Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για το θέμα της παρουσίας ζώων στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης.

Στις 13 Νοεμβρίου 2014 δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο: "Απαράδεκτη εικόνα εμφανίζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κασσώπης που έχει μετατραπεί σε τεράστιο μαντρί" με το οποίο αναδείξαμε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης παρουσίας και σταυλισμού ζώων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με έγγραφό της, το οποίο λάβαμε χθες (28/11) απάντησε στο άρθρο μας. Την ευχαριστούμε για την απάντησή της και δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο: 
  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                      Πρέβεζα, 18.11.2014 
 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ                     Αρ. πρωτ.: 276 
  ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
  & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 
 ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

  ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την παρουσία ζώων στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης» 

Μετά από τις δημοσιεύσεις σας σχετικά με την παρουσία ζώων εντός του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης στα Μ.Μ.Ε. και ειδικότερα στις ηλεκτρονικές σελίδες του συλλόγου σας, στο pamepreveza.gr (13.11.2014), στο atpreveza (14.14.2014) καθώς και στην εφημερίδα «Τοπική Φωνή» στις 14.11.2014 (σελ 10), θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευαισθητοποίηση σας και το ενδιαφέρον που επιδείξατε για το χρόνιο πρόβλημα που υφίσταται στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης. 
 Σας γνωρίζουμε ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, η Υπηρεσία μας υλοποιεί δι’ αυτεπιστασίας στο πλαίσιο του Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» του ΕΣΠΑ δύο έργα ανάδειξης του χώρου, συνολικού προϋπολογισμού 900.000,00 ευρώ. Στο χώρο εργάζεται σε καθημερινή βάση πολυάριθμο προσωπικό (αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες κ.ά.), ενώ ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, επισκέπτεται τον οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. 
 Όπως ήδη γνωρίζετε, η παράνομη διέλευση και ο σταυλισμός των ζώων εντός του χώρου, αφενός μεν δημιουργεί μία εξαιρετικά κακή εικόνα για το χώρο προς τους επισκέπτες και προκαλεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και αφετέρου προκαλούνται ζημιές στα οικοδομικά κατάλοιπα και εν γένει στα μνημεία του χώρου. 
Η Υπηρεσία μας ήδη από το 2010, προέβη σε έγγραφες και προφορικές συστάσεις στους ιδιοκτήτες κοπαδιών της περιοχής και σε καταθέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα της παράνομης διέλευσης και σταυλισμού ζώων εντός του χώρου. Προς αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο από το καλοκαίρι του 2013 οξύνθηκε ιδιαίτερα, η Υπηρεσία μας με το αρ. 4468/19.08.2013 έγγραφό της στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με κοινοποίηση στον Αντιπεριφεριάρχη Πρέβεζας, στο Δήμαρχο Πρέβεζας, στη Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας ενημέρωσε για την παρουσία των ζώων εντός του χώρου και αιτήθηκε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες από πλευράς αρμοδιοτήτων τους για την ενημέρωση των κατόχων κοπαδιών αιγοπροβάτων, διαφορετικά να γνώριζε στην Υπηρεσία μας τα ονόματα των κατόχων των κοπαδιών προκειμένου να προχωρήσει σε έγγραφες συστάσεις και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις κατά Νόμο ενέργειες. Προς διευκόλυνση του ανωτέρω, και κατόπιν διενέργειας αυτοψίας κλιμακίου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η Υπηρεσία μας έστειλε με το 4700/03.09.2013 έγγραφό της ενδεικτικές φωτογραφίες, στις οποίες αποτυπώνονται οι αριθμοί των ενωτίων των ζώων.
  Σε απάντηση της με το αρ. 7066/12.09.2013 έγγραφό, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μας ενημέρωσε ότι η διέλευση και προσωρινή παραμονή ζώων σε αρχαιολογικό χώρο χωρίς επιτήρηση παραπέμπει σε ανεπιτήρητα ζώα και ως εκ τούτου εμπίπτει σύμφωνα με το άρθρ. 17, Νόμο 4056/2012 στην αρμοδιότητα των Δήμων. Την ίδια απάντηση με το αρ. ΥΠ/1448/24.09.2013 έγγραφό της λάβαμε και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κατόπιν της από 11.09.2013 αυτοψίας της Επιτροπής Σταυλισμού της Π.Ε. Πρέβεζας. 
 Στη συνέχεια, η Υπηρεσία μας με το 5175/04.10.2013 έγγραφό της απευθύνθηκε στο Δήμο Πρέβεζας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας, όπου τους ενημέρωνε για την υφιστάμενη κατάσταση διαβιβάζοντας τους τα σχετικά έγγραφα των αρμοδίων Διευθύνσεων της Π.Ε. Πρέβεζας προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς τους. 
 Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, καθώς η κατάσταση εξακολουθούσε να παραμένει η ίδια, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές συστάσεις στους ιδιοκτήτες των κοπαδιών, η υπόθεση οδηγήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας. Με συνεχείς όμως αναβολές η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί έως σήμερα. 
 Τον Ιούνιο του 2014 η Υπηρεσία μας με το 3562/11.06.2014 έγγραφό της προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πρέβεζας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Αστυνομική Διεύθυνση, το Δήμο Πρέβεζας, την Τ.Κ. Κρυοπηγής και Καμαρίνας, την Π.Ε. Πρέβεζας και την Περιφέρεια Ηπείρου επισήμανε το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στην Κασσώπη και ζήτησε επιτακτικά να δοθεί λύση ενόψει μάλιστα της θερινής περιόδου και της μεγάλης επισκεψιμότητας του χώρου στη συγκεκριμένη περίοδο. Σε συνέχεια του ανωτέρω, έγινε ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Πρέβεζας προκειμένου να υπάρχει από κοινού και συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς όμως μέχρι σήμερα κανένα αποτέλεσμα. 
 Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω, ότι η Εφορεία προέβη σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς κανένα ωστόσο αποτέλεσμα. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε από πλευράς αρμοδιοτήτων σας, να μας προτείνετε άλλες ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα. 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας 

Ανθή Αγγέλη 
Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.