Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ευρεία σύσκεψη σήμερα 26-6-2013 των γεωπόνων της Ηπείρου για το θέμα της συνταγογράφησης.

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη 26-6-2013 στα Ιωάννινα, ευρεία σύσκεψη όλων των γεωπόνων της Ηπείρου με θέμα την εμπορία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την προωθούμενη ρύθμιση του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη συνταγογράφηση. 
Το κείμενο που λάβαμε από το Σύνδεσμο Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων έχει ως εξής: 

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων με θέμα τη συζήτηση και τη διαμόρφωση πρότασης σχετικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεται η ύπαρξη «ασυμβίβαστου» στον γεωπόνο – καταστηματάρχη γεωργικών εφοδίων και τον συνταγογράφο των γεωργικών φαρμάκων. 
Δεδομένου ότι το θέμα της εμπορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι ένα κρίσιμο θέμα που αγγίζει όχι μόνο την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των τροφίμων και τελικά την ανθρώπινη υγεία, ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων καλεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Ηπείρου (Κοραή 4, 1ος Όροφος, Ιωάννινα) τους Συλλόγους Γεωπόνων καθώς και όλους τους γεωπόνους της Ηπείρου σε ευρεία συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να αποφασίσουν τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεών τους. 
Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας για τη συνάντηση. 

 Για το ΔΣ 
Ο Πρόεδρος Χρήστος Ρούκος 

Να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση των συναδέλφων από τον πρόεδρο της ΠΟΣΓ Δημήτρη Σοφολόγη και από τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΓ Μάκη Ιακωβάκη.
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας προς τους αρμόδιους φορείς για τη νεκρωτική ασθένεια των πλατάνων.



Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας με επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης και προστασίας της περιοχής Αχέροντα, επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραπέρα μετάδοση της νεκρωτικής ασθένειας των πλατάνων, από τουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή.



Ιδιαίτερη ζημιά φαίνεται ότι προκαλεί το δέσιμο των αλόγων σε δέντρα πλατάνου, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε. 
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
Λ. ΕΙΡΗΝΗΣ 65, 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ 
e-mail: geoponoiprevezas@gmail.com 
τηλ. 6977094873

 ΠΡΕΒΕΖΑ 21 Ιουνίου 2013 
Προς: Δ/νση Δασών Πρέβεζας 
Δ/νση Δασών Θεσπρωτίας 
Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα 
Δήμος Πάργας 
Δήμος Σουλίου

 Θέμα: «Για τη διάσωση των πλατάνων στον Αχέροντα» 
Σχετικά με τη δύσκολη και κρίσιμη προσπάθεια για τη διάσωση των πλατάνων στην πανέμορφη και ευαίσθητη περιοχή των στενών του Αχέροντα ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:
 Το φυσικό κάλλος της περιοχής προσελκύει πολλούς επισκέπτες και τουριστικές εκμεταλλεύσεις, οι δραστηριότητες των οποίων συχνά είναι επικίνδυνες για τη μετάδοση της νεκρωτικής ασθένειας του πλατάνου. 
Μία από αυτές είναι και το δέσιμο των αλόγων στα δέντρα. Τα δεμένα ζώα συνήθως σκάβουν με τις οπλές τους και πληγώνουν τις ρίζες και παράλληλα πληγώνουν το φλοιό των δέντρων με τα δόντια τους. Αν τα δέντρα είναι προσβεβλημένα και στη συνέχεια τα άλογα δεθούν σε υγιή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας. Απόδειξη για αυτό είναι ότι όπου συνήθως δένονται άλογα, τα δέντρα είναι άρρωστα (σχετικές φωτογραφίες επισυνάπτονται).
  Οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες κόβουν κλαδιά, χαράσσουν στους φλοιούς, στερεώνουν γέφυρες, σχοινιά και αντίσκηνα, καρφώνουν πινακίδες κλπ. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη μετάδοση της ασθένειας. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε απαραίτητο: 
-να ενημερωθούν εγγράφως οι ιδιοκτήτες ότι δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση το δέσιμο αλόγων στους πλάτανους 
-να τυπωθούν φυλλάδια που θα διατίθενται στις τοπικές επιχειρήσεις (καφέ, εστίαση, καταλύματα κα.) και θα ενημερώνουν ντόπιους και επισκέπτες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον και τι θα πρέπει να αποφεύγουν κατά την παραμονή τους 
-αντίστοιχα να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε καίρια και εμφανή σημεία. 

Συν: 1)πίνακας ιδιοκτητών αλόγων 
2) φωτογραφίες 

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γραμματέας

Αναστάσιος Γάτσιος                                             Κωνσταντίνος Αρετάκης
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

"Ναι" στη συνταγογράφηση λένε όλοι οι γεωπόνοι, αλλά πώς και από ποιούς;

Πολλές και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους γεωπονικούς συλλόγους και φορείς η προωθούμενη διάταξη του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων.
 Ενώ κατ' αρχήν όλοι είναι σύμφωνοι με τη θέσπιση της συνταγογράφησης, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο επίμαχο θέμα ποιοί θα έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης, καθώς και στο ασυμβίβαστο που επιχειρεί να θεσπίσει το Υπουργείο μεταξύ γεωπόνων-συνταγογράφων και γεωπόνων-εμπόρων γεωργικών φαρμάκων.
Έτσι το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εξέδωσε προχθές 18/6/2013 ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι "Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε προσωπικό και η μείωση της δυνατότητας μετακίνησης εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων για επιτόπια επίσκεψη στο χωράφι, σε συνδυασμό με τη συνεχή και αυτοπρόσωπη παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα στα καταστήματα λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων που θεσπίστηκε με το άρθρο 35, παρ. 8 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), αλλά και την ανάγκη αποκλεισμού οιασδήποτε σκοπιμότητας εμπορικού κέρδους ενάντια στην ορθή επιλογή και χρήση των δραστικών ουσιών, καθιστά απαραίτητη και ωφέλιμη την ανάπτυξη ενός δικτύου συμβούλων με άδεια συνταγογράφησης ανεξάρτητων από τους διανομείς γεωργικών φαρμάκων και υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών."
 Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο.
Αντίθετα το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με ανακοίνωσή του, αφού χαιρετίζει την καθιέρωση της συνταγογράφησης, εκφράζει την κάθετη διαφωνία του στο επίμαχο άρθρο με το οποίο απαγορεύεται να έχουν άδεια συνταγογράφησης οι διανομείς γεωργικών φαρμάκων. Τονίζει δε μεταξύ άλλων ότι: "Η συνταγογράφηση είναι κατάκτηση όλων των γεωπόνων μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η επιστημονική γνώση είναι κατάκτηση του καθενός και δεν πρέπει να περιορίζεται. Θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει θέμα διαλόγου των Γεωπονικών φορέων, ώστε το τελικό πλαίσιο που θα προκύψει με κάποιο επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα να είναι η κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων με σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας την προστασία του Περιβάλλοντος και την αύξησης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων." Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: Στις 13 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας ,του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκατό περίπου γεωπόνοι από όλες τις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. 
 Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων για το επίμαχο θέμα της ψήφισης νομοσχεδίου το οποίο αναφέρει την ύπαρξη «ασυμβίβαστου» στον γεωπόνο καταστηματάρχη γεωργικών εφοδίων και τον συνταγογράφο .Οι απόψεις των γεωπονικών φορέων , περί του συγκεκριμένου θέματος ζητήθηκαν από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μετά την πραγματοποίηση του Συντονιστικού Συμβουλίου στις 6/6 /2013 στη Λάρισα. 
 Οι συμμετέχοντες γεωπονικοί φορείς καθώς και όλοι οι συνάδελφοι γεωπόνοι χαιρέτισαν τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενός πάγιου αιτήματος του κλάδου αλλά εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους στο επίμαχο άρθρο με το οποίο απαγορεύεται να έχουν άδεια συνταγογράφησης οι διανομείς γεωργικών φαρμάκων. Βασικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη, αποτελεί το γεγονός πώς ενώ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρεται ρητά πως «οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους κατόχους αδειών συνταγογράφησης θα καθορισθούν με Π.Δ » στο μέλλον που είναι λογικό και αναμενόμενο καθώς αποτελεί θέμα διαλόγου, από την άλλη με μία σαφή , κατηγορηματική και με δόλο, παράγραφο εξαιρεί από τη συνταγογράφηση τους διανομείς γεωργικών φαρμάκων. Πρότειναν δε κατά συντριπτική πλειοψηφία να απαλειφθεί η ρητή αναφορά του ασυμβίβαστου στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τους ακόλουθους λόγους. 
-Ο συγκεκριμένος περιορισμός υποβαθμίζει την επιστημονική ιδιότητα του γεωπόνου, καταργεί και απαξιώνει το πτυχίο του. 
-Οι συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες επί δεκαετίες γνώστες της αγροτικής παραγωγής , γνώστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιτελούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο , αυτό του γεωπόνου εφαρμογών, που στις παρούσες οικονομκές συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 
-Οι συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες είναι γνώστες της αγροτικής εκμετάλλευσης κάθε πελάτη τους, γνωρίζοντας την κουλτούρα του, τον μηχανολογικο του εξοπλισμό , την μορφολογία των αγρών , την γειτνίαση με ευαίσθητους οικολογικούς σχηματισμούς, το μικροκλίμα της περιοχής, παρέχοντας τις ανάλογες συμβουλές προς τον καθένα ξεχωριστά. 
-Οι συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες έχοντας γνώση της αγοράς και λαμβάνοντας σημαντικό κόστος χρηματοδότησης των αγροτών, συνεισφέρουν ήδη στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας επί δεκαετίες. 
-Ο συγκεκριμένος περιορισμός με τα δεδομένα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών δημιουργεί προβλήματα και στρεβλώσεις και πρακτικά καθίσταται μη εφαρμόσιμη η διαδικασία της άσκησης φυτοπροστασίας από ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων. 
 Η συνταγογράφηση είναι κατάκτηση όλων των γεωπόνων μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η επιστημονική γνώση είναι κατάκτηση του καθενός και δεν πρέπει να περιορίζεται. 
Θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει θέμα διαλόγου των Γεωπονικών φορέων, ώστε το τελικό πλαίσιο που θα προκύψει με κάποιο επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα να είναι η κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων με σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας την προστασία του Περιβάλλοντος και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων. 

Ιωάννης Γεωργιάδης 
Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Δύο (2) γεωπόνους ως τομεάρχες Δακοκτονίας θα προσλάβει η Π.Ε. Πρέβεζας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας πρόκειται να προσλάβει δύο (2) γεωπόνους ως τομεάρχες Δακοκτονίας, για χρονικό διάστημα πέντε μηνών περίπου (από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι 30-11-2013). Η σχετική προκήρυξη βρίσκεται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας και πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες. 
Τα απαραίτητα προσόντα για τις δύο θέσεις θα είναι :
1) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Γεωπόνου από το ΓΕΩΤΕΕ. 
2) Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) Α.Ε.Ι. ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμων τίτλων σχολών της αλλοδαπής, βάσει του οποίου χορηγήθηκε η ως άνω άδεια. 
3) Γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών Φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου. 
4) Άδεια οδήγησης Β΄κατηγορίας.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η κατάταξη των υποψηφίων είναι 
α) Ο χρόνος ανεργίας 
β) Η πολυτεκνική ιδιότητα (γονέας ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας) 
γ) Η ιδιότητα του γονέα ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας 
δ) Ο αριθμός ανήλικων τέκνων 
ε) Ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών και 
στ) Ο χρόνος εργασιακής εμπειρίας (προϋπηρεσίας). 
Λεπτομέρειες για τις διαδικασίες πρόσληψης, τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και ολόκληρη την προκήρυξη θα δημοσιεύσουμε αμέσως μόλις η προκήρυξη δοθεί στη δημοσιότητα.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. θεσπίζει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων.

Με πολυνομοσχέδιο που φέρνει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεσπίζει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων. Πρόκειται για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο "Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων" το οποίο ετοιμάζεται από το ΥΠΑΑΤ εδώ και αρκετούς μήνες. Στις αρχές του χρόνου μάλιστα είχε δοθεί προς Δημόσια Διαβούλευση και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας είχε καταθέσει κάποια σχόλια-απόψεις σε αυτήν. 
 Στο τελικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Υπουργό και που έχει πολλές αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με το αρχικό, έχει προστεθεί άρθρο στο Ν. 4036/2012 που θεσπίζει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ορίζει μάλιστα ότι "απαγορεύεται να έχουν άδεια συνταγογράφησης τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι και διανομείς γεωργικών φαρμάκων ή έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με διανομέα γεωργικών φαρμάκων".
 Επειδή αναμφίβολα πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη με πολλές και ποικίλες επιπτώσεις στον κλάδο, ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση αύριο Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013 και ώρα 8:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας προκειμένου να εξεταστεί το θέμα. Το σχετικό άρθρο που θεσπίζει τη συνταγογράφηση έχει ως εξής: Μετά το άρθρο 36 του Ν. 4036/2012 προστίθεται νέο άρθρο 36α ως εξής: 
 1. Θεσπίζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων, ως απαραίτητη διαδικασία για την προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τους επαγγελματίες χρήστες αυτών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν άδεια συνταγογράφησης, στις καλλιέργειες, που καθορίζονται, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση της παρ. 1, περίπτωση ν, του άρθρου 50. 
 2. Απαγορεύεται να έχουν άδεια συνταγογράφησης τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι και διανομείς γεωργικών φαρμάκων ή έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με διανομέα γεωργικών φαρμάκων ή είναι υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ελέγχων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 
  3. Η αρμόδια αρχή για την έκδοση άδειας συνταγογράφησης, υποχρεούται να τηρεί και να ενημερώνει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με τις απαιτήσεις για την έκδοση της άδειας, τις χορηγηθείσες άδειες συνταγογράφησης, τη διεύθυνση των φυσικών ή νομικών προσώπων που διαθέτουν άδεια συνταγογράφησης και να κοινοποιεί τα εν λόγω δεδομένα στη ΣΕΑ το αργότερο εντός 15 ημερών. 
 4. Οι κάτοχοι αδειών συνταγογράφησης οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και να παρέχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τους αρχείο και σε κάθε σχετικό στοιχείο με τη ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 
 5. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή με σκοπό την ηλεκτρονική έκδοση της συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Η καταχώρηση της ηλεκτρονικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων γίνεται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν άδεια συνταγογράφησης. Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή γίνεται με τη χορήγηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα ως άνω φυσικά ή νομικά πρόσωπα άδειας πρόσβασης και προσωπικού κωδικού χρήστη. Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι εμπιστευτικά, εμπίπτουν στις διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 
  6. Ο επαγγελματίας χρήστης προμηθεύεται τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στον «Κατάλογο εγκεκριμένων Γεωργικών Φαρμάκων» μόνο μετά την ηλεκτρονική έκδοση σχετικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν άδεια συνταγογράφησης. Απαγορεύεται η πώληση γεωργικών φαρμάκων σε επαγγελματία χρήστη χωρίς την προηγούμενη έκδοση της σχετικής ηλεκτρονικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. 
 7. Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου είναι έγγραφη οδηγία – πρόταση προς τον επαγγελματία χρήστη, μετά από μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης της καλλιέργειάς του, προκειμένου να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένη δραστική ουσία γεωργικού φαρμάκου ή συνδυασμό δραστικών ουσιών και γεωργικό φάρμακο και εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παραγράφου 5. Η συνταγή είναι αποτέλεσμα μακροσκοπικής εξέτασης δείγματος προσβεβλημένου τμήματος του φυτού, ή επιτόπιας επίσκεψης και αυτοψίας στο χωράφι ή εργαστηριακού ελέγχου ή συμβουλευτικής παρακολούθησης της καλλιέργειας ή των οδηγιών των σταθμών γεωργικών προειδοποιήσεων ή αναλύσεων – γνωματεύσεων επιστημονικών ιδρυμάτων και ινστιτούτων και εκδίδεται είτε για προληπτική, είτε για θεραπευτική χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Η συνταγή πρέπει να εκτελεστεί μέσα σε διάστημα δέκα πέντε (15) ημερών από την έκδοσή της, μετά το οποίο παύει να ισχύει. 
 8. Η συνταγή πρέπει να είναι συμβατή με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, τις αρχές της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και το σύστημα καλλιέργειας που ο επαγγελματίας χρήστης δηλώνει ότι παρακολουθεί. Η επιλογή των δραστικών ουσιών γίνεται με βάση την αποτελεσματικότητα, τον τρόπο δράσης, το φάσμα δράσης, την εκλεκτικότητα για το καλλιεργούμενο φυτό, την ασθένεια ή το ζωικό εχθρό ή το ζιζάνιο, τους ειδικούς περιβαλλοντικούς στόχους, τη συνδυαστικότητα με άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, την ευχέρεια εφαρμογής, τα αναμενόμενα υπολείμματα στο αγροτικό προϊόν, την υπολειμματική διάρκεια, την τοξικολογική σήμανση, τη συμβατότητα με τη στρατηγική διαχείρισης της ανθεκτικότητας των επιβλαβών οργανισμών, καθώς και την πιθανή επίδραση στην επόμενη καλλιέργεια. Δίνεται προτεραιότητα στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων με εκλεκτική δράση. 
 9. Για την έκδοση της συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει άδεια συνταγογράφησης καταγράφει ηλεκτρονικά σε ειδικό έντυπο συνταγής τα ακόλουθα στοιχεία:
  α) Τα στοιχεία και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του επαγγελματία χρήστη.
  β) Την τοποθεσία/περιοχή αγροτεμαχίου. 
 γ) Τον κωδικό αγροτεμαχίου και την έκταση σε εκτάρια από την αίτηση – δήλωση της Ενιαίας Ενίσχυσης (εφόσον υπάρχει) του Ολοκληρωμένου Συστήματος (ΟΣΔΕ). 
 δ) Το είδος και την ποικιλία της καλλιέργειας ή του φυτικού προϊόντος.
  ε) Το βλαστικό στάδιο της καλλιέργειας. 
 στ) Τη διάγνωση του αιτίου της προσβολής. 
 ζ) Τη μέθοδο διάγνωσης. 
 η) Την προτεινόμενη δραστική ουσία γεωργικού φαρμάκου ή συνδυασμό δραστικών ουσιών και το σύνολο των αντίστοιχων σκευασμάτων από τα εγκεκριμένα για τη σχετική χρήση που περιλαμβάνονται στον «Κατάλογο εγκεκριμένων Γεωργικών Φαρμάκων». 
 θ) Τον προτεινόμενο χρόνο εφαρμογής και τη συχνότητα εφαρμογής όπως προκύπτουν από τις συνθήκες της προσβολής και τα στοιχεία του «Κατάλογου εγκεκριμένων Γεωργικών Φαρμάκων». 
 ι) Το χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίας εφαρμογής και συγκομιδής του προϊόντος.
 ια) Τον αριθμό τιμολογίου/απόδειξης παροχής υπηρεσιών. 
 ιβ) Τον ειδικό κωδικό του φυσικού ή νομικού προσώπου που κατέχει άδεια συνταγογράφησης, ο οποίος εκδίδεται από τη ΣΕΑ. 
 Μετά την ηλεκτρονική καταχώρηση των ανωτέρω στοιχείων στο ειδικό έντυπο συνταγής γίνεται αποθήκευση του ειδικού εντύπου συνταγής στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παραγράφου 5 από την οποία εκδίδεται μοναδικός κωδικός αριθμός του ειδικού εντύπου συνταγής. Το ειδικό έντυπο συνταγής με το μοναδικό κωδικό αριθμό εκτυπώνεται σε χαρτί και υπογράφεται από τον υπεύθυνο για την έκδοσή της. Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων παραδίδεται στον επαγγελματία χρήστη για εκτέλεση σε κατάστημα λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων. Ο εκδώσας τη συνταγή τηρεί στο αρχείο του αντίγραφο της συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για πέντε χρόνια».
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η ΠΟΓΕΔΥ και οι εργαζόμενοι στο ΥΠΑΑΤ καταδικάζουν με σκληρή γλώσσα το "λουκέτο" στην ΕΡΤ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) ΚΑΙ Η Πανελλήνια Ομοσποδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ) με χθεσινό Δελτίο Τύπου, καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης για "λουκέτο" στην ΕΡΤ την οποία χαρακτηρίζουν πραξικοπηματική, πρωτοφανή και προκλητική. 
 Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 Οι Ομοσπονδίες καταδικάζουν την πραξικοπηματική ενέργεια της Κυβέρνησης, η οποία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποφάσισε το «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, βάζοντας έτσι με πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο "λουκέτο" στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων. 
 Η Κυβέρνηση, η οποία με τρόπο μεθοδικό και αυταρχικό καταργεί εδώ και καιρό, ένα-ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα την ίδια πρακτική και για άλλους Οργανισμούς του Ευρύτερου και Στενού Δημοσίου Τομέα, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων απέναντι στην Τρόικα. 
 Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των Δημοσίων Φορέων και στις απολύσεις 14.500 εργαζομένων μέχρι το τέλος Ιουλίου. 
  Οι Ομοσπονδίες καταγγέλλουν για μία ακόμη φορά αυτή την πολιτική, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλεί κάθε εργαζόμενο και κάθε πολίτη να αγωνιστεί για την ανατροπή των καταστροφικών σχεδίων της Κυβέρνησης και της Τρόικας. 
 Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΔΕΔΥ από κοινού με τη ΓΣΕΕ και σε συντονισμό με τις ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ, 
ΚΗΡΥΣΣΕΙ 
24ωρη Πανελλαδική Γενική Απεργία για αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Απεργιακή Συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (λεωφόρος Μεσογείων). 
Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικό «παρών» και σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 και ώρα 6:00 το απόγευμα στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. 

Για τα Δ.Σ.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Με δραματικό τρόπο θέτουν οι ακτινιδοπαραγωγοί το πρόβλημα της ακαρπίας με επιστολή τους προς τον Υπουργό Α.Α.Τ.


Οι αντινιδοπαραγωγοί της Πρέβεζας με επιστολή που απευθύνουν προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και κοινοποιούν στον ΕΛ.Γ.Α. και στην Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το φαινόμενο της ακαρπίας των ακτινιδίων, και ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, μέσω του ΕΛ.Γ.Α.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

Ελιά, Πρέβεζα 30.05.2013 
 Παραγωγοί Ακτινιδίων Περιοχή Ελιά – Νικολίτσι- Παππαδάτες Νομού Πρέβεζας, 
 Δήμου Ζηρού 
 Προς: 
 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  Γραφείο Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη 

 Κοινοποίηση: Ως συνημμένος πίνακας κοινοποίησης 
 ΘΕΜΑ: ΑΚΑΡΠΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
 είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για την μειωμένη παραγωγή (ακαρπία) της καλλιέργειας των ακτινιδίων της περιοχής μας Ελιά–Νικολίτσι-Παππαδάτες που υπάγεται στο Δήμο Ζηρού, στο νομό Πρέβεζας. Ποικίλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες συντέλεσαν στη εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή των καλλιεργειών μας το τρέχον έτος (2013). Αναλυτικά, η έλλειψη επαρκούς χειμερινού ψύχους, παράγοντας σημαντικός για την διαφοροποίηση των οφθαλμών σε καρποφόρους, η έντονη νεφοκάλυψη που οδήγησε στην μειωμένη έκθεση των οφθαλμών στο ηλιακό φως καθώς και οι βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, συνέβαλλαν στη μείωση της έκπτυξης καρποφόρων οφθαλμών αλλά και στη μειωμένη καρπόδεση, παράγοντες που κι εσείς ως Καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών γνωρίζεται πολύ καλά. Σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, η έντονη ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή μας μετά την έκπτυξη των οφθαλμών σπάζοντας τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που είχαν εκπτυχθεί αλλά και τους παραγωγικούς κλάδους της επόμενης χρονιάς, έδωσε την χαριστική βολή στην φετινή παραγωγή και στο εισόδημά μας που βασίζεται στην καλλιέργεια του ακτινιδιού, εκτινάσσοντας την ακαρπία σε ποσοστά άνω του 80%. 
 Δεδομένου της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει βάναυσα και την ελληνική περιφέρεια, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος με την ολοένα και περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων του αγροτικού τομέα, η αγροτική παραγωγή είναι το μόνο εισόδημα στο οποίο ο έλληνας αγρότης έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για να ζήσει αξιοπρεπώς, εισόδημα, το οποίο δυστυχώς πλήττεται από περιβαλλοντικούς και μη παράγοντες. Σας παρακαλούμε λοιπόν, να δείξετε ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόβλημά μας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως φροντίσετε για την έγκαιρη αποζημίωση της απολεσθείσας παραγωγής μας μέσω του ΕΛ.Γ.Α.. 

Με εκτίμηση για τους παραγωγούς 
Δρόσος Ε. Παναγιώτης, Γεωπόνος – Παραγωγός 
Τηλ. 6948514293, email: geoponospanos@gmail.com 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
 1.Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), Κεντρική Διοίκηση, Μεσογείων 45,11510, Αθήνα. 
2.Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), Υποκατάστημα Ιωαννίνων, Εθνικής Αντιστάσεως 8, Καρδαμίτσια, 45500, Ιωάννινα. 
3.Δν/ση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Λ.Ειρήνης 65, 48100, Πρέβεζα. 
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Καρκίνωση της πατάτας (Synchytrium endobioticum): Επιδημιολογία, συμπτώματα και μέτρα πρόληψης.

Εικ. 1

Επειδή η περίοδος που διανύουμε είναι εποχή συγκομιδής της πατάτας και οι παραγωγοί κατά κανόνα κρατούν πατατόσπορο τώρα για την φθινοπωρινή καλλιέργειά τους, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τη νέα επικίνδυνη ασθένεια της πατάτας, που προκαλείται από το μύκητα εδάφους Synchytrium endobioticum.
 Για την ασθένεια, που είναι γνωστή με το όνομα "καρκίνωση" ή "χυτρίδιο" της πατάτας, είχαμε γράψει σχετικό άρθρο παλιότερα. Επανερχόμαστε ενσωματώνοντας κάποια νέα δεδομένα, ενώ λεπτομερέστερη ενημέρωση για την ασθένεια μπορείτε να βρείτε εδώ, στο πολύ καλό φυλλάδιο που μας έστειλαν οι συνάδελφοι γεωπόνοι της Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας.
Εικ. 2

Συμπτώματα: Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η ανάπτυξη όγκων στους κονδύλους (Εικ. 1), οι οποίοι όταν είναι πολλοί και συνενώνονται ο κόνδυλος παίρνει τη χαρακτηριστική "όψη κουνουπιδιού" (Εικ. 2). Στο υπέργειο τμήμα του φυτού συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Η ασθένεια τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνν κατά τη συγκομιδή. Η ζημιά που προκαλεί μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 100% της παραγωγής. 
Διευκρινίζουμε και πάλι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου αφού η ασθένεια προσβάλει αποκλειστικά την πατάτα. Δημοσιέυματα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας με τίτλους όπως "πατάτες με καρκίνο", "καρκινογόνες πατάτες" κ.ά είναι τελείως παραπλανητικά.  
Τρόποι μετάδοσης: Η ασθένεια μεταδίδεται α)Με μολυσμένο πατατόσπορο β)Με το νερό της βροχής ή του ποτίσματος από το ένα χωράφι στο άλλο. γ)Με μολυσμένο χώμα που προσκολλάται στους κονδύλους, στα εργαλεία ή στα γεωργικά μηχανήματα ή ακόμα και στα παπούτσια δ)Με την κοπριά ζώων που έχουν βοσκήσει σε μολυσμένο χωράφι. 
Βασικά μέτρα πρόληψης-προστασίας: Το βασικό μέτρο προστασίας κατά της ασθένειας είναι η χρήση υγιούς και πιστοποιημένου πατατόσπορου. Οι παραγωγοί που κρατούν σπόρο για δική τους χρήση θα πρέπει να πιστοποιούν τον σπόρο τους όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας. Η πιστοποίηση γίνεται στη Δ.Α.Ο.Κ. της περιοχής τους και αφορά όχι μόνο το Synchytrium endobioticum αλλά και μία σειρά από άλλες ασθένειες καραντίνας. Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς είναι η χρήση πατάτας φαγητού από το εμόριο για σπόρο, γιατί στην περίπτωση αυτή ο παραγωγός πραγματικά δεν ξέρει τι βάζει στο χωράφι του και είναι πολύ πιθανό να μεταδώσει αθελά του την ασθένεια όχι μόνο στο δικό του χωράφι αλλά και σε όλη την περιοχή. 
Σε περιοχές όπου έχει αναφερθεί η ασθένεια είναι απαραίτητο να λαμβάνονται και μία σειρά από άλλα προληπτικά μέτρα όπως:
- Αποφυγή της βόσκησης ζώων τα οποία πιθανόν έχουν βοσκήσει κοντά ή μέσα σε μολυσμένους αγρούς.
- Προσεκτικό καθάρισμα και απολύμανση εργαλείων, μηχανημάτων, υποδημάτων κλπ. πριν χρησιμοποιηθούν στο χωράφι.
-Αποφυγή χρήσης κοπριάς και άλλων οργανικών υλικών στο χωράφι, αν υπάρχουν υπόνοιες ότι προέρχονται από μολυσμένους αγρούς, ή από ζώνη κοντά σε μολυσμένους αγρούς.
-Ομοίως αποφυγή της άρδευσης ή του ψεκασμού από αποστραγγιστικές τάφρους, εάν το νερό τους προέρχεται από περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί μολυσμένες.

Η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011 στην περιοχή Περιθωρίου Δράμας και το 2013 στο Κάτω Νευροκόπι. 
Μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο καλούμε τους πατατοπαραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του πατατόσπορου, να συνεργάζονται με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές αρχές προκειμένου να γίνονται όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι, και να απευθύνονται άμεσα σε αυτές όταν διαπιστώνουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα στο χωράφι τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΓΕΩΤΕΕ στην εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.

Με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση φυτοπροσταευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου, επισημαίνοντας ότι από τις διατάξεις του Ν. 4036/2012 προκύπτει σαφώς ότι η εμπορία ΦΠΠ πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικά καταστήματα, με συνεχή και αυτοπρόσωπη παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα. Ολόκληρη η επιστολή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει ως εξής: 
 Σε συνέχεια του υπ ’ αριθ . 4040/4-12-2012 εγγράφου μας , με το οποίο ζητήσαμε τις απόψεις της υπηρεσίας σας επί των διαλαμβανομένων στην ως άνω καταγγελία και επί του οποίου εκκρεμεί η γραπτή σας απάντηση, σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω ζήτημα , ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων , απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου κατά την 5 η /29-4-2013 συνεδρίασή του . Στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης που ομόφωνα έλαβε το Δ . Σ ., επισημαίνουμε κατ ’ αρχάς ότι στο σχετικό ισχύον νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά για τη δυνατότητα άσκησης εμπορίας γεωργικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου . Αντιθέτως , στο Νόμο 4036/2012 « Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά , ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξει ς » προβλέπονται , μεταξύ άλλων , τα ακόλουθα :  
-"Επιτρέπεται η εμπορία γεωργικών φαρμάκων μόνο από ειδικά καταστήματα που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα " ( παρ . 1 του άρθρου 35) 
-"......... Απαγορεύεται η άσκηση της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων χωρίς αναγγελία περί τούτου στην αρμόδια αρχή και επακόλουθη αναμονή επί τρίμηνο ή λήψη σχετικής ενημέρωσης πληρότητας υποβληθέντων στοιχείων " ( παρ . 2 του άρθρου 35)
- "Προϋπόθεση για την άσκηση εμπορίας , αποτελεί η απασχόληση υπεύθυνου επιστήμονα με συνεχή και αυτοπρόσωπη παρουσία στο κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων " ( παρ . 8 του άρθρου 35) 
- "Απαγορεύεται ο υπεύθυνος επιστήμονας να έχει οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική απασχόληση η οποία απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία "   ( παρ .9 του άρθρου 35) 
- "Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων λιανικής πώλησης έχουν την υποχρέωση να παρέχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση αυτών , ιδίως σχετικά με τις πηγές κινδύνου , την έκθεση του χρήστη , τον ορθό τρόπο αποθήκευσης , το χειρισμό και την εφαρμογή , την ασφαλή διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή , τη διαχείριση των κενών συσκευασίας και για τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου " ( παρ . 7 του άρθρου 35) 
- " Σε όποιον ασκεί εμπορία γεωργικών φαρμάκων χωρίς την προβλεπόμενη αναγγελία έναρξης και πληρότητα των υποβληθέντων στοιχείων , επιβάλλεται πρόστιμο ........ και τα γεωργικά φάρμακα δεσμεύονται " ( παρ . 4 του άρθρου 45)
- " Αν δεν πληρούνται οι όροι με τους οποίους αναγγέλθηκε η έναρξη ασκήσεως εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων ή η σταθερότητα των γεωργικών φαρμάκων από την άσκηση της εμπορίας τους , επιβάλλεται πρόστιμο , η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται και το κατάστημα σφραγίζεται ..........." ( παρ . 5 του άρθρου 45)
- " Στον υπεύθυνο επιστήμονα του καταστήματος εμπορίας ο οποίος απουσιάζει κατ ’ επανάληψη , επιβάλλεται πρόστιμο ..... και αναστέλλεται για ένα έως πέντε έτη η δυνατότητα άσκησης εμπορίας γεωργικών φαρμάκων » ( παρ . 6 του άρθρου 45)
- " Σε όποιον διαθέτει προς πώληση γεωργικά φάρμακα κατά παράβαση των οριζομένων στο άρθρο 35, επιβάλλεται πρόστιμο ......." ( παρ . 7 του άρθρου 45)
 Από τον συνδυασμό των προαναφερόμενων διατάξεων , προκύπτει σαφώς ότι η εμπορία γεωργικών φαρμάκων γίνεται σε ειδικά καταστήματα , με την υποχρεωτική παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα.  Προκύπτει επίσης ότι , εφόσον δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για εμπορία μέσω διαδικτύου, που αν μη τι άλλο θα απαιτούσε επιπλέον αυστηρότερους όρους και προδιαγραφές , αυτού του είδους η εμπορία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή . Εκτός και αν επικρατήσει η απλουστευτική λογική σύμφωνα με την οποία ό , τι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται.
 Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω , το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου ζητά να μην επιτραπεί η εμπορία γεωργικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου , γιατί με τον τρόπο αυτό υπονομεύονται όλα όσα διασφαλίζονται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα , σε συνδυασμό βέβαια και με την τήρηση των υπόλοιπων όρων και προϋποθέσεων . Δηλαδή η ασφάλεια του χρήστη και η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες , παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή / και συνεργασία επί του θέματος .
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Στις 17 Ιουνίου ο επαναληπτικός διαγωνισμός για την ανάρτηση παγίδων δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Στις 17 Ιουνίου θα διεξαχθεί ο επαναληπτικός διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου : «Παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας με παγίδες τύπου Mcphail στους ελαιώνες, στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2013 στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας»
Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε γίνει στις 21 Μαΐου κηρύχτηκε άγονος.
Το έργο είναι προϋπολογισμού  24.596,43 € (με Φ.Π.Α.) και αφορά την ανάρτηση περίπου 700 παγίδων στην Π.Ε. Πρέβεζας και την παρακολούθηση των δακοπληθυσμών, για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2013. 
Ολόκληρη τη διακήρυξη μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
 Επισημαίνουμε ότι το πλήρες κείμενο της ως άνω διακήρυξης είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο στο πρόγραμμα «Διαύγεια»(ΑΔΑ:ΒΕΧΩ7Λ9-ΥΛΟ) καθώς και στην ιστοσελίδα  της Π.Ε. Πρέβεζας www.preveza.gr.
        Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να ζητήσουν την ως άνω διακήρυξη, συμπληρωματικές πληροφορίες ή σχετικά έγγραφα για τον διαγωνισμό, από τη Δ/νση Διοικητικού - Οικονομικού της Π.Ε. Πρέβεζας (Σπηλιάδου 8 -2ος Όροφος, τηλέφωνο επικοινωνίας: 26823 60291).
 
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι 15/6 οι αιτήσεις και έως 20/6 τα δικαιολογητικά για το πρόγραμμα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Νέων της Πειραιώς. Πως θα κάνετε την αίτηση on line.

Από το Σάββατο 1 Ιουνίου ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο νέο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για Νέους» της τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Τράπεζα η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου ωστόσο η αποστολή των δικαιολογητικών θα μπορεί να γίνεται έως και τις 20 Ιουνίου. Επίσης η επεξεργασία των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Αυγούστου και η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα λάβει χώρα έως 15/12/2013. Όσον αφορά την ηλεκτρονική αίτηση ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει στο site του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε., μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, και να κάνει την υποβολή.
Καταρχήν όσον αφορά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής σας αίτησης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι: 
Η ηλεκτρονική αυτή αίτηση δεν αποθηκεύεται προσωρινά, ούτε μπορείτε να την επεξεργαστείτε αργότερα. 
 Πριν ξεκινήσετε τη συμπλήρωσή της, σημειώνουμε ότι θα χρειαστούν στοιχεία από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να έχετε μαζί σας:  
-Αίτηση Υποβολής στο Πρόγραμμα υπογεγραμμένη από τον αιτούντα 
-Αντίγραφο Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητος ή Διαβατηρίου Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος 2012 (εισοδήματα 2011) 
-Αντίγραφο Τελευταίου Ε9 Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΚΟ ή κινητής τηλεφωνίας στο όνομά του ή στο όνομα του /της συζύγου 
-Αντίγραφα τίτλων σπουδών/κατάρτισης Αντίγραφο κάρτας ΟΑΕΔ , εφόσον υπάρχει 
-Αντίγραφο από τις 3 πρώτες σελίδες Δήλωσης ΟΣΔΕ (αφορά μόνο υφιστάμενους Αγρότες, για τα έτη 2011, 2012) 
Η Τράπεζα ενδέχεται να ζητήσει και πρόσθετα δικαιολογητικά έγγραφα ή επικυρωμένα αντίγραφα των ήδη υποβληθέντων εγγράφων, εφόσον κριθούν απαραίτητα για την αξιολόγηση του ενδιαφερομένου ή τη διαπίστωση των προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα. Μετά την επιτυχή συμπλήρωση της αίτησης απαιτείται η εκτύπωσή της. 
 Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, θα διαθέσει 5.000 στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα, σε νέους κάτω των 35 ετών, που επιθυμούν να μπουν δυναμικά στον αγροτικό χώρο υιοθετώντας πρακτικές υπεύθυνης γεωργίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Η διάθεση της γης θα γίνει στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα καλύπτει τη γη, την απαραίτητη εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, μέχρι και την εξασφάλιση διάθεσης της παραγωγής. Με την επιτυχή ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου του ανωτέρω προγράμματος, η γη θα παραχωρείται στους συγκεκριμένους αγρότες. 
 Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και όσοι επιλεγούν θα ενταχθούν σε ειδικό ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Στόχος του προγράμματος θα είναι να δώσει πρακτικές γνώσεις και κατευθύνσεις βιώσιμης διαχείρισης μιας γεωργικής επιχείρησης, αξιοποιώντας ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές και θα οδηγεί στην κατάρτιση συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) για κάθε συμμετέχοντα.
  Οι νέοι αγρότες, που θα πρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα τους, θα ενισχυθούν μέσω ειδικά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη της εγκατάστασής τους, των αναγκών τους σε μηχανήματα, αγροεφόδια, σπόρους ή σποριόφυτα. Παράλληλα, ο Όμιλος θα φροντίσει για την πλήρη απορρόφηση της αγροτικής τους παραγωγής κατά τα πρώτα 3 έτη, ενισχύοντας ταυτόχρονα με συμβουλευτικές υπηρεσίες και πρακτικές κατευθύνσεις την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου που θα έχει δημιουργηθεί. 

Προϋποθέσεις Προγράμματος 
 Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους έως 35 χρονών, που έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 1978 - 1995. Όλοι οι αιτούντες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (Απολυτήριο Γυμνασίου), ενώ οι άντρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί από αυτές. 
Από το πρόγραμμα εξαιρούνται: 
-οι ενδιαφερόμενοι, που κατά το 2011 (οικονομικό έτος 2012) είχαν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000€ 
-όσοι διαθέτουν ιδιόκτητα εκμεταλλεύσιμα αγροτεμάχια που υπερβαίνουν συνολικά τα 30 στρέμματα. 
 Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να καταθέσει μόνο μια αίτηση συμμετοχής. Με την αίτηση, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αιτηθεί την παραχώρηση αγροτεμαχίων σε δύο Δήμους υποχρεωτικά. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται όλοι οι απασχολούμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή έμμισθης εντολής στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς τους έως και πρώτου βαθμού. 

Δείτε εδώ πως θα κάνετε την αίτηση 
Δείτε εδώ όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις 

Πηγή: www.agrotypos.gr
Διαβάστε περισσότερα...