Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Θλίψη προκαλούν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Αγροτική Αγορά.

Θλίψη και σκεπτικισμό προκαλούν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Αγροτική Αγορά της Πρέβεζας. Το προηγούμενο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου η Αγορά δεν λειτούργησε για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε, μετά από εισαγγελική εντολή λόγω των γνωστών καταγγελιών που έχουν γίνει από καταστηματάρχες της Πρέβεζας. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη από νωρίς το πρωί στο χώρο, μεταφέροντας την εντολή του εισαγγελέα και μη επιτρέποντας στους παραγωγούς που είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί να στήσουν τους πάγκους τους.
 Και σα να μην έφτανε αυτό, υπήρξε και "εμφύλιος"  και ένταση μεταξύ των παραγωγών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία είναι οι παραγωγοί που συντάσσονται με την Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας που επιθυμούν τη λειτουργία της αγοράς με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας και με έμφαση στη ντόπια παραγωγή και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι που θέλουν μία πιο "ανοιχτή" λειτουργία της αγοράς. Βασικό σημείο τριβής και αντιπαράθεσης των δύο πλευρών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ποιοί θα έχουν τελικά δικαίωμα να συμμετέχουν στην αγορά και με ποιά κριτήρια.
 Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική στιγμή που με την ψήφιση του Ν. 4235/2014 από το ΥΠΑΑΤ πρόσφατα, θεσμοθετούνται και επίσημα οι Αγορές Παραγωγών και ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση φορέα διαχείρισης και τη νόμιμη λειτουργία τους.
 Ας δούμε όμως τι ακριβώς προβλέπει για τις Αγορές Παραγωγών το άρθρο 56 του Ν. 4235/2014 (οι υπογραμμίσεις δικές μας):  

 Άρθρο 56 
 Αγορές Παραγωγών – Οικοτεχνία 
 1. Επιτρέπεται η λειτουργία Αγορών Παραγωγών(Farmers’ Markets) με έμφαση στον τοπικό χαρακτήρα των προϊόντων που πωλούνται σε αυτές, σύμφωνα με τα κατωτέρω οριζόμενα: 
 α) Στις Αγορές Παραγωγών συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή/και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών. Με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορεί να δραστηριοποιούνται σε αυτές παραγωγοί από όμορες Περιφερειακές Ενότητες. Ειδικά, για τις Αγορές Παραγωγών που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές παραγωγοί όμορων σε αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, καθώς και παραγωγοί των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών. 
β) Για την οργάνωση των Αγορών Παραγωγών, απαιτείται η σύσταση αυτοδιαχειριζόμενου φορέα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ο ορισμός υπευθύνου για τη λειτουργία τους και η κατάρτιση εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας τους. 
γ) Οι Αγορές Παραγωγών λειτουργούν ημέρα Σάββατο, εκτός και αν τοπικές ιδιαιτερότητες επιβάλουν τη λειτουργία τους άλλη εργάσιμη ημέρα, είτε σε δημόσιο χώρο, με ευθύνη του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, είτε σε ιδιωτικό χώρο με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών. 
δ) Η έναρξη λειτουργίας, η μετακίνηση ή η κατάργηση των Αγορών Παραγωγών, γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας, μετά από αίτημα του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα της Αγοράς Παραγωγών και γνώμη του οικείου Δήμου και της Υπηρεσίας Τροχαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.