Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση-Καταγγελία του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για τις αλλαγές στην εμπορία γεωργικών φαρμάκων που ψήφισε το ΥΠΑΑΤ: Διαλύουν το γεωπονικό επάγγελμα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. την 19-10-2017, όπου μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν οι νέες αλλαγές στο καθεστώς της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, προχώρησε στην έκδοση της παρακάτω Ανακοίνωσης: 


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ                 
 Πρέβεζα 20-10-2017 
                                                                               Αρ. Πρωτ.: 6 

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αιφνιδιάζοντας τους πάντες, πέρασε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» στο Νόμο για την «Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» τροπολογίες οι οποίες αλλάζουν δραματικά το καθεστώς για την εμπορία των γεωργικών φαρμάκων. Χωρίς να το γνωρίζει κανείς και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με το ΓΕΩΤΕΕ και τους λοιπούς γεωτεχνικούς φορείς, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το ΥΠΑΑΤ:   
 -Καταργεί την υποχρέωση της συνεχούς και αυτοπρόσωπης παρουσίας του γεωπόνου-υπεύθυνου επιστήμονα στο κατάστημα γεωργικών φαρμάκων 
 -Καταργεί την υποχρέωση απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα σε ένα και μόνο κατάστημα 
 -Επιτρέπει την λειτουργία καταστημάτων από νομικά πρόσωπα με μοναδική προϋπόθεση να υπάρχει ένας εταίρος ή μέτοχος με πτυχίο γεωπόνου ή αντίστοιχο. 
 Ανοίγει επομένως διάπλατα ο δρόμος σε εταιρίες και πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα να ανοίγουν σειρά από καταστήματα με υπεύθυνο επιστήμονα κάποιον από τους εταίρους/μετόχους τους, έστω κι αν αυτός συμμετέχει στη εταιρία με το 1% του μετοχικού κεφαλαίου! 

 Όλα τα παραπάνω διαλύουν ουσιαστικά το γεωπονικό επάγγελμα και θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον, αφού η εμπορία των γεωργικών φαρμάκων μπορεί πλέον να γίνεται πρακτικά ανεξέλεγκτα, χωρίς καμία παρουσία και επίβλεψη γεωπόνου. 
 Η ελληνική γεωργία, με τις μικρές, οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεις, έχει μία τελείως διαφορετική δομή από αυτή των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, και η παρουσία του γεωπόνου-υπεύθυνου επιστήμονα τόσο στη διακίνηση των γεωργικών φαρμάκων, όσο και στο χωράφι ως σύμβουλος του παραγωγού για την ορθή χρήση τους, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Πολύ δε περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας μας, δραματικά υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες τα τελευταία χρόνια, έχουν πάψει προ πολλού να λειτουργούν συμβουλευτικά για τον Έλληνα αγρότη. 

 Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τόσο την μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, που εντελώς αιφνιδιαστικά και «κρυπτόμενη» από τους πάντες ψήφισε τις παραπάνω τροποποιήσεις, όσο και την ουσία των αλλαγών αυτών, οι οποίες δυναμιτίζουν το καθεστώς εμπορίας και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για «Ορθολογική Χρήση» των γεωργικών φαρμάκων, για την οποία τόση συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. 

 Τονίζουμε δε ότι από εδώ και στο εξής για οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν σε σχέση με την ανεξέλεγκτη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, και την επιβάρυνση των αγροτικών προϊόντων με επικίνδυνα υπολείμματα, αποκλειστικά υπεύθυνο θα είναι το ΥΠΑΑΤ και η πολιτική του ηγεσία


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ           ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.