Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Μετ’ εμποδίων και με μεγάλες περιοχές εκτός προγράμματος προχωράει το πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας.



Με καθυστερήσεις, εμπόδια και με μεγάλες περιοχές του νομού να είναι «εκτός» προχωράει και φέτος το πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας. Ήδη έγινε ο πρώτος ψεκασμός, από 9 έως και 18 Αυγούστου, και αναμένεται ο δεύτερος περί τις αρχές του Σεπτέμβρη.
Η καλή μέρα φάνηκε από το …πρωί για το φετινό πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Πρέβεζα, όταν στον διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβων που έγινε στις 20 Μαΐου δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και ο διαγωνισμός απέβη άγονος. Σχετικά είχαμε γράψει και σε παλιότερο άρθρο μας.
Ο επαναληπτικός διαγωνισμός έγινε με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, στις 30 Ιουνίου, κι αυτό γιατί έπρεπε να εξευρεθεί λύση στην αύξηση του Φ.Π.Α. από 23% σε 24% (από 1/6/2016), δηλαδή να εξευρεθεί το επιπλέον ποσό που προέκυπτε από την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Τελικά από τον διαγωνισμό αυτό προέκυψαν εργολάβοι, αλλά μόνον σε 3 από τους 5 τομείς του προγράμματος, με αποτέλεσμα μεγάλες ελαιοκομικές περιοχές να μείνουν εκτός προγράμματος για φέτος.
Οι περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόζεται φέτος το πρόγραμμα, λόγω μη ανάδειξης εργολάβων, είναι: Νέα Σαμψούντα, Νέα Σινώπη, Αρχάγγελος, Μύτικας, Μιχαλίτσι, Φλάμπουρα, Νικόπολη, Κανάλι, Καστροσυκιά, Παπαδάτες, Γαλατάς, Μελιανά, Ριζοβούνι, Ρωμιά, Άγιος Γεώργιος και Νέα Κερασούντα.
Η ΔΑΟΚ Πρέβεζας προχώρησε στις αρχές Αυγούστου στην έκδοση Δελτίου Τύπου με το οποίο ενημέρωνε τους παραγωγούς των περιοχών αυτών και τους καλούσε να προστατέψουν μόνοι τους τις ελιές τους, παίρνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. (Το Δελτίο Τύπου μπορείτε να δείτε εδώ).
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η πρόσληψη των παγιδοθετών, η οποία έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω πολλαπλών γραφειοκρατικών προβλημάτων που είχαν να κάνουν με τη διαδικασία των προσλήψεων και την εξεύρεση της σχετικής πίστωσης. Τελικά προσλήφθηκαν 9 άτομα (είχαν εγκριθεί 12 θέσεις όπως είχαμε γράψει σχετικά, αλλά υπήρξαν μόνο 9 αιτήσεις), τα οποία έπιασαν δουλειά μόλις στις 22 Αυγούστου και αναμένεται να δώσουν τα πρώρα στοιχεία περί το τέλος του μήνα.
Τέλος να πούμε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία στη φετινή ελαιοκομική χρνιά η σοδειά αναμένεται αυξημένη σε σχέση με πέρσι, ενώ οι δακοπροσβολές κυμαίνονται μέχρι στιγμής σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.