Στην προηγούμενη ανάρτησή μας με θέμα το Ρυγχοφόρο των φοινικοειδών είχαμε επισημάνει την παρουσία του εντόμου στη Λούτσα χωρίς να είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες. Δυστυχώς από πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής διαπιστώθηκε ότι η εξάπλωση του εντόμου είναι ραγδαία. Ολόκληρη η παραλία Λούτσας-Βράχου, μία από τις πιο τουριστικές περιοχές του Νομού, είναι προσβεβλημένη και αρκετοί φοίνικες έχουν ήδη εμφανή συμπτώματα (εικ. 1).
Με αφορμή αυτό το γεγονός η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εξέδωσε νέο έγγραφο με οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες φοινικοειδών.
Αναδημοσιεύουμε εδώ όλο το έγγραφο και παρακαλούμε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικά μέσα ενημέρωσης να συμβάλλουν στο να δοθεί ευρεία δημοσιότητα:
Θέμα: «Μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της προσβολής των φοινίκων από το έντομο Ρυγχοφόρος»
Το έντομο Ρυγχοφόρος (Rhynchophorus ferrugineus) είναι ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών και προκαλεί την πλήρη καταστροφή τους. Όταν τα πρώτα συμπτώματα γίνουν ορατά είναι πλέον πολύ αργά για τη διάσωση των δέντρων.
Από το 2009 το έντομο εντοπίστηκε και στο Νομό Πρέβεζας, αρχικά στην περιοχή της Πάργας, στη συνέχεια στην Αμμουδιά και τελευταία στην περιοχή Λούτσας-Βράχου.
Για την αντιμετώπισή του, όλοι οι ιδιοκτήτες των φοινίκων που βρίσκονται εντός ή κοντά στις προσβεβλημένες περιοχές, θα πρέπει να λάβουν τα παρακάτω κατάλληλα μέτρα.
Για την πρόληψη αλλά και την θεραπεία των δέντρων που είναι στο αρχικό στάδιο της προσβολής συνιστάται:
Α. ΧΡΗΣΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΩΝ
1) ACTARA 25 WG: εφαρμογές με ψεκασμούς κάλυψης, ριζοπότισμα και έγχυση
στον κορμό.
2) Σκευάσματα με δραστική ουσία IMIDACLOPRID 20%: εφαρμογές με ψεκασμούς
κάλυψης, ριζοπότισμα και έγχυση στον κορμό.
3) DANTOP 50 WG: εφαρμογές με ψεκασμούς κάλυψης, έγχυση στον κορμό και
διαβροχή του εδάφους.
4) VERTIMEC 1,8 EC: εφαρμογές με έγχυση στον κορμό.
Β. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Εφαρμογή κατάλληλων σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών. Τα σκευάσματα κυκλοφορούν στο εμπόριο με διάφορες ονομασίες (π.χ. Biorend-R, Capsanem, Nemastar κλπ.). Συνιστάται χρήση πρόσθετων διαβρεκτικών – ενυδατικών παραγόντων κατά τον ψεκασμό όταν επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες.
Οι λεπτομέρειες και οι χρόνοι εφαρμογής όλων των παραπάνω σκευασμάτων θα δοθούν από τον ιδιώτη γεωπόνο, παρουσία του οποίου, θα γίνουν οι επεμβάσεις.
Οι ιδιώτες γεωπόνοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με την υπηρεσία μας, για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Τα σκευάσματα να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις προφυλάξεις και οδηγίες χρήσεως που αναγράφονται στη συσκευασία.
Τα προσβεβλημένα φοινικοειδή που δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν πρέπει να κόβονται και να καίγονται ή να θάβονται. Επίσης πρέπει κατά την κοπή να ψεκάζονται με εντομοκτόνα σκευάσματα δραστικής ουσίας CYPERMETHRIN 10%, για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμένουν στη θέση τους ή να τεμαχίζονται και να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα γιατί είναι εστίες παραγωγής εντόμων που θα μολύνουν άλλους υγιείς φοίνικες.
Τέλος συνιστάται σε όλους τους ιδιοκτήτες φοινικοειδών να επιθεωρούν τακτικά και σχολαστικά τα δέντρα τους για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων. Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο αναγνώρισης του εντόμου και τα συμπτώματα που προκαλεί, μαζί με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, (www.bpi.gr) ακολουθώντας τη ‘διαδρομή’: Επισκοπήσεις καλλιεργειών Κατευθυντήριες Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων ΟΔΗΓΙΕΣ Rhynchophorus ferrugineus.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.