Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Παράγοντες επιλογής ποικιλίας ελιάς: Κορωνέικη - Λιανολιά Πρέβεζας (Κέρκυρας)

Η εκδήλωση για την ελιά, τα παθογόνα ελαιοκάρπου και την ποιότητα του ελαιολάδου που διοργανώθηκε από την ΔΑΟΚ Πρέβεζας, τον Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 21-2-2024, γέμισε ασφυκτικά την Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Πρέβεζας.




Η μεγάλη προσέλευση γεωπόνων, αγροτών, ελαιοτριβέων και συνολικά των εμπλεκομένων στον τομέα της ελαιοκομίας αποδίδεται, αφενός στην συγκυρία των υψηλών τιμών που απολαμβάνει το ελαιόλαδο, αφετέρου στην παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων με ερευνητικά δεδομένα από την περιοχή της Πρέβεζας και τέλος στην άρτια ενημέρωση από τους διοργανωτές και τα τοπικά ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα άνοιξε ο Τάσος Γάτσιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας και γεωπόνος της ΔΑΟΚ Πρέβεζας, ο οποίος τόνισε ότι παρά την πρόοδο της επιστήμης στον θέμα της γενετικής ταυτοποίησης των ποικιλιών, η πρακτική στην παραγωγή και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού δεν συμβαδίζει. Δημιουργούνται έτσι προβλήματα ακόμα και στην αναγνώριση της Κορωνέικης ελιάς, αφού φυτεύονται διάφορες ποικιλίες με την ονομασία “κορωνέικη μεσόκαρπη”, “κορωνέικη χοντρόκαρπη” και διάφορες άλλες. Αυτή η σύγχυση, πιθανώς, προέρχεται από φυτώρια που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ζήτηση για την γνήσια ποικιλία Κορωνέικη, αρχίζουν τα “βαφτίσια” σε άλλες ποικιλίες που έχουν διαθέσιμες. Επισήμανε, επιπλέον, ότι αυτή η τακτική εγκατάσταση ελαιώνων με φυτά και εμβόλια μη πιστοποιημένα και χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο είναι πολύ επικίνδυνη για πιθανή μετάδοση της ξυλέλλας, της ασθένειας που καταστρέφει τους ελαιώνες της γειτονικής Ιταλίας.

Στη συνέχεια ο κ. Γάτσιος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ντόπιας ποικιλίας  Λιανολιάς Πρέβεζας (ή Κέρκυρας) που εγκαταστάθηκε πριν από 3 αιώνες από την Πρέβεζα μέχρι την Κέρκυρα και της κυρίαρχης ελαιοποιήσιμης ποικιλίας Κορωνέικη, που δοκιμάζεται και καλλιεργείται, πλέον, σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη αλλά και σε όλες τις ηπείρους. Η Κορωνέικη έχει μεγάλη παραγωγή με καρπούς μέσου βάρους 1,1 γραμμάρια, το μισό δηλαδή από το μέσο βάρος της Λιανολιάς Πρέβεζας που είναι 2,2 γραμμάρια. Η Κορωνέικη, επίσης, έχει μικρό μέγεθος ανάπτυξης, ασθενέστερη συγκράτηση του καρπού που οδηγεί σε ευκολότερη και πρωιμότερη συγκομιδή και μειωμένη παρενιαυτοφορία, σε σχέση με την Λιανολιά που είναι η ψηλότερη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην Ελλάδα και μπορεί να φτάσει τα 18 μέτρα ύψος. Αυτά είναι και τα βασικά πλεονεκτήματα που ωθούν τους ελαιοκαλλιεργητές όχι μόνο να εγκαθιστούν νέους ελαιώνες με την Κορωνέικη αλλά και συχνά-πυκνά να εμβολιάζουν παλιούς ελαιώνες Λιανολιάς με Κορωνέικη.

Τα παραπάνω, όμως, δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που πρέπει να λάβει υπόψη του ο ελαιοκαλλιεργητής. Σημαντική είναι και η ποιότητα του ελαιολάδου και ενώ η Κορωνέικη παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο, η Λιανολιά έχει την ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση που οφείλεται στις αυξημένες πολυφαινόλες που περιέχει, και είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό που μπορεί να οδηγήσει και σε ισχυρισμούς υγείας. Επιπλέον, για την Λιανολιά σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας έχει κατοχυρωθεί το Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης “ΠΡΕΒΕΖΑ”. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει φορέας, όπως μία Οργάνωση Παραγωγών, που θα ακολουθήσει όλες τις ενδεδειγμένες πρακτικές καλλιέργειας, συγκομιδή, έκθλιψης και τυποποίησης, ώστε το ελαιόλαδο της Λιανολιάς Πρέβεζας να αποκτήσει τη θέση που αξίζει στην αγορά και να μην εμπορεύεται ανώνυμα και χύμα, όπως σήμερα. Έχουν γίνει κάποιες επιτυχημένες προσπάθειες από ελάχιστους παραγωγούς να τυποποιήσουν και να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου Λιανολιάς αλλά αυτές δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν την γενική εικόνα.

Βέβαια, εκτός από την παραγωγικότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη του ένας καλλιεργητής για να επιλέξει την κατάλληλη ποικιλία ελιάς, όπως η προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες και η ευαισθησία σε εχθρούς και ασθένειες. Η αλληλεπίδραση των παραπάνω, καθώς και η κλιματική αλλαγή έρχονται να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την απόφαση επιλογής. Όσον αφορά το έδαφος και οι δύο ποικιλίες ελιάς δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και προσαρμόζονται και σε φτωχά εδάφη με την κατάλληλη λίπανση φυσικά. Η Κορωνέικη έχει μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία από την Λιανολιά και αυτό την καθιστά πιο ανθεκτική και σε πιθανές ξηροθερμικές συνθήκες κατά την γονιμοποίηση. Από την άλλη πλευρά, η Κορωνέικη είναι πιο ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Όσον αφορά το ψύχος, η Κορωνέικη έχει μικρότερες απαιτήσεις για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών και αναμένεται να έχει καλύτερη καρποφορία σε ήπιους χειμώνες, όπως ο φετινός, είναι όμως και αρκετά πιο ευαίσθητη στους παγετούς. Ένας παγετός μεταφοράς ψυχρής αέριας μάζας είναι ικανός να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε ένα ελαιώνα Κορωνέικης, μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Σχετικά με τον μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο καμία από τις 2 ποικιλίες δεν είναι ανθεκτική, έχουν όμως χαμηλή ελκυστικότητα σε σχέση με άλλες ποικιλίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε ενιαίους ελαιώνες, όμως, αν φυτευτούν άλλες ποικιλίες, μεσόκαρπες ή χοντρόκαρπες ανάμεσά τους θα αντιμετωπίσουν έντονη προσβολή από το έντομο. Ο ρυγχίτης που σταδιακά εξελίσσεται στον δεύτερο σημαντικότερο εχθρό έχει πιο σημαντικές επιπτώσεις στην Κορωνέικη, λόγω της καρπόπτωσης, της μικροκαρπίας και της μειωμένης ελαιοπεριεκτικότητας που προκαλεί.


Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Επαμεινώνδας Παπλωματάς, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαφορετικές ευαισθησίες ως προς τις μυκητολογικές προσβολές των ποικιλιών ελιάς και ιδιαίτερα της Λιανολιάς και της Κορωνέικης. Έτσι λοιπόν, η Κορωνέικη είναι σαφώς πιο ανθεκτική στην κύρια μυκητολογική ασθένεια της Λιανολιάς, το κυκλοκόνιο, είναι όμως πιο ευαίσθητη στην κερκόσπορα, που σπανίως προσβάλει την Λιανολιά. Απεναντίας, στο βερτιτσίλιο και οι 2 ποικιλίες έχουν καλή συμπεριφορά και δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς στην Πρέβεζα, συνήθως, δεν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως πρώην βαμβακοχώραφα ή συγκαλλιέργεια με κηπευτικά. Όμως, στην φυματίωση ή καρκίνωση της ελιάς και οι 2 ποικιλίες δεν έχουν αντοχή με την Κορωνέικη να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Η ευαισθησία των ποικιλιών ελιάς στις ασθένειες στους εχθρούς μπορεί αυξηθεί σημαντικά από τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Έτσι, σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, πολλών βροχοπτώσεων, χαλαζοπτώσεων ή και παγετών που δεν είναι σπάνιες για την περιοχή μας η Κορωνέικη αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά προβλήματα τόσο από την καρκίνωση, όσο και από την κερκόσπορα. Η προσβολή από την καρκίνωση αυξάνεται και από τη μέθοδο συλλογής με ελαιοραβδιστικά που από τις πληγές που δημιουργούνται ευνοείται η είσοδος του βακτηρίου στα κλαδιά. Είναι πολύ σημαντικό μετά από κάποιο από τα παραπάνω φαινόμενα να γίνεται ψεκασμός κάλυψης του ελαιώνα με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Σε επόμενο άρθρο θα δοθούν ειδικές πληροφορίες για το γλοιοσπόριο.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΗΠΕΙΡΟΥ- ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΟΥΡΓΑΝΙΣΤΑ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Τρεις μύθους για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας ακούμε διαρκώς τον τελευταίο καιρό :
• Ο πρώτος μύθος λέει ότι «περπατάμε ή κολυμπάμε» πάνω στον «μαύρο χρυσό» κι έχουμε την «μεγάλη ευκαιρία» που θα σώσει τη χώρα, τον τόπο μας και το λαό της περιοχής μας από την φτώχεια.
• Ο δεύτερος μύθος αφορά τη «δίκαιη ανάπτυξη», τις επενδύσεις που θα έρθουν, την ευημερία, τους κόμβους μεταφοράς ενέργειας, τις νέες θέσεις εργασίας.
• Ο τρίτος μύθος είναι ότι η Ελλάδα έχει την «γεωστρατηγική ευκαιρία». Πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο που μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Αν. Μεσογείου.
Από τη διαδικασία αυτή δεν έχει να ωφεληθεί το παραμικρό ο λαός της Ηπείρου κι όλος ο ελληνικός λαός.
Θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως ακριβώς συνέβη με τα πετρέλαια της Θάσου (τα ίδια έταζαν κι εκεί).
Όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που γέμισε η χώρα και η περιοχή μας από ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά πληρωμένα με επιδοτήσεις από τη δικιά μας φορολογία και ο λαός όχι μόνο δεν είδε κανένα όφελος από αυτά αλλά αντιθέτως πληρώνει την ενέργεια όλο και πιο ακριβά.
Τα κέρδη πάνε στις τσέπες λίγων εταιρειών .
Μια δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ότι όπως δείχνει η πλουσιότατη διεθνής εμπειρία, οι δραστηριότητες αυτές αφήνουν πίσω τους «κρανίου τόπο» παρά τις «περιβαλλοντικές μελέτες», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που ήδη συντελείται.
Συνέπειες που σχετίζονται με την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, για τις υφιστάμενες δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).
Να τονίσουμε ότι στην περιοχή που επελέγη (Γιουργάνιστα) και ισχυροί σεισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν με μεγάλες ζημιές και μεγάλες κατολισθήσεις έχουν συμβεί (το συγκεκριμένο χωριό έχει αλλάξει θέση εξ αιτίας μεγάλων κατολισθήσεων παλαιοτέρα) και μεγάλος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης του Καλαμά. Τα «ανταποδοτικά» που προσφέρει η Πολυεθνική Εταιρεία είναι για να χρυσώσει το χάπι της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Καθόλου τυχαία Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία έχουν απαγορεύσει τη διενέργεια νέων εξορύξεων για αυτόν ακριβώς το λόγο.
Το μοναδικό όφελος για εμάς είναι να συμβάλλουμε στη παρεμπόδιση της εξόρυξης και να στηρίξουμε τις φωνές και τα κινήματα που εναντιώνονται σε αυτή τη μεθόδευση. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς φαραωνικές κατασκευές, με δημόσιο έλεγχο, με κριτήριο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, την προστασία του περιβάλλοντος και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και όχι η υποταγή στα συμφέροντα των ενεργειακών εταιρειών αποτελεί τη μόνη λύση.
Με αυτά τα κριτήρια η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Κλάδων του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων στέκεται απέναντι σε αυτά τα σχέδια.
Να φύγουν οι εταιρείες χωρίς καμία αποζημίωση
Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας
Η ενεργειακή υποδομή της χώρας (παραγωγή, διανομή) να περάσει σε δημόσιο κρατικό έλεγχο προς
όφελος των εργαζομένων.
Η Συνέλευση Αντιπροσώπων Κλαδών του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων (11/3/2024)
Διαβάστε περισσότερα...

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΗΠΕΙΡΟΥ- ΝΗΣΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ CYCLOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΦΠΠ)

Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Κλάδων του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων, δηλώνει την αντίθεσή της στον προτεινόμενο από την εταιρείας CYCLOS τρόπο ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που αφορά στην τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπεύθυνους επιστήμονες των καταστημάτων του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού.
Η αντίρρησή μας έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας των συναδέλφων καταστηματαρχών, των εργαζομένων τους αλλά και των πελατών τους, όσο και των περίοικων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την δημόσια υγεία!
Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία.
Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.
Τονίζουμε την προθυμία όλων μας να συνεπικουρήσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών ΦΠΠ, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα, ημερίδων, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών-χρηστών ΦΠΠ.
Η Συνέλευση Αντιπροσώπων Κλαδών του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων
(11/3/2024)
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ CYCLOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΠΠ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας συμπαρατάσσεται με τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων του νομού Πρέβεζας, σχετικά με την προτεινόμενη διαδικασία συλλογής των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως αυτές εκφράζονται με το παρακάτω ψήφισμα. Η ανάγκη ορθής διαχείρισης των κενών συσκευασιών είναι αδιαμφισβήτητη αλλά για να έχει επιτυχία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω διαβούλευσης και συναίνεσης όλων των εμπλεκομένων και πρωτίστως με μέριμνα για τη υγεία τους, όπως και για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

 

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

                                                                                                         05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024                                                 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ CYCLOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΠΠ


    Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων του νομού Πρέβεζας ή οι υπεύθυνοι επιστήμονες αυτών, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση της εταιρείας CYCLOS όπως αυτή μας δημοσιοποιήθηκε με το σεμινάριο της 14ης Φεβρουαρίου
    Εκφράζουμε ομόφωνα την κάθετη αντίρρησή μας στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά: την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού.
    Η αντίρρησή μας έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας εμάς των ίδιων, των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας, όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την δημόσια υγεία! Επίσης θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία.
    Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα. 
    Τονίζουμε την προθυμία όλων μας να συνεπικουρήσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών ΦΠΠ, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών-χρηστών ΦΠΠ.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Εκδήλωση για την ελιά, τις προσβολές του ελαιόκαρπου και το ελαιόλαδο

O Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας και η ΔΑΟΚ Πρέβεζας σας προσκαλούν στην Εσπερίδα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου με τίτλο: «Ολοκληρωμένη διαχείριση παθογόνων ελαιόκαρπου για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής προστιθέμενης αξίας» Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00, «Θεοφάνειος Αίθουσα Τέχνης» Πρέβεζα 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

18:00–18:15 Προσέλευση -Χαιρετισμοί 
18:15–18:30 Ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς: Λιανολιά Πρέβεζας ή Κορωνέικη (Α. Γάτσιος, ΔΑΟΚ Πρέβεζας, Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας) 
18:30–18:45 Γλοιοσπόριο της ελιάς και ρόλος του δάκου στην μετάδοση του παθογόνου –ευαισθησία ποικιλιών ελιάς σε ασθένειες (Ε. Παπλωματάς, Καθηγητής, Εργ. Φυτοπαθολογίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΓΠΑ) 
18:45–19:00 HQoliveoil: Bασικοί στόχοι και υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (Α. Τζίμα, Επ. Καθηγήτρια, Εργ. Φυτοπαθολογίας ΓΠΑ) 
19:00–19:15 Χαρακτηρισμός στελεχών του γλοιοσπορίου από ελαιόδενδρα της Δ.Κ. Μυρσίνης και μελέτη επίδρασης θερμοκρασίας στην ανάπτυξή τους (Γ. Πάτσης, Συμβασιούχος Ερευνητής Γεωπόνος, Εργ. Φυτοπαθολογίας ΓΠΑ) 
19:15–19:30 Επίδραση ασθενειών ελαιόκαρπου στην ποιότητα ελαιόλαδου (Ι. Ρούσσης, Ομ. Καθηγητής, & Α. Μπαδέκα, Αν. Καθηγήτρια, Εργ. Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) 
19:30–19:45 Ερωτήσεις –Συζήτηση 
19:45–20:00 Επίδειξη τεχνικών απομόνωσης μυκήτων και ανάλυσης ελαιόλαδου 
20:00–20:30 Κλείσιμο εσπερίδας με συζήτηση -καφέ 

 Σε μια κρίσιμη καμπή για την ελαιοκαλλιέργεια, παλιές ασθένειες (γλοιοσπόριο) και εχθροί (δάκος) έχουν αποκτήσει νέα δυναμική, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και έχοντας άμεση επίδραση στο ελαιοκομικό εισόδημα. Καλούνται οι γεωπόνοι, οι παραγωγοί και όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα της ελαιοπαραγωγής να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, όπου ειδικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν σημαντικές πτυχές των σοβαρών ελαιοκομικών προβλημάτων. 
Δείτε το πρόγραμμα και την πρόσκληση της εκδήλωσης:

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοινώσεις ΓΕΩΤΕΕ και ΠΟΣΕΓ για το θέμα της ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων.

Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται ξανά κινητικότητα στο θέμα της ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων. Χθες 14 Φεβρουαρίου η εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε. διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο για το θέμα και κάλεσε τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων να συμμετάσχουν και να ενημερωθούν. Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των καταστημάτων γιατί καλούνται να πάρουν μέρος σε ένα σύστημα που τους ορίζει ως τους αποκλειστικώς υπεύθυνους για τη συλλογή των κενών από τους παραγωγούς και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ο σχετκός διάλογος. Για το θέμα εξέδωσε Ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ), ενώ το ΓΕΩΤΕΕ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκφράζοντας επίσης σοβαρές επιφυλάξεις.
Δείτε την Ανακοίνωση της ΠΟΣΕΓ εδώ
Δείτε την Επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, που πραγματοποιήθηκε στις  7-2-2024, καταδικάζει την καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος από την κυβέρνηση με την προσπάθεια θεσμοθέτησης ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τάσσεται υπέρ της δωρεάν δημόσιας παιδείας.
Ήδη, ο δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα, σχεδόν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η παραπαιδεία έχει κυριαρχήσει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει αποκλειστικό στόχο την επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις, προκαλώντας ένα κόστος που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί από το πενιχρό εισόδημα πολλών ελληνικών οικογενειών, υπό το βάρος μάλιστα του πληθωρισμού της απληστίας. Επιπλέον, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το κόστος σίτισης και στέγασης είναι απαγορευτικό για πολλά νοικοκυριά, ειδικά αν σπουδάζουν 2 ή παραπάνω παιδιά σε διαφορετικές πόλεις. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να σπουδάσουν στην σχολή της αρεσκείας τους, λόγω οικονομικής στενότητας της οικογένειας. 
Αυτή την ανισότητα από την παιδική ηλικία, αυτή την ανώμαλη προσγείωση των παιδικών ονείρων σε μία εντεινόμενη δυστοπία, έρχεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι έχοντες θα σπουδάζουν σε όποια ιδιωτική σχολή επιθυμούν με συμβολικές διαδικασίες, ενώ οι μη έχοντες θα διαγκωνίζονται να «πετύχουν» στα δημόσια Πανεπιστήμια που θα παραμείνουν σε λειτουργία. Τα δημόσια Πανεπιστήμια, ήδη, ασφυκτιούν καθώς η χρηματοδότησή τους είναι στον πάτο της σχετική λίστας της Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση μεθοδεύει την περαιτέρω περικοπή της στήριξής τους. Στο τέλος, θα εξαναγκαστούν να προσχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και σχολών, προκειμένου παραμείνουν «βιώσιμα».
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας ενώνει τη φωνή του μαζί με το φοιτητικό κίνημα, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και απαιτεί:
1. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.
2. Απαρέγκλιτη τήρηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
3. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία.
4. Πτυχία με αξία – μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, που πραγματοποιήθηκε στις  7-2-2024,  χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία ως το Βέλγιο, τη Ρουμανία, την Πολωνία, που αποδεικνύουν ότι κοινή ρίζα των προβλημάτων είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η στρατηγική της “πράσινης μετάβασης” της Ε.Ε.. Οι κατευθύνσεις αυτές επιβάλλουν περαιτέρω εμπόδια στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και ανατροπές στις ενισχύσεις - επιδοτήσεις των μικρών και μεσαίων αγροτών, προς όφελος των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων. 
Συμπαραστεκόμαστε και σ’ αυτή τη μάχη των αγροτών και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα δίκαια αιτήματά τους. Είναι ένας αγώνας για την ίδια την ζωή τους και την υπόστασή τους.  Αυτή η πολιτική καταδικάζει τους αγροτοκτηνοτρόφους να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, την ώρα που έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτικά εφόδια, ενώ οι ίδιοι είναι εκτεθειμένοι, χωρίς ουσιαστικά αποζημιώσεις, απέναντι στις καταστροφικές πλημμύρες και τις ζημιές που προκαλούν οι διάφορες ασθένειες στις καλλιέργειες και τα ζώα. 
Από τους αγρότες και κτηνοτρόφους θησαυρίζουν οι διάφοροι επιχειρηματίες, οι οποίοι με την απογείωση των τιμών "από το χωράφι στο ράφι", φέρνουν σε απόγνωση τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Μας αφορά όλες κι όλους, γιατί ενώ αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν αυξάνοντας, μόνο για φέτος, τον τζίρο τους κατά 700 εκ. €, ενώ ο όγκος των πωλήσεων πέφτει! Η εργαζόμενη κοινωνία και οι μικροί και μεσαίοι αγρότες ασφυκτιούν οικονομικά, ενώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ έφτασε τα 11 δισ. € μόνο για φέτος. 
Ο δρόμος και οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η φυσική αντίδραση σε μια σειρά αποφάσεων των τελευταίων χρόνων, οι οποίες αλλάζουν το χάρτη της Πρωτογενούς Παραγωγής στην χώρα μας και την μετατρέπουν σε υπόθεση λίγων μεγάλων επιχειρήσεων και παραγωγών. 
Απέναντι σε αυτή την τρομακτική καθημερινότητα οι παραγωγοί μας έχουν να αντιμετωπίσουν και ακόμα μια επίθεση από την μεριά του κεφαλαίου, με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την ανασυγκρότηση να ανατίθεται σε «αναδόχους» επιχειρηματικούς ομίλους (μεγάλες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου –όπως η ΤΕΡΝΑ με τον ΙΑΝΟ, οι βιομήχανοι ξύλου για τη διαχείριση των δασών μετά τις πυρκαγιές). 
Επιπλέον βάρος για όλους τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς επίσης, αποτελεί η αναγγελία για την αλλαγή του κανονισμού ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, που προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να μεταφέρει το κόστος ασφάλειας εξολοκλήρου στους παραγωγούς. Η αγροτική πολιτική χρειάζεται σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνίας για ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος και την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 
Καταδικάζουμε κάθε μεθόδευση, καταστολή και συκοφαντία, από όποιον κι αν προέρχεται σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους. 
Εκφράζουμε γι άλλη μια φορά την αλληλεγγύη στον αγώνα τους και ζητάμε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους για: 
την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, 
100% αποζημιώσεις για τις ζημιές, 
μείωση του κόστους παραγωγής, 
αφορολόγητο πετρέλαιο, 
κατώτατες εγγυημένες τιμές,
Προσλήψεις γεωπόνων και ενίσχυση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών για την δωρεάν επιστημονική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Οι θέσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για τα "αγροτικά" φωτοβολταϊκά (άρθρο 33 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας παίρνει θέση αναφορικά με το άρθρο 33, ως προς την εγκατάσταση Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας εκφράζοντας έντονες ενστάσεις.

 Αρχικά ο σύλλογος αναγνωρίζει και επιδοκιμάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εν γένει ως μια δόκιμη και αναγκαία μέθοδο κάλυψης σε μεγάλο βαθμό του ενεργειακού προβλήματος της χώρας, με ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση των ρυπογόνων παραγόντων της ατμόσφαιρας που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η εγκατάσταση των εν λόγω πάρκων (ακόμα και με παραγωγή μικρότερη ή ίση με 1MW) σε εύφορες εκτάσεις, δύναται να προκαλέσει ένταση του προβλήματος της επισιτιστικής κρίσης στη χώρα. Ο ήδη περιορισμένος αριθμός γεωργικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ελλάδας πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω διατιθέμενος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Στο άμεσο μέλλον οι επιπτώσεις θα καταστούν ορατές καθώς η μείωση της παραγόμενης ποσότητας εγχώριων προϊόντων πρωτογενούς τομέα θα είναι σημαντική, καθιστώντας τη χώρα αποκλειστικά, εισαγωγέα νωπών προϊόντων. 

 Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση ταυτόχρονης καλλιέργειας με τα πάνελ (κάτω από αυτά), όπως ο νομοθέτης προϋποθέτει για αδειοδότηση της εγκατάστασης των δεύτερων σε καλλιεργήσιμη έκταση, φαίνεται να επηρεάζεται η συνολική υγεία, ευρωστία και παραγωγικότητα των φυτών. Συγκεκριμένα, ο όγκος των πάνελ και η έκταση που αυτά καλύπτουν, μειώνει σημαντικά τη φωτοσυνθετική ικανότητα και τον επαρκή αερισμό των φυτών, καθιστώντας τα υπανάπτυκτα και ευπαθή σε προσβολές παθογόνων, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση του τελικού προϊόντος . 

 Τέλος είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη προσπάθεια νέων παραγωγών προς αειφόρο αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και καθετοποίηση της παραγωγής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Φαίνεται πως ακόμα και από μικρές σε μέγεθος καλλιεργητικές εκτάσεις είναι δυνατή η παραγωγή υψηλών ποιοτικά προϊόντων που εκτός από την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού, ταξιδεύουν εκτός συνόρων συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι πραγματικά λυπηρό η προσπάθεια αυτή να σταματήσει εδώ, λόγω περαιτέρω περιορισμού των διαθέσιμων προς καλλιέργεια εκτάσεων. 

Ο σύλλογος σε μια προσπάθεια προστασίας της ελληνικής καλλιεργήσιμης έκτασης και των προϊόντων αυτής, θεωρεί πώς η εύφορη γη θα πρέπει να αξιοποιείται αποκλειστικά σε καλλιέργειες παραγωγικές και αποδοτικές για την κάλυψη των αναγκών διατροφής του πληθυσμού και προτείνει εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σημεία μη παραγωγικά (όπως: παραπλεύρως οδικών δικτύων, άνωθεν αρδευτικών καναλιών ή σε νότιες πλαγιές χαμηλής βοσκοϊκανότητας). 

 Πρέβεζα 17/01/2024 , 

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Γάτσιος Αναστάσιος
 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παυλίδου Ευθαλία 
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Τέλμα στις αποζημιώσεις των θερμοκηπίων για τις θεομηνίες


Την τελευταία διετία (2022-23) σημειώθηκαν τρεις (3) αλλεπάλληλες θεομηνίες (ανεμοθύελλες και χαλάζι) οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες θερμοκηπιακές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας. Οι ζημιές αφορούσαν όχι μόνο τα υλικά κάλυψης αλλά και τον σκελετό των θερμοκηπίων και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και έφταναν μέχρι την ολοσχερή καταστροφή της εγκατάστασης. Παράλληλα και άλλες μη γεωργικές επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές από τα ίδια καιρικά φαινόμενα.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις, περισσότερες από 100 συνολικά, αιτήθηκαν την αποζημίωσή τους μέσω του προγράμματος Κρατικής Αρωγής με βάση τον νόμο 4797/2021 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζημιών από θεομηνίες. Μόνο που ο νόμος αυτός είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόχειρης νομοθεσίας, καθώς μέσα σε 2 χρόνια τροποποιήθηκε από 17(!) άλλους νόμους σε 58 (!!) διαφορετικές παραγράφους και ενώ προστέθηκαν 5 άρθρα και 32 (!!!) παράγραφοι. Σε συνδυασμό με την δαιδαλώδη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης παραπέμπει σε συμβολική νομοθέτηση, δηλ. σε διάταξη που δημιουργεί ελπίδες στους πολίτες, δημιουργώντας ταυτόχρονα διοικητικά βάρη, αλλά δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν, 2 χρόνια μετά τις πρώτες ζημιές καμιά επιχείρηση δεν έχει αποζημιωθεί στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Ο νόμος προβλέπει αποζημίωση των επιχειρήσεων για το μέρος της ζημιάς που δεν έχει ασφαλιστεί σε ιδιωτικές εταιρείες. Ειδικά για τις αγροτικές επιχειρήσεις προβλέπεται να αποζημιώνονται τα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, με την προϋπόθεση να οριοθετήσει την πληγείσα περιοχή ο ΕΛΓΑ. Επίσης, απαιτείται να έχει δηλωθεί η αντίστοιχη καλλιέργεια ή εκτροφή και να έχει πληρωθεί το υποχρεωτικό ασφάλιστρο που αφορά τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ. Από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρου ο νόμος 4797/2021 εξαιρεί τις πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές επιχειρήσεις γιατί ασφαλίζονται προαιρετικά, όπως και τις εκμεταλλεύσεις ανθοκομικών, καλλωπιστικών προϊόντων και φυτωρίων. Όμως, ο ίδιος νόμος δεν εξαιρεί τις θερμοκηπιακές επιχειρήσεις παραγωγής κηπευτικών, παρόλο που επίσης ασφαλίζονται προαιρετικά. Δημιουργείται, έτσι, ένα επιπλέον πρόσκομμα στην όλη διαδικασία, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν εισηγείται θετικά για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών όταν αφορά θερμοκήπια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν ακόμα και οι μονάδες για τις οποίες είναι ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο. Κατά συνέπεια καταστρατηγείται και το πνεύμα του θεσμού της Κρατικής Αρωγής που είναι να συνδράμει τις πληγείσες επιχειρήσεις για στοιχεία ενεργητικού που δεν είναι ασφαλισμένα. Έχοντας υπόψη ότι ως αντικείμενο του νόμου περιγράφεται η ‘αύξηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων κρατικής αρωγής, η μείωση του χρόνου καταβολής των επιχορηγήσεων και η μείωση των διοικητικών βαρών’, γίνεται αντιληπτή η παταγώδης αποτυχία του.

Επειδή στο μέλλον οι θεομηνίες είναι πιθανότερο να ενταθούν παρά να εκλείψουν, κρίνεται απαραίτητο να αναθεωρηθεί άμεσα και πλήρως το νομικό πλαίσιο, θεσπίζοντας διαδικασίες που θα αποζημιώνουν ουσιαστικά και σύντομα τους άτυχους δικαιούχους της κρατικής αρωγής. 
Διαβάστε περισσότερα...