Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Σύσκεψη των αγροτικών φορέων για τα γενικότερα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα 4/12 στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας με θέμα τα γενικότερα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής. Τη σύσκεψη είχαν ζητήσει από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Πρέβεζας, θέτοντας προς συζήτηση θέματα εμπορίας των προϊόντων, αθέμιτου ανταγωνισμού από αθρόες εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, υψηλού κόστους των γεωργικών εφοδίων και καυσίμων κλπ. 
Μετά όμως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών (ανεμοστρόβιλος στις 29/11 και έντονη χαλαζόπτωση στις 2/12) η συζήτηση μοιραία στράφηκε γύρω και από το θέμα αυτό και τη δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών. Για το λόγο αυτό είχε προσκληθεί και παρέστη στη σύσκεψη και ο προϊστάμενος του ΕΛ.Γ.Α. Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Χήρας, ο οποίος ενημέρωσε τους αγρότες για τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις αποζημίωσης των παραγωγών.  
Στη σύσκεψη, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας που ήταν και ο "οικοδεσπότης" της εκδήλωσης, συμμετείχαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας και Άρτας κ.κ. Αυγέρης και Βάσσος, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Πρέβεζας, και αγρότες.
 Όπως προαναφέραμε, τη συζήτηση μονοπώλησε το θέμα των ζημιών από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, με τον κ. Χήρα να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι η αποζημίωση είναι δυνατή για μεν τις εγκαταστάσεις και το πάγιο κεφάλαιο μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ, για δε τη φυτική παραγωγή μέσω του ΕΛ.Γ.Α. με υποβολή δηλώσεων ζημιάς. Και στις δύο περιπτώσεις όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο παραγωγός να έχει υποβάλλει τη σχετική δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής και φυσικά να έχει πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά για το 2012.
Επειδή οι πληγέντες είναι στην πλειοψηφία τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην ασφαλιστούν στον ΕΛ.Γ.Α., τόσο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων με άλλους τρόπους. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου έχει αποσταλεί έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας αλλά και του Περιφερειάρχη προς τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σχετική επερώτηση για το θέμα έχει κατατεθεί και στη Βουλή και θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης ενημέρωσε τους αγρότες ότι από αύριο, και παρά την κατάληψη η οποία συνεχίζεται στο Δημαρχείο, θα βρίσκεται στο Δήμο αρμόδιος υπάλληλος ο οποίος θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για αποζημίωση.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των φορέων των αγροτών οι οποίοι έθεσαν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο όπως: Αθέμιτος ανταγωνισμός από αθρόες εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών σε γεωργικά εφόδια και καύσιμα, ελλείψεις υποδομών, προβλήματα με την εκπαίδευση των νέων αγροτών κ.ά.
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Θεοδωρίδης παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι στον άμεσο σχεδιασμό του ΥΠ.Α.Α.Τ. η δημιουργία περιφερειακών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων (αίτημα των φορέων ήταν το αντίστοιχο δημοπρατήριο της Περιφέρειας Ηπείρου να γίνει στην Πρέβεζα) καθώς και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πανελλαδικά περίπου 3000 αγροτών, από τους οποίους περίπου 200-300 θα είναι στην Ήπειρο.
Επειδή τα θέματα προς συζήτηση ήταν πολλά και σοβαρά, και επειδή μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων, ο Αντιπεριφειάρχης κάλεσε τους φορείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια να οργανώσουν μία ημερίδα εντός του Ιανουαρίου, με την πρόσκληση και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα προβλήματα της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.