Τα επώνυμα άρθρα καθώς και οι αναδημοσιεύσεις από άλλους ιστότοπους εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους. Τα υπόλοιπα κείμενα του ιστολογίου εκφράζουν την άποψη της συντακτικής ομάδας.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η (ηλεκτρονική) εγγραφή των επιχειρήσεων στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών. Μέχρι 30Ιουλίου η προθεσμία.

Ξεκίνησε από το ΥΠ.Α.Α.Τ., με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου, η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών. Σχετικά με την ψήφιση του Ν. 3955/2011 για το Μητρώο και τα προβλήματα που υπήρχαν στην υλοποίησή του είχαμε γράψει σε παλιότερη ανάρτησή μας. Η εγγραφή στο Μητρώο γίνεται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr). Σχετικός σύνδεσμος για την πρόσβαση στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπουργείου υπάρχει και στο ιστολόγιό μας.

Ποιοι έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο
Σύμφωνα με το Ν. 3955/2011 υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο έχουν όσοι:
- Αγοράζουν ή μεσολαβούν στην αγορά των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής, καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας και μεταποίησης αυτών, τα οποία παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
- Προμηθεύουν τον Έλληνα παραγωγό με προϊόντα κάθε μορφής, είτε παραγόμενα στην ελληνική επικράτεια είτε εισαγόμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία και για τους σκοπούς της παραγωγής των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής (εφόδια ή εισροές).
Κατά συνέπεια έως 30 Ιουλίου 2012 θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο οι εξής κατηγορίες εμπόρων:
1. Οι έμποροι που προμηθεύουν τους παραγωγούς με σπόρους, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα, ζωοτροφές και γεωργικά μηχανήματα
2. Οι έμποροι που αγοράζουν ή μεσολαβούν στην αγορά των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής, καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας και μεταποίησης αυτών
3. Οι επιχειρήσεις που αγοράζουν από τον παραγωγό για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις τους αγροτικά προϊόντα όπως κρέας, γάλα, ψάρια, μέλι, αυγά, νωπά οπωροκηπευτικά, λάδι κλπ.

Πληροφορίες και αίτηση εγγραφής δίνονται στην ιστοσελίδα www.minagric.gr. Ως μοναδικό δικαιολογητικό με τη συμπλήρωση της αίτησης ηλεκτρονικά εισάγεται στο σύστημα με μορφή pdf η βεβαίωση του Επιμελητηρίου.
Οι έμποροι που προμηθεύουν τον Έλληνα παραγωγό με εφόδια ή εισροές που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία και για τους σκοπούς της παραγωγής των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής παραγωγής απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, όπως αναφέρονται στο Ν 3955/2011.
Οι έμποροι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε αντίστοιχο Κλαδικό Μητρώο υποχρεούνται να εγγραφούν και στο Ενιαίο Μητρώο δηλώνοντας όμως σε ειδικό πεδίο της αίτησης εγγραφής τον αριθμό μητρώου ή τον κωδικό εγγραφής του κλαδικού μητρώου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.