπως συνέβαινε και στο προηγούμενο πρόγραμμα). Ο σύμβουλος πρέπει να έχει ενεργό ρόλο σε συμβουλευτικό επίπεδο και να μην περιορίζεται σε απλή διεκπεραίωση του γραφειοκρατικού μέρους υποβολής των πληρωμών και μόνο. Σε διαφορετική περίπτωση  υπάρχει κίνδυνος να έχουμε παρακολούθηση της εκμετάλλευσης και συμπλήρωση φακέλου από κάθε τυχόντα ο οποίος θα παρουσιάζεται στον αγρότη-κτηνοτρόφο ως ο ειδικός, αυτός που θα ‘περάσει’ το φάκελο και άλλα τέτοια που όλοι γνωρίζουμε.
 • Θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για νεοεισερχόμενους γεωργούς με δενδρώδεις καλλιέργειες, αφού το πρόγραμμα επιδοτεί μόνο δέντρα σε παραγωγική ηλικία (> 4 έτη) με αποτέλεσμα οι νεοεισερχόμενοι με νέες φυτεύσεις να μη μπορούν να ενταχθούν. Αλλά και το ίδιο το όριο των 4 ετών θα πρέπει να επανεξεταστεί αφού δεν ισχύει για όλες τις κατηγορίες δενδρωδών καλλιεργειών.
 • Το καθεστώς πιστοποίησης από ιδιωτικούς πιστοποιητικούς οργανισμούς δημιουργεί αναπόφευκτα πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις μεταξύ παραγωγού-πελάτη και οργανισμού. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ο έλεγχος των φορέων πιστοποίησης από τον ΟΠΕΓΕΠ θα πρέπει να είναι αυστηρός και ουσιαστικός. Ο ΟΠΕΓΕΠ θα πρέπει να ελέγχει σε τακτική βάση τους φορείς πιστοποίησης και να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις, μέχρι και οριστική αναστολή της άδειας, σε εκείνους που παρανομούν συστηματικά.
 
 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ                                   ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ
 


3 σχόλια:

 1. Απορώ ποιους εκφράζει αυτός ο Σύλλογος. Αυτές οι απόψεις δεν εκφράζουν τους γεωπόνους αλλα μια αποκομμένη απο την πραγματικότητα μειοψηφία.
  Δεν διάβασαν ουτε μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Γεωτεχνικών της ΠΟΓΕΔΥ;
  Για ποιόν λόγο αναφέρεται οτι αποτελεί θετικό γεγονός η απεμπλοκή των ΔΑΟΚ απο τα αγροπεριβαλλοντικά χωρίς να γράφεται ένα επιχείρημα.
  Για ποιον λόγο οι συνάδελφοι κλείνουν τα μάτια στο μπάχαλο που έχει προκαλέσει η είσοδος των ιδιωτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ τόσα χρόνια;
  Ζητάτε να καταργηθούν οι υπηρεσίες που κράταγαν τα αγροπεριβαλόντικά και στην συνέχεια να προσληφθούν άλλοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κρύβετε την αλήθεια, δεν θα προσληφθεί κανένας αλλά θα εκχωρηθούν στους ιδιώτες.
  Τι ποσοστο απο την επιδότηση θα μένει στους παραγωγούς οταν έχει δημιουργηθεί ένας ol;oklhrow στρατός που κρατάει το ποσοστό του απο αυτές;

  Ας μπούν και οι υπογραφές παρακαλώ, σαν όλες τις ανακοινώσεις των συλλόγων.
  Τσιάμης Απόστολος
  Μέλος Δ.Σ. ΠΕΓΔΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κ. Τσιάμη,
   Έχετε δίκιο στην τελευταία σας πρόταση, οι υπογραφές (που ήταν δική μου παράλειψη) προστέθηκαν όπως μπορείτε να δείτε. Αλλά φοβάμαι πως είναι το μοναδικό στο οποίο έχετε δίκιο.
   Ρωτάτε ποιούς εκφράζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας. Μα τους Γεωπόνους του Νομού Πρέβεζας φυσικά, που μέσα από αρχαιρεσίες εξέλεξαν το συγκεκριμένο Δ.Σ. και το οποίο μέσα από διαδικασία ανοιχτής συνεδρίασης κατέληξε στο κείμενο που βλέπετε παραπάνω.
   Αν όλη αυτή η διαδικασία δεν σας βρίσκει σύμφωνο, λυπούμαστε πολύ, αλλά έτσι λειτουργούν οι Σύλλογοι παντού στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.
   Ρωτάτε επίσης αν έχουμε διαβάσει την ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ για το θέμα. Αν εννοείτε την από 25-10-2016 επιστολή, βεβαίως και την έχουμε διαβάσει και συμφωνούμε σε πολλά από όσα αναφέρει, όπως π.χ. στην ένταξη των κηπευτικών ή στο θεσμό του γεωπόνου-συμβούλου. Στο θέμα της εμπλοκής των ΔΑΟΚ τυχαίνει να έχουμε διαφορετική γνώμη, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που έχει σημασία για τους αγρότες είναι τα προγράμματα να τρέξουν γρήγορα και να υπάρξει απορρόφηση και γιατί οι υποστελεχωμένες ΔΑΟΚ δεν είναι δυνατόν πλέον να ασχολούνται με τα πάντα. Είναι προτιμότερο να ασχοληθούν με τα προγράμματα που τους εκχωρεί το νέο ΠΑΑ (Νέοι Γεωργοί και Σχέδια Βελτίωσης) και να κάνουν ουσιαστική δουλειά παρά να ασχολούνται με τα πάντα και να μην παράγουν έργο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, και σε τίποτα να μην συμφωνούσαμε με την ΠΟΓΕΔΥ από πού κι ως πού ένας Σύλλογος πρέπει να παίρνει "γραμμή" από την ΠΟΓΕΔΥ ή την ΠΕΓΔΥ για να διατυπώσει τη γνώμη του;
   Γιατί γράφετε ψευδέστατα ότι ζητάμε να καταργηθούν οι υπηρεσίες που κράταγαν (!) τα αγροπεριβαλλοντικά, δηλαδή οι ΔΑΟΚ; Πού είδατε τέτοιο πράγμα στο κείμενό μας;
   Και από πού προκύπτει ότι τα προγράμματα θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες;
   Γιατί συνεχίζετε να πιπιλάτε την ίδια καραμέλα για "το μπάχαλο που έχει προκαλέσει η είσοδος των ιδιωτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ τόσα χρόνια"; Όταν επί πολλά χρόνια (πολύ πριν υπάρξει κάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ) το ΟΣΔΕ το έκαναν τα μαγαζάκια των ΕΑΣ και ο κάθε τυχόντας, χωρίς καμία απολύτως πιστοποίηση, και με ατελείωτα λάθη ήταν καλά τότε τα πράγματα; Και σας ενοχλεί το σημερινό σύστημα όπου υπάρχουν τουλάχιστον πιστοποιημένοι φορείς;
   Αλλά εν τέλει δεν είδα να γράφετε κάτι για την ουσία του προγράμματος. Σας ενδιαφέρει στ' αλήθεια να τρέξει το πρόγραμμα ή ο μόνος σας καημός είναι ποιός θα ελέγχει τους φακέλους και σε ποιανού "μαγαζί" θα είναι "πελάτες" οι αγρότες;
   Λυπάμαι, αλλά θα περιμέναμε από την ΠΕΓΔΥ ουσιαστικές προτάσεις και όχι πυροτεχνήματα και κοκορομαχίες για το ποιός θα έχει τη διαχείριση των προγραμμάτων.

   Τσαπάρας Αλέξιος
   Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας

   Διαγραφή
 2. Κύριε Τσαπάρα
  Αυτό το κείμενο δεν εκφράζει τους Γεωπόνους Δημόσιους Υπαλλήλους. Εκφράζει άλλους.
  Οι Γεωπόνοι Δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στις ΔΑΟΚ φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι μέλη του Συλλόγου σας. Δεν μου είναι γνωστό αν είναι μέλη του συλλόγου σας, ούτε και μου είναι κατανοητό να μην ζητούν να στελεχωθεί η υπηρεσία τους και να ζητούν να στελεχωθεί κάποια άλλη όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
  Δεν είναι δυνατόν ένας σύλλογος να καταφέρεται ενάντια σε υπηρεσίες και συναδέλφους που υποτίθεται είναι μέλη του συλλόγου. Βλέπω ότι είστε ενάντια στις αρμοδιότητες των ΔΑΟΚ και υπέρ στις «πύλες» που οι «ενεργοποιητές» «ενεργοποιούν» τα «Δικαιώματα». Σπουδαία πρόοδος αλήθεια. Αν εκφράζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους υπάλληλους στις πύλες εισόδου του ΟΣΔΕ τότε δεν εκφράζετε συνολικά τους γεωπόνους.
  Κύριε Τσαπάρα ελπίζω ότι πραγματικά δεν γνωρίζετε τις αιτίες καθυστέρησης πληρωμής των αγροπεριβαλλοντικών και γι αυτό αναπαράγετε τα ψεύδη που κάποιοι πετούν στον ανεμιστήρα και δεν το κάνετε σκόπιμα προσδοκώντας από την ιδιωτικοποίηση των επιδοτήσεων.
  Υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις πληρωμής είναι η ανέτοιμη ηλεκτρονική εφαρμογή που παρήγγειλε η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και καθυστέρησε την πληρωμή 2 με 3 χρόνια . Επέβαλαν να καταργηθούν οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές του Υπουργείου που θα πλήρωναν άμεσα, για να παραγγελθεί άλλη εφαρμογή από ιδιωτική εταιρεία. Η πρώτη εντολή πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2012 δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014.
  Δεύτερος υπεύθυνος, είναι το μπάχαλο στο ΟΣΔΕ που τόσα χρόνια πληρώνει το κράτος και οι αγρότες και ακόμα δεν λέει να φτιαχτεί . Όπου έγινε χωρικός διασταυρωτικός έλεγχος τιμωρήθηκαν εκατοντάδες αγρότες γιατί δεν τοποθετήθηκαν σωστά τα χωράφια τους στον χάρτη. Ποιος άραγε τα τοποθέτησε , συνεννοήθηκαν μήπως να τα τοποθετήσουν όλοι λάθος, ή απλά δεν πρέπει να θιγεί το καθεστώς ΟΣΔΕ και αυτοί που το ελέγχουν.
  Τρίτος λόγος η έλλειψη χρημάτων, μιας και το Υπουργείο πληρώνει μόνο όταν και εφόσον βρει κάποιο κονδύλι. Από πέρσι τον χειμώνα μόλις πρόσφατα δόθηκε η εντολή να ξαναγίνουν πληρωμές.
  Οι ΔΑΟΚ ήταν οι υπηρεσίες που στήριξαν το πρόγραμμα και δεν το καθυστέρησαν καθόλου. Όποια δραστηριότητα όμως εποφθαλμιούν οι ιδιώτες για να αυξήσουν τα κέρδη τους το κράτος την παραχωρεί. Τέτοιες εποχές ζούμε και γι αυτό έχει τεθεί ο στόχος της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών και των ΔΑΟΚ που αναγνωρίζεις ότι υπολειτουργούν. Παραδόξως όμως αντί να ζητήσετε να στελεχωθούν οι ΔΑΟΚ ζητάτε να στελεχωθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει κάποιος λόγος γι αυτήν την προτίμηση; Μήπως γιατί η αλυσίδα πάει (ΟΠΕΚΕΠΕ - «πύλες») αυτό είναι το σενάριο για την επόμενη μέρα, γι αυτό τα βάζετε με τις ΔΑΟΚ προετοιμάζοντας το έδαφος;
  Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα που οι αγρότες πληρώνουν ΟΣΔΕ θα πείτε κάτι γι αυτό σαν σύλλογος;
  Οι Ενώσεις των αγροτών και αυτοί ιδιώτες είναι και δεν τις υπερασπίζομαι καθόλου. Παρέλαβαν το μπάχαλο του ΟΣΔΕ από τους προηγούμενους ιδιώτες, που πληρώθηκαν αδρά αλλά χάρτες δεν έφτιαξαν και βρήκαν και αυτές τον μήνα που πληρώνει τους έντεκα και έτσι φτάσαμε σήμερα που ζητούν και άλλοι να μπουν στην μοιρασιά της πίτας.
  Χρειάζεται μια συνολική άποψη για την υπεράσπιση του γεωπονικού επαγγέλματος και αυτή δεν είναι η υπεράσπιση των κακοπληρομένων για λίγους μήνες θέσεων των υπαλλήλων των πυλών εισόδου του ΟΣΔΕ ούτε για τους κακοπληρωμένους ιδιώτες γεωπόνους που βρήκαν μια εργασία επιβίωσης δίνοντας τα χοντρά κέρδη στην τράπεζα Πειραιώς.
  Πλήρη ανακοίνωση της παράταξής μας μπορείτε να βρείτε στην σελίδα μας.
  http://akigdy.blogspot.gr/2016/10/blog-post.html
  Νοιαζόμαστε για τους αγρότες που αν αφαιρέσετε από την επιδότηση τα χρήματα για την Neuroopablic, τις πύλες, τους μελετητές , τους πιστοποιητικούς οργανισμούς βλέπουμε τα περισσότερα να έχουν χαθεί στον δρόμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή