Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το "κίνημα της πατάτας", οι πατάτες Νευροκοπίου και ο μύκητας Synchytrium endobioticum.


Τις τελευταίες μέρες με την απρόσμενη δημοσιότητα που έχει πάρει το "κίνημα της πατάτας" αρχίζουν και πληθαίνουν οι φωνές από κάποια ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, για πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση πατάτας Νευροκοπίου, λόγω του μύκητα Synchytrium endobioticum. Τον περασμένο Δεκέμβριο (29/12/2011) είχαμε δημοσιεύσει ένα αναλυτικό άρθρο για το μύκητα Synchytrium endobioticum και την ασθένεια που προκαλεί. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε αίφνης την επισκεψιμότητα του σχετικού άρθρου να αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ κάποια sites προχώρησαν και σε αναδημοσίευση του άρθρου μας συνδέοντάς το με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το "κίνημα της πατάτας". Επειδή γύρω από το θέμα υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση (ηθελημένη ή όχι) θεωρούμε υποχρέωσή μας να πούμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κάποιες αλήθειες.
Όπως είχαμε γράψει και τότε, η ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας Synchytrium endobioticum ονομάζεται καρκίνωση της πατάτας. Κάποιοι, για προφανείς λόγους, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη λέξη και να προκαλέσουν πανικό, φτάνοντας στο σημείο να μιλούν για πατάτες επικίνδυνες για τον καταναλωτή ή ακόμα και για "καρκινογόνες πατάτες".

Στο άρθρο μας τότε είχαμε επισημάνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η ασθένεια αφορά αποκλειστικά και μόνο την πατάτα και ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τον άνθρωπο. Οι μύκητες που προσβάλλουν τα φυτά δεν προσβάλλουν και δεν μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Πέρα από το παραπάνω προφανές και αυταπόδεικτο, οι πατάτες που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας, είναι σε τέτοιο βαθμό παραμορφωμένες (εικ. 1) που είναι αδύνατον να καταλήξουν στον καταναλωτή. Το πιο πιθανό είναι να απορριφθούν είτε στο στάδιο της συγκομιδής είτε στο στάδιο της διαλογής και συσκευασίας. Ακόμα όμως και αν φέρουν το μύκητα χωρίς να έχουν εκδηλώσει εμφανή συμπτώματα, τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να συμβεί αν κάποιος τις καταναλώσει. 

Εικ. 1: Πατάτες προσβεβλημένες από το Shynchytrium endobioticum

Αυτή τη στιγμή η μοναδική περιοχή της Ελλάδας στην οποία έχει αναφερθεί επίσημα η παρουσία του Synchytrium endobioticum είναι η περιοχή Νευροκοπίου Δράμας. Ο πραγματικός κίνδυνος επομένως που υπάρχει από τη διακίνηση τέτοιας πατάτας είναι ο κίνδυνος της μετάδοσης της ασθένειας σε άλλες περιοχές. Και στην πράξη ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει κάποιος τις πατάτες που αγόρασε για σπορά. Για το λόγο αυτό η χρήση πατάτας φαγητού για σπορά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ όχι μόνο λόγω του Synchytrium endobioticum αλλά και λόγω αρκετών άλλων παθογόνων που μπορεί να μεταφερθούν με αυτόν τον τρόπο.
Ας μας εξηγήσουν λοιπόν αυτοί που μιλάνε για κινδύνους από το "κίνημα της πατάτας" γιατί οι πατάτες που διακινούνται με αυτόν τον τρόπο είναι περισσότερο επικίνδυνες από αυτές που διακινούνται μέσω των εμπόρων. Εάν χρησιμοποιηθούν για σπορά, τότε και οι δύο είναι εξίσου επικίνδυνες. Διαφορετικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε για τη μετάδοση της ασθένειας ούτε, πολύ περισσότερο για τον καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.