Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας.


Δελτίο Τύπου εξέδωσε σήμερα (11/12/2019) η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας για την επικίνδυνη νεοεμφανιζόμενη ίωση της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας.
Για την επικίνδυνη αυτή ίωση είχαμε γράψει αναλυτικά σχετικό άρθρο στις 27 Σεπτεμβρίου.
Το Δελτίο Τύπου της ΔΑΟΚ Πρέβεζας έχει ως εξής:





Θέμα: « Νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός για την καλλιέργεια της τομάτας και την πιπεριάς»

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) έχει βρεθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά πλέον και στη χώρα μας. Προσβάλλει κυρίως τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς, ενώ άλλα αυτοφυή λειτουργούν ως αποθήκες του ιού.
Μειώνει την παραγωγή κατά 30-70% και οι παραγόμενοι καρποί είναι μη εμπορεύσιμοι γιατί εμφανίζουν κίτρινες ή καστανές κηλίδες και δακτυλίους, ρυτίδωση, παραμόρφωση ή και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Στα φύλλα τα συμπώματα μπορεί να είναι χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος ή και στένωση.
Ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένα φυτά ή και με σπόρους και στη συνέχεια με μηχανικό τρόπο (επαφή). Για αυτό το λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να:
  • Προμηθεύονται πιστοποιημένο σπόρο ή φυτάρια που συνοδεύονται απαραίτητα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία (όπως και το φακελάκι των σπόρων) θα πρέπει να διατηρούν για 1 χρόνο στο αρχείο τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε νέα και ιδίως «δοκιμαστικά» υβρίδια, γιατί μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί.
  • Ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
  • Παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο
  • Περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων ή να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα.
  • Καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου.
Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ





ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ



Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Αποζημιώσεις και ριζική αναδιοργάνωση δακοκτονίας ζητά ο ΣΕΔΗΚ


 Αναλυτικό και εμπεριστατωμένο υπόμνημα για τις αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, λόγω των εκτεταμένων φετινών ζημιών από το δάκο, καθώς και για τη ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας, κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος και δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης.
Ολόκληρο το υπόμνημα μπορείτε να δείτε εδώ.
Αντιγράφουμε το τελευταίο μέρος του υπομνήματος με τις σχετικές προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για την ριζική αναδιοργάνωση του προγράμματος δακοκτονίας:
 Προτάσεις:
Οι φετινές εκτεταμένες δακοπροσβολές, ασφαλώς πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για μια σοβαρή επί τέλους μελέτη και ριζική λύση του χρόνιου προβλήματος.
Όλα τα αίτια που έχουν επισημανθεί και πιθανώς και άλλα, πρέπει με ευθύνη της Πολιτείας να εξαλειφθούν και παράλληλα να δρομολογηθούν μέτρα για μια μόνιμη μελλοντική αντιμετώπιση.
- Η χρηματοδότηση πρέπει να καταστεί επαρκής κάθε χρόνο σε κάθε περιοχή ανάλογα με τις κλιματικές και άλλες συνθήκες. Οι ψεκασμοί δεν μπορεί να καθορίζονται με βάση λογιστικά άλλα με βάση επιστημονικά κριτήρια, ανάλογα με τα δεδομένα της εξέλιξης του εντόμου.
- Η καταβολή των εισφορών των παραγωγών πρέπει να αναθεωρηθεί. Ορθό είναι να γίνεται με βάση τον αριθμό των προστατευόμενων δέντρων και να καταβάλλεται από τις επιδοτήσεις ώστε να είναι εξασφαλισμένη. Τα ελαιοτριβεία πρέπει να απαλλαγούν από αυτή την ευθύνη ώστε να επιτελούν ελευθέρα την πραγματική αποστολή τους.
- Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως και να καθοριστούν νέοι κανόνες για την εφαρμογή της μεθόδου, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες αγρονομικές και εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις ελαιοκομικές περιοχές.
- Ο 1ος γενικός ψεκασμός πρέπει να γίνεται έγκαιρα ανάλογα με την πρωιμότητα της χρονιάς σε κάθε περιοχή και να εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους ανεξαιρέτως τους ελαιώνες ακόμη εκείνων σε δύσβατες περιοχές με εξέταση ακόμη και της χρήσης drones εάν εξασφαλιστει η οικολογική τους καταλληλότητα. Και αν υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να γίνεται και δεύτερος και τρίτος.
- Το εποπτικό προσωπικό (τομεάρχες) πρέπει να προσλαμβάνεται έγκαιρα για 8 μήνες απο τέλη Απριλίου -αρχές Μάιου ώστε να ενημερώνεται και εκπαιδεύεται πλήρως στις συνθήκες της περιοχής που θα εργαστεί.
- Τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα πρέπει να επιλέγονται αφού ελεγχθεί στην πράξη με πειραματικές δοκιμές η αποτελεσματικότητα τους, απο αρμοδία ιδρύματα όπως γινόταν και στο παρελθόν.
- Η βιολογία και κυκλοφορία του εντόμου πρέπει να παρακολουθείται όλο τον χρόνο (ακόμη και τον χειμώνα) απο τα υπάρχοντα ερευνητικά Ινστιτούτα και Κέντρα προστασίας φυτών με δίκτυα παγίδων άλλα και ρίψεις επισκόπησης (sondage) και να εκδίδεται δελτίο πορείας του εντόμου όπως γίνεται και με άλλες φυτονόσους. Έτσι, θα υπάρχει ενημέρωση των υπηρεσιών εφαρμογής για την εποπτεία και αξιολόγηση των δεδομένων δικτύων παγίδων που εγκαθίσταται απο το σύστημα.
Ίδρυση ειδικού φορέα Δακοκτονίας ΝΠΙΔ στην Περιφέρεια
Η αντιμετώπιση όλων των προηγούμενων προβλημάτων όπως έχει αποδειχτεί από τις εμπειρίες των τελευταίων ετών δεν μπορεί να γίνει με τις κατά καιρούς πρόσκαιρες επί μέρους θεραπείες και εμβαλωματικές λύσεις των εκάστοτε παρουσιαζόμενων προβλημάτων. Συνήθως η επίλυση κάποιων από αυτά, προκαλεί την δημιουργία άλλων, πλέον δυσεπίλυτων.
Ο ΣΕΔΗΚ θεωρεί ότι μια ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ριζική αναδιοργάνωση του ισχύοντος συστήματος με την δημιουργία ενός νέου ειδικού φορέα που θα έχει την συνολική επιστημονική, διοικητική και οικονομική ευθύνη, όπως το παλαιό «Ταμείο Προστασίας Ελαιοπαραγωγής».
Ο φορέας αυτός για να έχει ευελιξία, θα πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα ως ΝΠΙΔ όπως παλαιότερα το «Ταμείο Προστασίας Ελαιοπαραγωγής» , να έχει κεντρική και περιφερειακή διάρθρωση με έδρες στις Περιφέρειες και παραρτήματα στις Περιφερειακές Ενότητες. Θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την οργάνωση και την διεξαγωγή της συλλογικής Δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις και εμπειρίες.
Παράλληλα μπορεί να έχει αρμοδιότητα για την υλοποίηση και ευρύτερων προγραμμάτων που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (Ισπανία, Τυνησία κ.α.).
Οπωσδήποτε ο φορέας θα πρέπει να συνεργάζεται με τις Κεντρικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) των Περιφερικών Ενοτήτων, καθώς και με τα Ιδρύματα Έρευνας και Κέντρα Προστασίας Φυτών κάθε περιοχής τα οποία μπορούν να ενεργούν δοκιμές νέων φαρμάκων, συσκευών, οργάνων και υλικών δακοκτονίας, εκπαιδεύσεις προσωπικού αλλά και διατήρηση δικτύων παρακολούθησης του εντόμου κατά όλη την διάρκεια του έτους.
Πόροι του φορέα μπορούν να είναι οι εισφορές που ήδη καταβάλλουν οι παραγωγοί αφού εξορθολογιστεί ο τρόπος της είσπραξης τους ώστε να μη διαφεύγουν οι επιτήδειοι. Σαν βάση των εισφορών πρέπει να είναι ο αριθμός των ελαιοδέντρων, ή η έκταση των ελαιώνων και η είσπραξη να γίνεται από τις επιδοτήσεις και θα αποδίδονται στον Φορέα.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Κατάσχεση 7 τόνων κηπευτικών από Αλβανία λόγω αυξημένων υπολειμμάτων.

Νέο κρούσμα είχαμε με κηπευτικά από Αλβανία που είχαν υψηλά υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Θυμίζουμε ότι και στις 9 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) ότι οι συνοριακές αρχές της Ελλάδος, κατάσχεσαν παρτίδα πιπεριών και κολοκυθιών από την Αλβανία λόγω υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων.

Χθες Πέμπτη (24/10/2019) οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων προχώρησαν στην κατάσχεση κηπευτικών, προέλευσης Αλβανίας, συνολικού βάρους 6.995 κιλών.

Μετά από έλεγχο και εργαστηριακή εξέταση, ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Ειδικότερα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

-401 χαρτοκιβώτια με πιπεριές βάρους 4.687 κιλών,
-250 χαρτοκιβώτια με κολοκυθάκια βάρους 1.751 κιλών και
-67 χαρτοκιβώτια με τοματίνια βάρους 557 κιλών.

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Προδιαγραφές συγκομιδής και εμπορίας των ακτινιδίων.

Ενώ η περίοδος συγκομιδής των ακτινιδίων έχει ήδη ξεκινήσει, υπενθυμίζουμε τις προδιαγραφές συγκομιδής και εμπορίας που έχει θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την υπ' αριθ. 9475/136897/2019 Απόφασή του:

1. Η συγκομιδή της ποικιλίας Hayward ξεκινάει την 15η Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ ως ημερομηνία έναρξης της εμπορίας ορίζεται η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής δεν εκδίδουν πλέον αποφάσεις έναρξης συγκομιδής αφού οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν πάγια για όλη τη χώρα. Για τις υπόλοιπες ποικιλίες το Υπουργείο δεν έχει ορίσει ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής και εμπορίας αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές ωρίμανσης που αναφέρονται παρακάτω.
2. Τα ακτινίδια που παραλαμβάνονται από τα συσκευαστήρια για συσκευασία-τυποποίηση πρέπει να έχουν βαθμό ωρίμανσης 6,2ο Brix ή 15% μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.
3. Οι έμποροι - εξαγωγείς/αποοτολείς που εξάγουν προς τρίτες χώρες ή αποστέλλουν προς την Ε.Ε. αντίστοιχα, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα κατά την εξαγωγή/αποστολή έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμασης τουλάχιστον 6,2 ° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%. Ειδικά για την ποικιλία Hayward οφείλουν να διασφαλίζουν ότι έχει τηρηθεί η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής της 15ης Οκτωβρίου.
4. Οι έμποροι - εισαγωγείς/παραλήπτες που εισάγουν από τρίτες χώρες ή παραλαμβάνουν από την Ε.Ε. οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα κατά την εισαγωγή/παραλαβή έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμασης τουλάχιστον 6,2 ° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%. 
5. Οι έμποροι που διαθέτουν ακτινίδια στην εγχώρια αγορά, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι κατά τον χρόνο διάθεσης τα ακτινίδια έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμασης τουλάχιστον 9,5° Brix. Ειδικά στην περίπτωση που καλλιεργούν και διακινούν στην εγχώρια αγορά την ποικιλία «Hayward», οφείλουν να διασφαλίζουν αφενός μεν, ότι έχει τηρηθεί η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής, αφετέρου δε, ότι τηρείται η ημερομηνία έναρξης εμπορίας.
6. Η διακίνηση των ακτινιδίων σε όλα τα στάδια εμπορίας, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και εκτός Ελλάδας επιτρέπεται να γίνεται σε συσκευασίες μέγιστου βάρους 20 κιλών, προκειμένου να διασφαλίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. 
7. Οι τυποποιητές-συσκευαστές που παραλαμβάνουν ποσότητες ακτινιδίων από παραγωγούς για συσκευασία είναι υποχρεωμένοι να εισέρχονται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ και να καταχωρούν τα πλήρη στοιχεία των παρτίδων αυτών. Τα στοιχεία που πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρούνται είναι τα εξής:
α) Τον Κωδικό Συσκευαστηρίου.
β) Τον Α.Φ.Μ. του παραγωγού και το όνομα του παραγωγού που παραδίδει την προς δήλωση ποσότητα.
γ) Την ημερήσια «εισερχόμενη ποσότητα» των προς τυποποίηση/συσκευασία ακτινιδίων σε χιλιογραμμάρια (kg) ανά παραγωγό που την παραδίδει.
δ) Την ημερομηνία παραλαβής της κάθε «εισερχόμενης ποσότητας» ακτινιδίων που παραλαμβάνει από κάθε παραγωγό.
ε) Την ποικιλία της κάθε «εισερχόμενης ποσότητας» ακτινιδίων.
στ) Το νομό καταγωγής της κάθε «εισερχόμενης ποσότητας» ακτινιδίων.
ζ) Τον Αριθμό Δελτίου Αποστολής που έχει εκδοθεί από τον παραγωγό ή τον Αριθμό Δελτίου Αποστολής που εκδίδεται από το τυποποιητήριο/συσκευαστήριο σε περίπτωση που ο παραγωγός εμπίπτει σε ειδικό καθεστώς.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Επικίνδυνη ίωση της τομάτας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στην Κρήτη, σύμφωνα με επείγον έγγραφο του ΥΠΑΑΤ.


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας ToBRFV (Ιός της Καστανής Ρυτίδωσης των Καρπών της Τομάτας). Ο ιός εντοπίστηκε σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη. Πρόκειται για νεοφανή και αναδυόμενο επιβλαβή οργανισμό καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας (Solanum lycopersicum) και της πιπεριάς (Capsicum spp.) Ιδιαίτερη ευαισθησία στον ToBRFV παρουσιάζουν οι ποικιλίες τομάτας οι οποίες διαθέτουν γονίδια ανθεκτικότητας για άλλους ιούς του γένους Tobamovirus (TMV και ToMV).

Ο ιός ToBRFV ανήκει στο γένος Tobamovirus το οποίο περιλαμβάνει γνωστούς ιούς όπως είναι ο ιός του μωσαϊκού του καπνού (TMV) και ο ιός του μωσαϊκού της τομάτας (ToMV). Ο ToBRFV μεταδίδεται μηχανικά με την επαφή μεταξύ των φυτών, με τις καλλιεργητικές φροντίδες των εργαζομένων (μολυσμένα εργαλεία, ρούχα προσωπικού), με μολυσμένο φυτωριακό υλικό και πιθανόν με το σπόρο. Έχουν επίσης σημειωθεί και μεταδόσεις μέσω εντόμων που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση σε υπό κάλυψη καλλιέργειες (μεταφορά γύρης με βομβίνους – Bombus terrestris). Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, το οποίο, κυρίως αν παραμείνουν σε αυτό μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να διατηρηθεί μολυσμένο τουλάχιστον για έξι (6) μήνες.


Α. ΦΥΤΑ ΞΕΝΙΣΤΕΣ: Η τομάτα (Solanum lycopersicum) και η πιπεριά (Capsicum spp.) αποτελούν τους κύριους ξενιστές του ToBRFV. Σε τεχνητές μολύνσεις ο ιός μπορεί να προσβάλει και να προκαλέσει συμπτώματα και στα είδη Nicotiana benthamiana, N. glutinosa, N. sylvestris, N. tabacum (καπνός). Ζιζάνια όπως τα Chenopodiastrum murale και Solanum nigrum προσβάλλονται από τον ιό και μπορεί να λειτουργήσουν ως αποθήκες του ιού στη φύση.Β. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Στην τομάτα, τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία. Οι ποικιλίες τομάτας με το γονίδιο ανθεκτικότητας Tm-22 (που χρησιμοποιείται ενάντια σε άλλους tobamo-ιούς) είναι ευπαθείς στον ToΒRFV. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα, στελέχη και τους καρπούς. Τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν χλώρωση, μωσαϊκό (Εικ. 1), ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και περιστασιακά στένωση. Νεκρωτικές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε ποδίσκους, κάλυκες και μίσχους. Οι καρποί εμφανίζουν κίτρινους (Εικ. 2) ή καστανούς δακτυλίους, καστανές περιοχές και ρυτίδωση, όπως επίσης παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα ανωτέρω συμπτώματα καθιστούν τους καρπούς της τομάτας μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση. Η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 30 έως 70%. Στην πιπεριά, τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν παραμορφώσεις του ελάσματος, κιτρινίσματα και μωσαϊκό. Οι καρποί της πιπεριάς εμφανίζουν παραμορφώσεις, ανομοιόμορφο χρωματισμό με κίτρινες και καστανές περιοχές και πράσινες ραβδώσεις. 

Γ.ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ: Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά

Στους καλλιεργητές τομάτας, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό ToBRFV, συστήνονται τα κάτωθι μέτρα: 1. Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου. 2. Συστηματικός έλεγχος των σπορείων και απομάκρυνση / καταστροφή των φυταρίων που τυχόν έχουν προσβληθεί ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα. 3. Χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων για φύτευση. 4. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο, και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης. 5. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S ή αποβουτυρωμένου γάλακτος (τουλάχιστον 3.5% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη). 6. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών. 7. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά. 8. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων. 9. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης. 10. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους περίξ των θερμοκηπίων. 11. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου. 12. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων. 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο για τον ιό ToBRFV με αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεκινάει την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ο 3ος ψεκασμός του προγράμματος Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας εκδόθηκε σήμερα (19-9-2019) το παρακάτω Δελτίο Τύπου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας ενημερώνει ότι την Παρασκευή 20-9-2019 θα ξεκινήσει ο τρίτος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2019, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή (σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αυξημένη σχετική υγρασία) ευνοούν την αύξηση των δακοπροσβολών.
Από τα στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας ο αριθμός των ενήλικων εντόμων στις παγίδες είναι υψηλός στην παραλιακή ζώνη και μέτριος έως υψηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Ο ψεκασμός θα είναι δολωματικός, θα γίνει σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Οι ακριβείς ημερομηνίες των ψεκασμών στις διάφορες Τοπικές Κοινότητες καθώς και η συνολική διάρκεια θα εξαρτηθούν και από τις καιρικές συνθήκες.

Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα είναι:
Άγιος Γεώργιος, Άνω & Κάτω Ρευματιά, Άνω Ράχη, Αρχάγγελος, Βρυσούλα, Γαλατάς Δεσποτικά, Εκκλησιές, Καμαρίνα, Κανάλι, Καστροσυκιά, Κοτσανόπουλο, Κρυοπηγή, Λούρος, Μεγαδένδρο, Μελιανά, Μιχαλίτσι, Μυρσίνη, Μύτικας, Νέα Κερασούντα, Νέα Σαμψούντα, Νέα Σινώπη, Νικόπολη, Παπαδάτες, Πολυστάφυλο, Ριζά, Ριζοβούνι, Ρωμιά, Σκιαδάς, Σφηνωτό, Τρίκαστρο, Φλάμπουρα, Χειμαδιό, Ωρωπός. 
Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς:
1. Να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των συνεργείων στις Τοπικές Κοινότητες για τις ακριβείς ημερομηνίες ψεκασμού των περιοχών τους. 
2. Να έχουν ανοιχτά τα ελαιοκτήματα για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού. 
3. Να συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα συνεργεία και με την υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του προγράμματος. 


Ο Προϊστάμενος Δ/νσης


ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Αναγνωρίστηκε ως Integrated Master το πτυχίο Γεωπονίας του Α.Π.Θ.


Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ενημερώνει τα μέλη του ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση, με την οποία διαπιστώνεται ότι: «η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων».

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι σήμερα, αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις έχουν εκδοθεί για:

  • τα 6 υφιστάμενα Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ 3945/Β’/11-9-2018),
  • το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ 4130/Β’/20-9-2018) και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων (ΦΕΚ 4268/Β’/27-9-2018) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • τα Τμήματα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος και Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΦΕΚ 496/Β’/20-2-2019).


Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Ξεκινάει την Τρίτη 20 Αυγούστου ο 2ος ψεκασμός του προγράμματος Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας εκδόθηκε σήμερα (19/8/2019) το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας ενημερώνει ότι την Τρίτη 20-8-2019 θα ξεκινήσει ο δεύτερος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2019, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή (υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη σχετική υγρασία) ευνοούν την αύξηση των δακοπροσβολών.
Από τα στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας ο αριθμός των ενήλικων εντόμων στις παγίδες είναι υψηλός στην παραλιακή ζώνη και μέτριος στις υπόλοιπες περιοχές.

Ο ψεκασμός θα είναι δολωματικός, θα γίνει σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Οι ακριβείς ημερομηνίες των ψεκασμών στις διάφορες Τοπικές Κοινότητες καθώς και η συνολική διάρκεια θα εξαρτηθούν και από τις καιρικές συνθήκες.

Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα είναι:
Άγιος Γεώργιος, Άνω & Κάτω Ρευματιά, Άνω Ράχη, Αρχάγγελος, Βρυσούλα, Γαλατάς Δεσποτικά, Εκκλησιές, Καμαρίνα, Κανάλι, Καστροσυκιά, Κοτσανόπουλο, Κρυοπηγή, Λούρος, Μεγαδένδρο, Μελιανά, Μιχαλίτσι, Μυρσίνη, Μύτικας, Νέα Κερασούντα, Νέα Σαμψούντα, Νέα Σινώπη, Νικόπολη, Παπαδάτες, Πολυστάφυλο, Ριζά, Ριζοβούνι, Ρωμιά, Σκιαδάς, Σφηνωτό, Τρίκαστρο, Φλάμπουρα, Χειμαδιό, Ωρωπός. 
Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς:
1. Να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των συνεργείων στις Τοπικές Κοινότητες για τις ακριβείς ημερομηνίες ψεκασμού των περιοχών τους. 
2. Να έχουν ανοιχτά τα ελαιοκτήματα για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού. 
3. Να συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα συνεργεία και με την υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του προγράμματος. 


Ο Προϊστάμενος Δ/νσης


ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

 Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Προς λειτουργία η πρότυπη «Φάρμα Ήπειρος».


Σάρκα και οστά παίρνει η πρωτοβουλία της γαλακτοβιομηχανίας ΗΠΕΙΡΟΣ για τη δημιουργία μιας πρότυπης φάρμας αιγοπροβάτων σε ιδιόκτητη έκταση 47 στρεμμάτων, στην Καμπή Άρτας, 800 μέτρα μόλις από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Αμμότοπο. Σήμερα, έχει ήδη προχωρήσει η κατασκευή των κτισμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο η φάρμα να είναι πλήρως λειτουργική τον Νοέμβριο του 2019.
Σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και συνεχή κτηνιατρική παρακολούθηση, σκοπός της «Φάρμα ΗΠΕΙΡΟΣ» είναι να συμβάλλει στην εξέλιξη συγκεκριμένων φυλών αιγοπροβάτων μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής των πιο ανθεκτικών και παραγωγικών ζώων καθώς επίσης να εφαρμόσει πρότυπες μεθόδους σταυλισμού, διατροφής και άμελξης που να συντελούν σε αυξημένη παραγωγή γάλακτος υψηλής διατροφικής αξίας και υγιεινής. Παράλληλα, κύριο μέλημα της δραστηριότητας της «Φάρμα ΗΠΕΙΡΟΣ» αποτελεί η διασφάλιση της ευζωίας των ζώων (animal welfare) καθώς και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ζωικής παραγωγής στο περιβάλλον.
Η τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί θα είναι διαθέσιμη στους υπάρχοντες, αλλά και στους εν δυνάμει, συνεργάτες-κτηνοτρόφους της ΗΠΕΙΡΟΣ, στηρίζοντας έμπρακτα με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία των μονάδων τους, μέσω της βελτίωσης του ζωικού τους κεφαλαίου και την αύξηση παραγωγής γάλακτος υψηλής ποιότητας.

Πηγή: www.agronews.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Ξεκινάει την Δευτέρα 15 Ιουλίου ο 1ος ψεκασμός για το πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας.


Την Δευτέρα 15/7/2019 ξεκινάει ο 1ος ψεκασμός για το πρόγραμμα Δακοκτονίας 2019 στην Π.Ε. Πρέβεζας. 
Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας ενημερώνει ότι την Δευτέρα 15-7-2019 θα ξεκινήσει ο πρώτος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2019, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Η εποχή αυτή συμπίπτει με την περίοδο που ολοκληρώνεται η πήξη του πυρήνα του ελαιοκάρπου σε όλες τις περιοχές και επομένως έχουν ξεκινήσει οι “γόνιμες” δακοπροσβολές.
Από τα στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας ο αριθμός των ενήλικων εντόμων στις παγίδες είναι υψηλός στην παραλιακή ζώνη και μέτριος έως χαμηλός στις υπόλοιπες περιοχές.

Ο ψεκασμός θα είναι δολωματικός, θα γίνει σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Οι ακριβείς ημερομηνίες των ψεκασμών στις διάφορες Τοπικές Κοινότητες καθώς και η συνολική διάρκεια θα εξαρτηθούν και από τις καιρικές συνθήκες.

Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα είναι:
Άγιος Γεώργιος, Άνω & Κάτω Ρευματιά, Άνω Ράχη, Αρχάγγελος, Βρυσούλα, Γαλατάς Δεσποτικά, Εκκλησιές, Καμαρίνα, Κανάλι, Καστροσυκιά, Κοτσανόπουλο, Κρυοπηγή, Λούρος, Μεγαδένδρο, Μελιανά, Μιχαλίτσι, Μυρσίνη, Μύτικας, Νέα Κερασούντα, Νέα Σαμψούντα, Νέα Σινώπη, Νικόπολη, Παπαδάτες, Πολυστάφυλο, Ριζά, Ριζοβούνι, Ρωμιά, Σκιαδάς, Σφηνωτό, Τρίκαστρο, Φλάμπουρα, Χειμαδιό, Ωρωπός. 
Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς:
1. Να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των συνεργείων στις Τοπικές Κοινότητες για τις ακριβείς ημερομηνίες ψεκασμού των περιοχών τους. 
2. Να έχουν ανοιχτά τα ελαιοκτήματα για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού. 
3. Να συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα συνεργεία και με την υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του προγράμματος. 


Ο Προϊστάμενος Δ/νσης


ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2019 η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Όπως είχε προαναγγείλει το ΥΠΑΑΤ με το Δελτίο Τύπου στις 13 Ιουνίου 2019, θεσμοθετείται το κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγορών αυτών σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4492/2017.

Ολόκληρη την ΚΥΑ μπορείτε να δείτε εδώ.

Σταχυολογούμε επιγραμματικά κάποια από τα σημεία ενδιαφέροντος:
1. Για την λειτουργία αγοράς παραγωγών βιολογικών προϊόντων απαιτείται η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου φορέα με σωματειακή μορφή από είκοσι (20) τουλάχιστον παραγωγούς. Στο φορέα είναι υποχρεωτική η   απασχόληση συνεργαζόμενου γεωπόνου-συμβούλου, ειδικού σε θέματα βιολογικής γεωργίας
2. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ιδρύεται ένας αυτοδιαχειριζόμενος φορέας, του οποίου μέλη μπορούν να είναι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ή συνεταιρισμοί παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Κάθε φορέας συντάσσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
3. Κάθε φορέας διοικείται και εκπροσωπείται δικαστικά από την Διαχειριστική Επιτροπή.
4. Για την οργάνωση των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων συγκροτείται ανά Περιφερειακή Ενότητα, μια πενταμελής Επιτροπή Διαχείρισης Αγορών Παραγωγών (Ε.Δ.Α.Π.) με τριετή θητεία, τα μέλη της οποίας ορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη.
Η Ε.Δ.Α.Π. συγκροτείται από:
α)Δύο (2) εκπρόσωπους των παραγωγών βιολογικών προϊόντων που προτείνονται από τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας.
β) Έναν (1) εκπρόσωπο των συνεταιρισμών που προτείνεται από τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα.
γ) Έναν (1) εκπρόσωπο των Δήμων που προτείνεται από την Κ.Ε.Δ.Ε.
δ) Έναν (1) εκπρόσωπο των καταναλωτών που προτείνεται από τις οργανώσεις καταναλωτών της οικείας Περιφέρειας.
5. Για την ίδρυση μιας Αγοράς Παραγωγών βιολογικών προϊόντων εκδίδεται απόφαση του Περιφερειάρχη, κατόπιν πρότασης της Ε.Δ.Α.Π. της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία πρόκειται να λειτουργήσει η αγορά, μετά από αίτηση της Δ.Ε. του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα.
6. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, καθώς και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα για λογαριασμό των παραγωγών μελών τους, οι οποίοι τηρούν την υποχρέωση της ως άνω παραγράφου δύνανται να συμμετέχουν στις Αγορές Παραγωγών βιολογικών προϊόντων:
α) των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες έχουν την έδρα της εκμετάλλευσής τους,
β) της Περιφέρειάς τους, καθώς και
γ) στις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
 Κάθε παραγωγός και αγροτικός συνεταιρισμός δύναται να συμμετέχει κατ’ ανώτατο όριο σε εφτά (7) Αγορές Παραγωγών βιολογικών προϊόντων ανά εβδομάδα, μια αγορά ανά ημέρα, και να ανήκει το μέγιστο σε επτά (7) αυτοδιαχειριζόμενους φορείς.
7. Όσον αφορά τα προϊόντα που επιτρέπεται να διακινούνται στις αγορές αυτές, η ΚΥΑ προβλέπει σχεδόν τα πάντα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα: οπωροκηπευτικά, μέλι, ελαιόλαδο, όσπρια και ξηρούς καρπούς, κρασί, αποστάγματα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ακόμα και μεταποιημένα προϊόντα όπως αλλαντικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, μαρμελάδες κ.ά. που έχουν παραχθεί σε εγκαταστάσεις οικοτεχνίας του παραγωγού ή σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις τρίτων. Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται ρητά η διακίνηση προϊόντων από άλλες χώρες.

Να επισημάνουμε (για πολλοστή φορά) ότι καμία λύση δεν δίνεται για τις αγορές παραγωγών συμβατικών προϊόντων, οι οποίες προβλέπονταν στο άρθρο 56 του ν. 4235/2014.
Το άρθρο αυτό καταργήθηκε αιφνιδίως με το άρθρο 20 του ν. 4492/2017, το οποίο καθιέρωσε τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Συγχαρητήρια του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας στα μέλη του που εκλέχτηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


 Πρέβεζα 25-6-2019


                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στα μέλη του που εκλέχτηκαν στις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα:

-Στον Θεόδωρο Κορωναίο, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, που εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό "Κοινό των Ηπειρωτών" του Γιώργου Ζάψα.

-Στον Γρηγόρη Κουμπή, μέλος του Συλλόγου μας, που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας με το συνδυασμό "Δήμος της καρδιάς μας" του Νίκου Γεωργάκου.

Και στους δύο ευχόμαστε καλή συνέχεια στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν από τις νέες τους θέσεις ως αιρετοί.


                                    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΗΣ                ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

"Οριστική νομιμοποίηση" των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων αναγγέλει με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε χθες στη δημοσιότητα το παρακάτω Δελτίο Τύπου:


Αθήνα, 13 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οριστική νομιμοποίηση των αγορών παραγωγών
βιολογικών προϊόντων

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, και προωθήθηκε προς τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, καθώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν δυνατή η νόμιμη λειτουργία τους. Ένα αίτημα των βιοκαλλιεργητών που γίνεται πράξη.

Δυνατότητα συμμετοχής στις εν λόγω αγορές έχουν αυστηρά οι παραγωγοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Έτσι, ο καταναλωτής έρχεται σε άμεση επαφή και δημιουργεί διαπροσωπική σχέση με τον παραγωγό, αφού πωλεί ο ίδιος τα αγροτικά του προϊόντα, στην αγορά παραγωγών, που βρίσκεται στα όρια της περιφερειακής ενότητας στην οποία έχει την έδρα της εκμετάλλευσής του.

Επίσης, με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ως προς τον βιολογικό τρόπο παραγωγής των πωλούμενων στις αγορές προϊόντων, με την πρόβλεψη ελέγχων και επιβολής προστίμων, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμεσότητας στην επαφή μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών, προκειμένου οι πρώτοι να απολαμβάνουν αδιαμεσολάβητα την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

Σχεδιάζεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού της Αγοράς Παραγωγών στους συμβατικούς παραγωγούς, ενός θεσμού με παράδοση σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.


Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα τοποθετηθεί συνολικά επί του θέματος αφού λάβει υπόψιν και το κείμενο της ΚΥΑ, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο.
Να επισημάνουμε πάντως ότι η εν λόγω ΚΥΑ είναι εφαρμοστική του ν. 4492 /2017, αφορά αποκλειστικά τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων και επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να "καλύψει" την λειτουργία της αγοράς παραγωγών Πρέβεζας.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Δύο (2) γεωπόνους θα προσλάβει η Π.Ε. Πρέβεζας για το πρόγραμμα Δακοκτονίας 2019 - Αιτήσεις μέχρι 24 Ιουνίου.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας θα προχωρήσει στην πρόσληψη δύο (2) γεωπόνων που θα εργαστούν ως τομεάρχες στο πρόγραμμα Δακοκτονίας 2019, με σύμβαση Ορισμένου Χρόνου.
Κύριο προσόν πρόσληψης είναι το πτυχίο γεωπόνου (οποιασδήποτε ειδικότητας) ενώ επικουρικά (ελλείψει γεωπόνων) γίνονται δεκτά και πτυχία ΤΕΙ ειδικότητας Φυτικής Παραγωγής.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι δεκαήμερη και ξεκινά από την Παρασκευή 14 Ιουνίου μέχρι και την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019.
Ολόκληρη την Ανακοίνωση με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον τρόπο υποβολής μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ 1/2019 Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΟΧ 12-2-2019  

Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης πήρε έγκριση εγκατάστασης στην περιοχή Ωρωπού Πρέβεζας.

Μονάδα καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης πρόκειται να εγκατασταθεί σύντομα στον Ωρωπό Πρέβεζας. 
Πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει άρθρο για την φαρμακευτική κάνναβη με όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη νομοθεσία που διέπει την καλλιέργεια και την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Επαναλαμβάνουμε σύντομα τα τρία βασικά σημεία που είχαμε επισημάνει τότε, στη νομοθεσία περί φαρμακευτικής κάνναβης: 
1. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, η επεξεργασία της και η παραγωγή των τελικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται μέσα στην ίδια έκταση, η οποία κατ' ελάχιστον θα πρέπει να έχει εμβαδόν 4 στρέμματα.
2. Η νομοθεσία θέτει αυστηρότατους όρους για την ασφάλεια και τη φύλαξη της εγκατάστασης. Η έκταση θα πρέπει να είναι περίκλειστη με μόνιμο δικτυωτό πλέγμα ή τοιχοποιία ύψους τουλάχιστον 3 μ. και με ελεύθερη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 3 μ. εσωτερικά.

3. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μεγάλου μεγέθους επένδυση αφού μιλάμε για μία ολοκληρωμένη μονάδα καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τελικού προϊόντος, ενώ οι προδιαγραφές ασφαλείας, εκτός από την περίφραξη περιλαμβάνουν 24ωρη υποχρεωτική φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, πλήρη ηλεκτροφωτισμό για τη νύχτα, εξελιγμένο σύστημα συναγερμού κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο τα παράβολα για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας έχουν ένα κόστος 20.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη επένδυση που αφορά την Πρέβεζα υλοποιείται από την εταιρεία "GREENCAN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε." και πρόκειται να εγκατασταθεί σε χώρο συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων στη θέση "Τζούμτζα", Τ.Κ. Ωρωπού, Δημοτικής Ενότητας Λούρου, Δήμου Πρέβεζας.
Η επένδυση έχει πάρει έγκριση εγκατάστασης και το σχετικό ΦΕΚ μπορείτε να δείτε εδώ.
Η καλλιέργεια θα γίνεται υπό κάλυψη (θερμοκήπιο) και η καλλιεργούμενη έκταση θα φτάνει τα 11 στρέμματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ηλεκτρονικές αιτήσεις για εκπαιδευτές ενηλίκων δέχεται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μέχρι 4 Ιουνίου.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με Δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 4/6/2019 για την στελέχωση του μητρώου εκπαιδευτών ενηλίκων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του για τα προγράμματα εκπαίδευσης Νέων Γεωργών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο http://katartisi2019.elgo.gr

Οι Εκπαιδευτές θα πρέπει σωρευτικά να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις όσον αφορά:  
  • την ειδικότητά τους, να είναι κάτοχοι πτυχίου Γεωπόνου (όλες οι ειδικότητες), ή Κτηνιάτρου, ή Δασολόγου, ή Γεωλόγου, ή Τεχνολόγου Γεωπονίας (όλες οι ειδικότητες), ή Τεχνολόγου Τροφίμων, ή Δασοπόνου, ή Πληροφορικής ΠΕ ή ΤΕ ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών, σχολών της αλλοδαπής  
  • την ιδιότητά τους να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή ελεύθεροι επαγγελματίες, ή υπάλληλοι του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ή υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή άλλων Υπουργείων, υπάλληλοι των Δήμων, ή των Περιφερειών, ή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Δημοσίου Τομέα, εταιρειών, συνεταιρισμών, ιδρυμάτων, σωματείων – συλλόγων).  
  • τα προσόντα ως προς την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς γνώσης στα θεματικά αντικείμενα των προγραμμάτων κατάρτισης, να είναι είτε εγγεγραμμένοι εκπαιδευτές ενηλίκων στο πιστοποιημένο μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) ή εγγεγραμμένοι εκπαιδευτές ενηλίκων στο εισαγωγικό μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ ή μη πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων στο πιστοποιημένο μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ με διδακτική εμπειρία τουλάχιστον 150 ωρών, σε συναφές πεδίο κατάρτισης ή ενεργειών απόκτησης δεξιοτήτων. 
Η ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει διάρκεια έως το τέλος υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης. Επισημαίνεται ότι κατά τη διαδικασία επιλογής των Εκπαιδευτών κατά προτεραιότητα θα προτιμώνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ. 

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Ολόκληρη την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μπορείτε να δείτε ΕΔΩ



Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019 μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισκέφθηκε τη Δευτέρα (13/5/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία κατάθεσης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019 στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ) και να ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής από τους δικαιούχους αγρότες.
Ο Υπουργός είχε μία εποικοδομητική συζήτηση με τη διοίκηση του Οργανισμού και ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, το ΥπΑΑΤ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2019, υποστήριξε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε την παράταση της αρχικής προθεσμίας που έληγε την 15 Μαΐου 2019 για έναν ακόμα μήνα, μέχρι και την 15η Ιουνίου 2019.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Αραχωβίτης, δεδομένου του όγκου των αιτήσεων που εκκρεμούν, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μην εφησυχάσουν και να σπεύσουν να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Πηγή: www.agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...