Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας.


Δελτίο Τύπου εξέδωσε σήμερα (11/12/2019) η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας για την επικίνδυνη νεοεμφανιζόμενη ίωση της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας.
Για την επικίνδυνη αυτή ίωση είχαμε γράψει αναλυτικά σχετικό άρθρο στις 27 Σεπτεμβρίου.
Το Δελτίο Τύπου της ΔΑΟΚ Πρέβεζας έχει ως εξής:





Θέμα: « Νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός για την καλλιέργεια της τομάτας και την πιπεριάς»

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) έχει βρεθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά πλέον και στη χώρα μας. Προσβάλλει κυρίως τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς, ενώ άλλα αυτοφυή λειτουργούν ως αποθήκες του ιού.
Μειώνει την παραγωγή κατά 30-70% και οι παραγόμενοι καρποί είναι μη εμπορεύσιμοι γιατί εμφανίζουν κίτρινες ή καστανές κηλίδες και δακτυλίους, ρυτίδωση, παραμόρφωση ή και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Στα φύλλα τα συμπώματα μπορεί να είναι χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος ή και στένωση.
Ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένα φυτά ή και με σπόρους και στη συνέχεια με μηχανικό τρόπο (επαφή). Για αυτό το λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να:
  • Προμηθεύονται πιστοποιημένο σπόρο ή φυτάρια που συνοδεύονται απαραίτητα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία (όπως και το φακελάκι των σπόρων) θα πρέπει να διατηρούν για 1 χρόνο στο αρχείο τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε νέα και ιδίως «δοκιμαστικά» υβρίδια, γιατί μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί.
  • Ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
  • Παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο
  • Περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων ή να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα.
  • Καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου.
Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ





ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.