Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Παράταση της έγκρισης του glyphosate μέχρι τα τέλη 2017 αποφάσισε η Κομισιόν ενώ συζητά με τα κράτη-μέλη και 3 περιοριστικούς όρους.

Όπως αναμενόταν αυτές τις ημέρες η Κομισιόν έδωσε μια προσωρινή λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί, σε πολιτικό επίπεδο, η επανέγκριση του glyphosate. Έτσι, πράγματι, μετά την αποτυχία των κρατών-μελών να αναλάβουν την ευθύνη μιας απόφασης για το glyphosate, η Κομισιόν αποφάσισε προχθές (29/6) να παρατείνει την έγκριση του ζιζανιοκτόνου για περιορισμένο χρόνο, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2017, για την ακρίβεια μέχρι το ECHA (European Agency for Chemical Products) να εκδώσει τη σχετική γνωμάτευσή του σχετικά με την τοξικολογική κατάταξη της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας. 
 Παράλληλα, η Κομισιόν έχει προτείνει στα κράτη-μέλη ένα δεύτερο κείμενο με περιοριστικούς όρους όσον αφορά τη χρήση του glyphosate στην ΕΕ και τα σκευάσματα που θα εγκρίνονται από τις ίδιες τις χώρες. Στα περιοριστικά αυτά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής: 

- Απαγόρευση της χρήσης της βοηθητικής ουσίας POE-tallowamine στα σκευάσματα που θα εγκρίνουν οι χώρες-μέλη 
-Υποχρέωση των χωρών-μελών για εξονυχιστική επανεξέταση των προσυλλεκτικών χρήσεων του ζιζανιοκτόνου σε καλλιέργειες, και 
-Υποχρέωση των χωρών-μελών για ελαχιστοποίηση των χρήσεων σε χώρους όπως δημόσια πάρκα, προαύλια κ.λπ. 

 Σύμφωνα με δήλωση του κ. Enrico Brivio, εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τα προτεινόμενα περιοριστικά μέτρα και συνεχίζεται η προσπάθεια για την υιοθέτησή τους το συντομότερο δυνατό. 

Σχετικό δελτίο τύπου της Κομισιόν αναφέρει τα εξής
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Κομισιόν να διευθετηθούν επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν σχετικά με την επανέγκριση του glyphosate, τα κράτη-μέλη φάνηκαν απροετοίμαστα να αναλάβουν την ευθύνη μιας απόφασης αφού δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας στην Standing Committee στις 6 Ιουνίου ούτε πάλι στην Appeal Committee στις 24 Ιουνίου. 
 Μετά από αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την εξαντλητικά πλήρη και αυστηρότατη αξιολόγηση της δραστικής ουσίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών, η Κομισιόν παρέτεινε σήμερα την έγκριση του glyphosate για μια περιορισμένη χρονική περίοδο, μέχρι το τέλος του 2017 το αργότερο. Μέχρι το τέλος του 2017, μια ακόμα γνωμάτευση για τις ιδιότητες της δραστικής αυτής ουσίας αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για τα Χημικά Προϊόντα (ECHA) που είναι η αρμόδια αρχή της ΕΕ επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των φακέλων για την ταξινόμηση των χημικών ουσιών. Η γνωμάτευσή της θα ληφθεί πλήρως υπόψη όταν θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα. 
 Η Κομισιόν έχει επίσης προτείνει στα κράτη-μέλη ορισμένους περιοριστικούς όρους όσον αφορά τη χρήση του glyphosate στην ΕΕ. Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν απαγόρευση της βοηθητικής ουσίας POE-tallowamine στα σκευάσματα του glyphosate και υποχρεώσεις για εξονυχιστική επανεξέταση των προσυλλεκτικών χρήσεων του glyphosate καθώς και για ελαχιστοποίηση της χρήσης σε ειδικούς χώρους (δημόσια πάρκα, προαύλια). Αυτή την εβδομάδα έγιναν συζητήσεις με τα κράτη-μέλη αλλά δεν κατέληξαν σε συμπέρασμα. Η Κομισιόν εκφράζει τη λύπη της που τα κράτη-μέλη δεν μπόρεσαν ακόμα να συμφωνήσουν γι’ αυτούς τους περιοριστικούς όρους και θα κάνει τις αναγκαίες στοχευμένες προσπάθειες ώστε οι όροι να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.